e-ticarette işletme sayısı gibi toplam hacimde de İstanbul lider. 2019’da toplam 136 milyar lirayı bulan online alışverişin yüzde 36’sı İstanbul’da gerçekleşti. Söz konusu orana göre İstanbul’daki vatandaşlar 48 milyar 960 milyon lira harcadı.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
e-Ticarette verilerin tek elde toplanması ve sektörle ilgili öncelikli politikaların ortak veri tabanı vasıtasıyla belirlenmesi projesi uygulamaya alındı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ile Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nun online tanıtım toplantısında resmi verileri ilk kez açıkladı. ETBİS verilerinin bundan sonra sektörle ilgili yapılabilecek tüm analizlerde temel kaynak olacağını vurgulayan Pekcan, veri setlerinin gelecekte daha da çeşitlendirilerek gelişeceğini söyledi.
YURTİÇİ HARCAMA YÜZDE 85
Daha önce 2019 yılı e-ticaret hacmi verilerinin 83.5 milyar lira civarında tahmin edildiğini hatırlatan Pekcan, hesapların tahminlerin yaklaşık yüzde 64 üstünde çıktığını söyledi. Bakan Pekcan, şu bilgileri verdi: “2019 yılı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi 136 milyar lira olarak gerçekleşti. 2019 yılı toplam e-ticaret tutarının yüzde 85’i yurtiçi harcamalardan, yüzde 9’u diğer ülkelerin ülkemiz e-ticaret sitelerinden yaptığı alışverişlerden, yüzde 6’sı ise vatandaşlarımızın yurt dışı sitelerden yaptığı alışverişlerden oluştu.”
Pekcan, e-ticaret hacminin 97.5 milyar lirasının (yüzde 71.5’i) kartlı ödemeler, 8.9 milyar lirasının (yüzde 6.5) kapıda ödemeler ve 29.5 milyar lirasının da havale/EFT ödemelerinden oluştuğunu da vurguladı.
HAVAYOLU SEKTÖRÜ BİRİNCİ
e-ticaret harcamalarının sektörel dağılımıyla ilgili verileri de paylaşan Pekcan, sektörel dağılımı şöyle anlattı: “e-ticarette havayolları sektörü 15.3 milyar lira ile ilk sırayı alırken, bu sektörü giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü 13.8 milyar lira, beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü 13.3 milyar lira, seyahat sektörü 9.3 milyar lira, elektronik sektörü 8.5 milyar lira, yemek sektörü ise 5 milyar lira işlem hacmiyle takip etti.”
KARTLI İŞLEMLERDE DAĞILIM
Havayolları ve seyahat sektörleri kapsam dışında bırakıldığında e-ticaret hacminin 111.4 milyar lira olduğuna dikkati çeken Pekcan, şu değerlendirmede bulundu: “Sipariş sayıları bakımından kartlı işlemler içinde e-ticaretin payını analiz ettiğimizde, yazılım sektörü yüzde 75 ile ilk sırayı alırken, çiçekçiliğin yüzde 62, hava yollarının yüzde 60, kitap ve derginin yüzde 51, beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin yüzde 50, elektronik sektörünün yüzde 43, seyahatin yüzde 41, araç kiralamanın yüzde 29, giyimin ise yüzde 14’lük orana sahip olduğunu görüyoruz.”
YÜZDE 84 TÜCCAR VE SANAYİCİ
Online toplantıda e-ticaretteki işletme sayısının illere göre dağılımı hakkında da bilgi verildi. Bakan Pekcan, Türkiye’de şu anda toplam 68 bin 457 işletmenin e-ticaret faaliyeti sürdürdüğünü belirterek, işletme sayısının en fazla olduğu ilin yüzde 46 oranı ile İstanbul olduğunu söyledi. e-ticaret resmi verilerinde dikkat çeken bir başka önemli detay ise tüccar ve sanayici işletmelerinin yoğunluğu oldu. Pekcan, kayıtlı e-ticaret işletmelerinin yüzde 84’ünün tüccar ve sanayici, yüzde 16’sının ise esnaf işletmesi olduğunu aktararak, e-ticaret yoluyla gerçekleşen alışverişlerin yüzde 36’sını İstanbul, yüzde 9’unu Ankara, yüzde 6’sını ise İzmir’de yaşayan vatandaşların yaptığına dikkat çekti. Söz konusu orana göre, İstanbul’daki vatandaşlar, 2019 yılında e-ticarette 48 milyar 960 milyon lira harcadı.
E-TİCARET OLARAK KOBİ’LERİN YANINDAYIZ KAMPANYASI
ETBİS ile Elektronik Ticaret Bilgi Platformu’nun tanıtım toplantısında Bakan Pekcan, nisan ayının sonunda başlayan “e-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız” kampanyasındaki son durum hakkında da bilgi verdi. Kampanyanın KOBİ’ler tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirten Pekcan, “Bugüne kadar kampanyamızdan 135 bin KOBİ yararlandı. Bunlardan 3 bin 13’ü ilk defa e-ticaret üzerinden işlem yapan firmalar. Bu kampanya sayesinde 7 bin kişiye istihdam sağlandı, KOBİ’lerimize 1.2 milyar liralık ticaret hacmi kazandırıldı” dedi.
1 MİLYAR 366 MİLYON SİPARİŞ VERİLDİ
Toplam 1 milyar 366 milyon sipariş verildiğini aktaran Pekcan, siparişlerin ödeme şekilleri bakımından dağılımı konusunda şu bilgileri paylaştı: “Kartlı ödemelerde 532 milyon sipariş, kapıda ödemede 176 milyon sipariş, havale/EFT’de 657 milyon sipariş gerçekleşmiştir. Toplam 136 milyar lira olarak gerçekleşen e-ticaret hacmi bakımından değerlendirildiğinde, bu siparişlerin ortalama sepet tutarı 99.5 lirayı bulmuştur. Bu tutar kartlı ödemelerde 183 lira, kapıda ödemede ise 50 lira olarak karşımıza çıkarken, sektörel olarak havayollarında 874 lira, giyimde 160 lira, seyahatte 174 lira, elektronikte 126 lira, yemek sektöründe 34 lira, kitap ve dergide 64 lira, çiçekçilikte 82 liradır.”
TAKSİTLİ ÖDEME TERCİHİ YÜZDE 24
e-ticaret harcamalarından yüzde 76’sının peşin ödeme yapılarak, yüzde 24’ünün ise taksitli gerçekleştiğini belirten Pekcan, “Dönemsel olarak satışlara baktığımızda, en yüksek e-ticaret satışlarının kasım ayında gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun e-ticaret sitelerimizin indirim ve kampanyalarının yapıldığı dönem olduğunu tahmin ediyoruz. En düşük e-ticaretin de Ramazan ve Kurban Bayramı arifelerinde gerçekleştiğini görüyoruz. e-ticaretin haftanın ilk günlerinde daha yüksek seyrettiği, haftanın son günlerine doğru gelindiğinde ise düşüş gösterdiği gözlenmiştir” dedi.
2020’NİN İLK BEŞ AYINDA YÜZDE 48 ARTIŞ
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılının ilk beş aylık dönemine ilişkin henüz işlenmemiş verileri de paylaştı. İlk beş ayda özellikle de Covid-19 salgını sürecinde e-ticaret hacminin, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63.3 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyleyen Pekcan, şu bilgileri verdi: “İlk 5 ayda, kartlı işlemlerde en fazla artış gösteren sektörler, yüzde 75 artışla beyaz eşya ve ev aletleri, yüzde 43 artışla giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 53 artışla elektronik sektörü, yüzde 95 artışla yazılım sektörü, yüzde 400’ün üzerinde artışla gıda-süpermarket gibi sektörler dikkati çekti. Buna karşın ilk 5 ayda, araç kiralama (yüzde 8), havayolları (yüzde 40), seyahat-taşımacılık (yüzde 47) ve eğlence-sanat (yüzde 16) gibi sektörlerde geçen sene ilk 5 aya göre düşüş göze çarptı. Özellikle Covid-19 sürecini kapsayan mart-nisan-mayıs aylarının toplamına bakıldığı zaman, geçen seneye göre e-ticaret kanalıyla gıda-süpermarket harcamalarında 6 kattan fazla, kimyasallarda 2.5 kat, beyaz eşyada 2 kat, bebek bakım harcamalarında 2 kat artış yaşandı. Söz konusu 3 ayda konaklamada yüzde 80, seyahat-taşımacılıkta yüzde 77, havayollarında yüzde 75 düşüş görüldü.”