e-ticarette gelişmekte olan ülkeler avantajlı

Giriş: 10.12.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

e-ticaret, büyüme potansiyeliyle, gelişmekte olan ülkelerdeki firmalara daha fazla fırsat sunuyor. Online perakendenin gelişmiş ülkelerdeki ortalamasının yüzde 11.1 iken, gelişmekte olan ülkelerdeki ortalamasının yüzde 5.9 olması, gelecekte gelişmekte olan ülkelerde daha büyük büyüme rakamları için avantaj olarak görülüyor. Türkiye’de e-ticaret pazar büyüklüğünün, 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 42 artarak 59.9 milyar TL ciroya ulaşması da söz konusu tezi destekliyor.

TÜRKİYE’NİN ATAĞI

Öte yandan, online perakendenin toplam perakendeye oranında; İngiltere yüzde 17, ABD yüzde 14, Almanya yüzde 12, Çin yüzde 24’lük rakamla dikkat çekiyor. Türkiye’nin 2014’te yüzde 1.6 olan oranını, 2018’de yüzde 5.3’e çıkarması yani dört yılda yüzde 231’lik bir büyüme gerçekleştirmesi bu alanda önemli bir ivme yakalaması olarak değerlendiriliyor.

İTO E-PAZARI ANLATTI

İstanbul Ticaret Odası, eğitim seminerleri ile e-ticarete yönelik değişim sürecinde sorumluluk almayı sürdürmesinin yanında, üyelerini bu alanda da aktif olmaya teşvik ediyor.

Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama’nın yaptığı ‘E-Pazar Yerlerinde Satış Yapmak’ semineri, yoğun katılımla gerçekleşti.

e-ticaretle gelir elde etmenin yollarını IdeaSoft İş Ortaklıkları Müdürü Eray Şentürk, e-pazar yerlerinde satış yapmayı Entegra Bilişim CEO’su Murat Dişkıran, e-ticarette başarıya giden yolu Kahve.com’un Kurucusu Levend Aktaş, PTT TRade- yeni nesil B2B e-pazaryeri platformunu PTT E-Ticaret Daire Başkan Yardımcısı Abdurrahman Yakar anlattı.

E-TİCARETE ADAPTASYON

İşletmelerin, geleneksel ticaret yöntemlerinin dışına çıkarak gelişen teknoloji uygulamalarına hızla adapte olmaları ve erişimi çok daha hızlı olan e-ticaret alanında etkin birer oyuncu haline gelmeleri gerektiğini belirten Servet Samsama, “Hızla gerçekleşen 4. Sanayi Devrimi dolayısıyla, büyük veri uygulamaları sonucunda yapay zekaya sahip sistemler, internetten ve akıllı telefonlar üzerinden yaptığımız hareketi, yazdığımız kelimeyi kaydediyor ve ilgimizi çekecek ürünleri karşımıza çıkararak bizleri yönlendiriyor. Kullanıcı bilgilerinin toplanarak analiz edilmesi ve kişiye özel alışveriş deneyimi sunulması sonucu kişiselleştirilmiş e-ticaret uygulamaları, pazarı domine ediyor. Çetin bir rekabet ortamının hakim olduğu bir ekosistem söz konusu” dedi.

BAŞ DÖNDÜREN HIZ

Bir ürünün pazarda tutup tutmayacağını, 50 milyon kullanıcıya ulaşma hızının belirlediğine dikkat çeken IdeaSoft İş Ortaklıkları Müdürü Eray Şentürk ise şunları söyledi: “Televizyon 22 yılda, cep telefonu 12 yılda, internet 7 yılda, Twitter iki yılda, Angry Birds oyunu 35 günde, PUBG oyunu 1 haftada 50 milyon kullanıcıya ulaştı. Türkiye’de 54 milyon internet kullanıcısı, 31 milyon akıllı telefon kullanıcısı var. Sosyal medya kullanımında Avrupa’da ikinciyiz. Tüketicilerin yüzde 78’i internetten araştırarak satın alma kararını veriyor. e-ticaret sitesi sayısı ise 16 bin 500 seviyesinde. Türkiye’nin bu alanda büyük potansiyeli var.”

E-İHRACATA KOLAY GEÇİŞ YOLU

e-ticaret yapmak isteyen firmalara tavsiyelerde bulunan Entegra Bilişim CEO’su Murat Dişkıran, şunları söyledi: “e-ticaret sitesi açtınız fakat sizi temsil ediyor mu, sizin marka bilinirliğinizi artıyor mu dikkat etmeniz gerekiyor. Her şeyden önce projeniz olmalı. Kendinizi müşteri yerine koyun, empati yapın. Satmayı düşündüğünüz ürünü müşteri gibi Google’da arayın. e-ticarette de doğru başlamak ve partner önemli. Bir ürünü zaten geleneksel mağazada satıyorsanız ve e-pazar yerine de girmişseniz orayı dijital şubeniz olarak görün. e-ihracata kolay adapte olmanın yolu da e-ticaretten geçiyor. Önce Türkiye’deki e-ticaret sistemini iyi öğrenin sonra yurtdışına açılın.”

PTT TRADE İLE MİLLİ PAZARYERİ ÇÖZÜMÜ

Posta gönderilerinin artık yerini e-ticaret gönderilerine bıraktığını vurgulayan PTT E-Ticaret Daire Başkan Yardımcısı Abdurrahman Yakar, “PTT de değişimi yakından takip ediyor. e-ticaret için altyapı anlamında her şey PTT’de var. Bu kapsamda, PTT TRade milli bir B2B (firmadan firmaya) pazaryeri ihtiyacına cevap veriyor. 13 dilde taslak teklife cevap verme modülü var. Ayrıca, kolay ihracat olarak da adlandırılan mikro ihracatta; 300 kilogram veya 15 bin Euro değerini geçmeyen satışlarda, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf tutuluyorsunuz” dedi. Kahve.com’un Kurucusu Levend Aktaş ise 4.5 yıllık başarı hikayelerini anlattı. Aktaş, dijitalleşme ile birlikte geleneksel sektörlerde de önemli fırsatların oluştuğuna dikkat çekti.