HABER:ŞEREF KILIÇLI
e-Ticaret global olarak büyümesinin yanı sıra Türkiye’de de çok hızlı bir yükseliş sürecinde. Ticaretin dönüşüm sürecinde yaşanılan gelişmeler İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen e-Ticaret ve Online Ticari Platformlar eğitim seminerinde ele alındı. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık’ın yaptığı seminerde, e-ticarette başarılı çalışmalara imza atan firmaların yöneticileri sunum yaptı. Sunumlarda, e-platforma geçiş süreci, başarıyı yakalamanın altın kuralları, marka oluşturma gibi birçok konu çok yönlü anlatıldı. Ayrıca, e-ticarette karşılaşılan zorluklarla başa çıkma yöntemleri, sık yapılan yanlışlar ve dijital pazarlamada başarı faktörleri gibi başlıklarda, çarpıcı örnekler deneyimlerle paylaşıldı.
REKABETÇİ EKOSİSTEM
Açılış konuşmasında, büyük veri uygulamaları ve yapay zekaya sahip sistemlerle online alışverişin global ölçekte yönlendirilebildiğine dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, “Kullanıcı bilgilerinin toplanarak analiz edilmesi ve kişiye özel bir alışveriş deneyimi sunulması sonucu kişiselleştirilmiş e-ticaret uygulamaları pazarı domine ediyor. Yani çok çetin bir rekabet ortamının hakim olduğu bir ekosistem söz konusu. Tüm bu gelişmeler nedeniyle artık işletmelerimizin geleneksel ticaret yöntemlerinin dışına çıkarak gelişen teknoloji uygulamalarına hızla adapte olmaları ve erişimi çok daha hızlı olan e-ticaret alanında etkin birer oyuncu haline gelmeleri gerekiyor” dedi.
İŞ MUTASYONU YAŞANDI
Firmaların ilk önce nerede eksiklik var ve ekibi nasıl hazır edeceğim konularında değerlendirmede bulunması gerektiğini belirten Galatasaray Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Levent Demircan, “Müşteri değiştiği için iş yapma tarzı değişti. İş yapma tarzının değişmesi de işlerin mutasyonuna sebep oldu. Dijital dönüşüm bir dijitalleşme değildir, iş mutasyonudur. Doğru şeyleri, müşterilere doğru değer serisini sunarak yapabilirsiniz. Müşterinin ne istediğinin iyi analiz edilmesi gerekiyor. Müşteri ulaşmak ve ulaşılmak istiyor, müşteri görmek ve görülmek istiyor” diye konuştu. Demircan, dijitalleşmenin bir amaç değil araç olduğunun da altını çizdi.
E-TİCARETTE YAPILMAYACAKLAR
Teknosa e-Ticaret Müdürü Tahir Yıldız, e-ticarette yapılmayacaklar listesini şöyle sıraladı: “İş planı yapmamak, yanlış önceliklendirmek, herşeyi ben yaparım demek, yanlış altyapı seçimi, yanlış veya eksik pazarlama, içeriğin gücüne önem vermemek, sosyal kanıtı önemsememek yani ürünlerde yoruma önem vermemek, fiyat savaşına kendini kaptırmak, satış sonrası hizmetleri es geçmek, kişisel kararlar vermek yani veriyi dikkate almamak.” İTO’daki seminerde ‘e-Ticaret geleneksel mağazacılığı bitiriyor mu?’ konusu da gündeme geldi. L’Oreal e-Ticaret Müdürü Deniz Kutsal, bu konuda ABD’de yapılan bir araştırma olduğunu belirterek şu bilgiyi paylaştı: “ABD’deki araştırmaya göre, geleneksel fiziki mağazalar yüzde 5 azalırken, deneyim mağazalarının sayısı yüzde 15 artmış. Yani bir bitiş değil, dönüşüm var.”
YENİ NESİL AYNI GÜN TESLİMAT İSTİYOR
Müşterilerden alınan geri bildirimlere çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Zorlu Holding e-Ticaret Müdürü Melis Artun, “Bizi en çok eğiten müşterilerimizdir. Onları çok iyi dinlemek gerekiyor. Müşteri, e-ticaret sitenizde satın almak için çok uğraşıyorsa, yani pratiklik yoksa orada başarı yoktur. Dijital pazarlamanın en büyük kriteri ölçümlenebilir olması. Sosyal medya markalar için çok önemli. Ayrıca marka olmak isteyen de artık sosyal medyada olmak zorunda” dedi. e-ticarette öne çıkan konulardan birinin de hızlı teslimat olduğuna dikkat çeken Tekzen e-Ticaret Direktörü Celal Bal, “Yeni nesil aynı gün teslimat istiyor. Geleceğe yatırım yapmak istiyorsak hızlı teslimatı öne almak zorundayız. Geleneksel pazarlardaki uzmanlık ve marka değerinin, e-ticarette de avantaj sağladığını düşünüyorum” dedi.
SEO BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Firmaların, internetteki arama motoru optimizasyonuna (SEO) önem vermesi gerektiğini belirten Dagi e-Ticaret Müdürü Levent Elmas, “SEO başarısını etkileyen faktörlerin başında, iyi hedeflenmiş içerik, taranabilir website, linklerin kalitesi ve miktarı, özgün içerik, güncel içerik, güven, web site hızı, tıklanma oranı, her cihazda çalışabilirlik geliyor” dedi. e-ticaret sitelerinde müşteri ve satış kaybettiren hatalara dikkat çeken Ramsey e-Ticaret ve Dijital Pazarlama Müdürü Emrah Yüksel, “Hataların başında, ana sayfada dikkat dağıtıcı öğeler, zayıf yönlendirme, sayfa tasarımı eksiklikleri, ürün detay eksiklikleri, belirsiz fiyat, teslimat süresi belirsizliği, ödeme adımında yaşanan sistem sorunları, iade prosedürü belirsizlikleri geliyor. e-ticarette başarılı olmak isteyen firmalar bu noktalara da dikkat etmeli” diye konuştu.
ZENGİN SUNUM KADROSU
İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘e-Ticaret ve Online Ticari Platformlar’ seminerinde şu isimler sunum yaptı: Galatasaray Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Levent Demircan, Zorlu Holding e-Ticaret Müdürü Melis Artun, Tekzen e-Ticaret Direktörü Celal Bal, Ramsey e-Ticaret ve Dijital Pazarlama Müdürü Emrah Yüksel, Dagi e-Ticaret Müdürü Levent Elmas, e-Bebek e-Ticaret Yöneticisi Erkin Erol, Teknosa e-Ticaret Müdürü Tahir Yıldız, L’Oreal e-Ticaret Müdürü Deniz Kutsal, Eveshop e-Ticaret ve Dijital Pazarlama Müdürü Mustafa Ulusan, Atasun Optik CEO’su Nihat Aydın.