Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Mobil internetin yaygınlaşmasıyla, alışverişte online kanallar daha çok kullanılıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ‘Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu da bunu destekliyor.
Rapora göre, mobil hizmetlerde abone sayısı 79 milyon, fiilen 4.5G hizmetini kullananların sayısı 25 milyon oldu. Tüketicilerin mobil internet sayesinde e-ticaret sitelerine çok daha kolay ulaşması ve online alışveriş rakamlarının artması, girişimcileri cesaretlendiriyor.
KUYUMCULUK MESLEK KOMİTESİ DÜZENLEDİ
Bu bağlamda girişimcilere rehber olması için İstanbul Ticaret Odası’nda panel düzenlendi. İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi’nin düzenlediği ‘Kuyumculuk ve Tüm Sektörlerde E-Ticarette Başarının Sırları’ panel, e-ticarette profesyonellerle girişimci adaylarını buluşturdu.
Panelin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, her yıl açılan onlarca e-ticaret sitesinden çok azının ayakta kaldığına işaret ederek, işletme kalitesi ve hizmet yönünde dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirtti.
Tüketici şikayetlerinin büyük bölümünün yanlış ürün gönderimi ve teslimattaki problemlerden kaynaklandığını anlatan Erkesim, şikayet sonrası tatmin edici cevap alamama oranının da yüzde 19 olduğuna dikkat çekti.
Kuyumculuk sektöründe ise özellikle Kapalıçarşı ve Kuyumcukent’te mağazaların güvenilirlik açısından avantajlı olduğunu belirten Erkesim, bu avantajın online platformlara da taşınabileceğini söyledi.
MÜŞTERİ ARAŞTIRIYOR
Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Erhan Hoşhanlı’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde ilk konuşmacı Google Türkiye Kanal Yönetim Bölüm Başkanı Şebnem Erzan oldu.
Erzan, “İnternette araştırma yapanların yüzde59’u mobil cihaz, yüzde 41’i masaüstü bilgisayar kullanıyor. Müşterilerin yüzde 38’i aldığı bir ürünü ilk önce internette gördüğünü belirtiyor. Mobilden Google araştırması yapan tüketicilerin yüzde 75’i ertesi gün bir mağazaya gidiyor. Normal bir mağazada satın alma öncesinde bile müşterilerin yüzde 33’ü online sitelere bakıyor. Dolayısıyla burada olmak zorundasınız” diye konuştu.
Erzan, tüketicinin, ürün araştırırken arama motorlarını, marka, e-ticaret ve karşılaştırma sitelerini, normal mağazalarla (offline) birlikte kullandığını belirterek, “Offline ile online iç içe geçti. Web sitelerinin tasarımı ve içeriği önemli. Sitede kullanılan açıklama ve Google reklamlarında seçilen kelimeler önemli” dedi.
Ayen Software kurucusu Enis Arslanoğlu ise tanınmış e-ticaret platformlarını anlattı. Arslanoğlu, “Büyük satış kanallarını ikiye ayırabiliriz. Ebay, Amazon, Aliexpress bir pazaryeri mantığıyla çalışır. Bazı platformlar ise B2B mantığıyla çalışırken, ürünlerin satışını kendi adlarına yaparlar” diye konuştu.
FIRSAT KATEGORİLERİ
Global veya yerel platformlar üzerinden mikro ihracat yapılabileceğini kaydeden Arslanoğlu, “Burada yüksek gümrük vergilerine dikkat etmek gerekir. Avrupa pazarında iade edilen ürünlerde ithalat vergisi yükü yaşayanların bulduğu bir çözüm, ürünü, ucuz bir AB üyesindeki depoya yönlendirmek” dedi. Arslanoğlu, Avrupa’da spor ve kampçılık malzemelerinin, Rusya’da oto aksesuarlarının, ABD’de takı ürünlerinin fırsat kategoriler olduğunu belirtti.
MÜŞTERİ DENEYİMİ
EG Bilişim CEO’su Gökhan Bülbül, ‘Dijital Pazarlama ve Google AdWords’ başlıklı bir sunum yaptı. Tüketicinin ürünü satın almadan önce aynı siteyi ortalama 4.5 kez ziyaret ettiğini belirten Bülbül, “Müşterinin araştırma ve seçim sürecinin değerini anlayın. En iyi müşteriyi siz oluşturun. Bunun için müşterilerinize kusursuz bir deneyim sunmakta kararlı olmalısınız. Markanızın sektörle ilgili aramalarda daha fazla görünür olmasını sağlayan tanıtım çalışmaları (SEO) uzun vadede gerekli. Datanızı doğru sınıflandırıyorsanız mailing (sistemli e-posta) çalışması yapın. Google AdWords reklam modellerini kullanarak sonuç alabilirsiniz. Buna otomobil, kuyumculuk ve tekstil de dahil” dedi.
TASARIM ETKİLİYOR
‘Kuyumculuk ve Tüm Sektörlerde E-Ticarette Başarının Sırları’ panelinde e-ticaret siteleriyle başarıya ulaşmış girişimlerin başkan ve kurucuları, dinleyicilere tecrübelerini aktardı. Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, “Takı ürünlerini online alışverişle tüketiciye ulaştırıyoruz. Bu işte iyi bir yöneticiyle başlamak çok önemli. İyi bir yazılım ve kaliteli tasarımı da ekleyince başarıya ulaştık” dedi.
SORUN ÇÖZEN ÜRÜNLER
Sefamerve.com sitesinin kurucusu M. Metin Okur da toplumun farklı kesimlerinin farklı ihtiyaçları olduğunu belirtti. Tesettür ürünlerinde kullanım kolaylığı sağlayacak küçük farklar oluşturmak, tüketicinin ürünü kullanırken sıkıntı yaşadığı noktaları iyileştirmek daha çok tercih edilmenizi sağlıyor” dedi. Okur, sektöre ve girişimci adaylarına seslenerek, “Ticareti içeride ne kadar doğru yaparsak yapalım, dışarıya mal satmamız lazım. Gerçek büyümeyi bu şekilde sağlayabiliriz. Buraya ağırlık verelim. Bunu e-ticaret sayesinde daha kolay gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.
REKLAMLAR ÖLÇÜLEBİLİR
Tatilsepeti.com sitesinin kurucu ortağı Suat Gücel ise “Turizm ve seyahat satarken fark oluşturmanın kâr getirdiğini gördük. Satışımızı online yaparken, reklamımızı da internetten yapıyoruz. İnternette reklam vermek daha ölçülebilir rakamlar veriyor” dedi.
Modasaat.com kurucusu Kudret Çurey de ticaret modelinde farklılaşma ile başarıya ulaştığını anlattı. Çurey, “Satın almada farklılaşmaya çalıştık. Zira perakendede stokların doğru yönetilmediğini gördük. Buna karşı Türkiye’de ilk defa ‘4 win’ kuralını uyguladık. İthalatçılar, onların mal sattığı perakendeciler, tüketiciler ve e-ticaret sitelerinin dördünün birden olduğu ortak fayda için çalıştık ve başarıya ulaştık” diye konuştu.
İNTERNETTE ÜRÜN ARAŞTIRILAN ADRESLER
ONLİNE İLE OFFLİNE ALIŞVERİŞ İÇ İÇE
14 Kasım 2017 Salı
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba