istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

e-ticarete giren küresel riskten korkmuyor

Giriş: 29.11.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Ticaretin her alanında hızla yayılan e-ticaret, toplam satışlar içinde payını da artırıyor. Maliyet ve operasyonel avantajlar da sağlayan yeni ticaret şekli, girişimcilerin de ilgisini çekiyor. Bu ilgiyi dikkate alan İstanbul Ticaret Odası (İTO), bu alanda iş kurmak isteyenlere rehber olacak bir seminer düzenledi. E-Ticaret Girişimciliği Bilgilendirme Semineri uzmanlarla, KOBİ’leri ve girişimci adaylarını bir araya getirdi.

ENTEGRASYON

İTO Rekabeti Geliştirme Koordinatörlüğü Yenilikçilik ve Girişimcilik Birimi’nin ‘Global Girişimcilik Haftası’ kapsamında düzenlediği seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim yaptı. Erkesim, “İnternet üzerinden ticaretin dünya ticaret hacmindeki payı katlanarak artıyor. Araştırmalara göre, 2015’te 20.7 trilyon dolar olan küresel perakende ticaret, 2016’da 22 trilyon dolara çıkacak. e-ticaretin küresel perakende içindeki payı yıl sonunda yüzde 6 olacak. Firmalarımızın elektronik ticarete entegrasyonunu çok önemsiyoruz” dedi.

İHRACATA KATKI

Seminerde TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, ‘Omni-Channel bir dünyaya bakış’ konulu bir konuşma yaptı. Kantarcı, öncelikli amaçlarından birinin ihracata katkı gibi alanlarda kamu desteğini almak olduğunu belirtti. e-ticaretin önce önemsenmediğini, ilerleyen zamanlarda rakip olarak görüldüğünü anlatan Kantarcı, “Artık, e-ticaretin perakende sektörünün tamamlayıcı unsuru olduğu kabul edildi” dedi.

Omni-Channel (bütünleşik kanal) hakkında bilgi veren Kantarcı, şunları söyledi: “Bu, müşterinin, satışa yönelik her kanalda aynı deneyimi yaşayabilmesi demek. Dünya artık Omni-Channel olmaya başladı. Müşterinin her platformdan ürüne ulaşabilmesi lazım. Amazon bile fiziksel mağaza açtı. Artık bağlantılı mağaza konsepti dönemi başladı. Mağazaya girince web sitesine girmiş gibi hissediyorsunuz.”

VERİ ÇOK DEĞERLİ

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca da “Sektörde öncelikle sağlıklı veriye sahip olmak gerekli. Bu verilere sahipseniz doğru tespitlerde bulunup doğru kararlar alabilirsiniz. Bu veriyi toplayıp ölçmek için çalışıyoruz, sonra bunları paylaşıyoruz” dedi.

MÜŞTERİ DENEYİMİ

Karaca, “Firmaların, artan müşteri beklentilerini dikkate alıp, iş yapış biçimlerini değiştirmeleri gerekiyor. Sistemlerini müşteri deneyimlerine uygun hale getirmek zorundalar. Yeni adımlar atmak isteyenler çoklu kanallara yönelmeli, yenilikçi fikirlere inanmalı” dedi.

e-ticarete başlarken nelere dikkat etmek gerektiğini ise e-Ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği (ETİCAD) Başkanı Ercüment Erdem anlattı. Erdem, “Giderek artan global ekonomik dalgalanmalar ‘normal’ hale geldi. Ticari hayattaki riskleri fırsata dönüştürmek için e-ticaret önemli” diye konuştu. Girişimcilerin mevzuatı bilmesinin önemine dikkat çeken Erdem, “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda para ve hapis cezaları var. KOBİ’ler, eksiklerini tamamlayıp, rekabette avantaj kazanmalılar” dedi.

SORUNLAR NELER?

Erdem, e-ticaretteki sorunları ise şöyle sıraladı: “Sosyal medyada itibar sorunu, altyapı eksiği, kargo ve lojistikte problem, satın alma yönetimi ve ürün fiyatlandırmasının doğru yapılmaması.”

Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat ise e-ticaret ve e-ihracat imkanlarını anlattı. Markanın önemine dikkat çeken Erpolat, “Alibaba ismi boşuna seçilmedi, tüm lisanlarda aynı telaffuz ediliyor. Arama motorlarında da en üstte olmak için A harfi ile başlıyor” dedi.

B2B ticaretin, B2C (business to consumer) ticaretten iki kat fazla olduğunu belirten Erpolat, “Aslında ihracat ve ithalatta e-ticaret, şirketlerin ticareti. İşin büyük kısmı burada dönecek” dedi.

Devletin de kendini bu gelişmelere uydurmak için çalıştığını belirten Erpolat, “İtalya’da ihracatçı firma sayısı 200 bin. Bizim 2023 hedeflerine ulaşabilmek için KOBİ’leri ihracata soyundurmalıyız. İhracatçı sayısını artırmalıyız” diye konuştu. Erpolat, hep aynı şirketlerin aynı pazarda aynı ürünü ertesi yıl biraz daha fazla satarak elde edecekleri ihracat artışının çok değerli olmadığını belirtti.

GÜVENDE HİSSETTİRİYOR

e-ticaretin avantajlarına da dikkat çeken Erpolat, “e-ticaret yapanlar, kriz dönemlerinde kendilerini 5 kat daha fazla güvende hissediyor. Çünkü sistemine ve ürününe güveniyor, alternatif pazarlara yönelebileceklerinin farkındalar. Siz de gerekli adımları atıp bu mecraya çıkmazsanız bu potansiyel sizi bulamayacak. Artık hareket etme zamanı” dedi.

e-ticarete GİRİŞTE KRİTİK KONULAR

  • İş fikri
  • Uygun bir alan adı
  • Altyapı seçimi
  • Yazılım
  • İnsan kaynağı ihtiyacı
  • Anlaşmalar
  • Bütçe planları
  • Gelecek programlar
  • Hedef kitle ve pazar
  • Hukuki danışmanlık desteği

ÖDEMELER DİJİTAL CÜZDANDAN

Kredi kartı sayısının, internet ve mobil cihaz kullanım oranının artmasıyla birlikte dijital ödemeler de önem kazanmaya başladı. İTO’daki e-ticaret seminerinde dijital ödemelerin gelişimini de Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdür Yardımcısı Serkan Yazıcıoğlu anlattı. Türkiye’de 2004’te temassız ödemenin başladığını belirten Yazıcıoğlu, “2012’de ise ilk dijital cüzdan olan BKM Express’i hayata geçirdik. Akıllı telefonlar yaygınlaştıkça mobil de artıyor. Dünyada mobil ödemelerin, toplam ödemeler içindeki payı yüzde 35, Türkiye’de de yüzde 28’e yükseldi. Ülkemizde 58 milyon adet kredi kartı bulunuyor. Bunun 23 milyonu son 12 ay içinde internetten alışveriş yapmış. Avrupa’da kredi kartı sayısında birinciyiz. Bu rakamları e-ticareti geliştirmeye yansıtabiliriz” dedi.

KARTLI ÖDEMELER

Yazıcıoğlu ayrıca şu bilgileri verdi: “İnternetten kartlı ödemeler 2010 yılında 13 milyar TL civarındaydı. Bu da toplam ödemelerin yüzde 6’sıydı. Bu yıl eylül ayında ise 64 milyar TL’lik ödeme yapıldığını ve toplam ödemelerin yüzde 11’ini oluşturduğunu görüyoruz. Dijital cüzdan çözümleri de hem normal vatandaş hem e-ticaret müşterisi için ödemeyi kolay ve güvenli hale getiriyor.”

KOBİ’LER BULUT BİLİŞİM KULLANMALI

Uzmanlar, Türkiye’de KOBİ’lerin problemlerinin çok benzer olduğunu belirtiyor. KOBİ’lerin sadece yüzde 4’ü bulut bilişim teknolojilerini kullanıyor. Bu kesimin web sitesi, e-ticaret uygulamaları, bulut servisleri hazır. Yüzde 48’lik bir kesim ise yarım hazır durumda, yani sadece web sitesi var. Kalan yarının ise bir web sitesi bile yok, bunlara ‘karanlıktakiler’ deniliyor.