Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikte, AB mevzuatı yanında e-ticaretin Türkiye’deki gelişimi dikkate alınarak özel düzenlemeler de yapılacak. Bu kapsamda sektörlerden görüşler alınıyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Pandemi döneminde e-ticaret, yüksek büyüme rakamlarıyla kendi rekorlarını kırmaya devam ediyor. e-Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, Türkiye’de geçtiğimiz yıl 226.2 milyar liraya yükselen e-ticaret hacmi, 2021 yılının sadece ilk 6 ayında 161 milyar lira rakamını yakaladı. e-ticaret hacmi, yine 2021 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75.6 arttı. 2021’in ilk 6 ayında sipariş adetleri ise yüzde 94.4 artarak, 850.7 milyon adetten 1 milyar 654 milyon adede yükseldi.
ÇOĞUNLUK E-PAZARYERLERİNDE
Aynı dönemde e-ticaretin genel ticarete oranı ise yüzde 17.6 oldu. e-ticaretin yüzde 91.9’u yani 148 milyar lirası yurt içinde gerçekleşti. Yüzde 4.3’ünü diğer ülkelerin Türkiye’den yaptıkları alışverişler, geri kalanını ise vatandaşların yurt dışından yaptığı alımlar oluşturdu. Yine ETBİS verilerine göre, geçtiğimiz yıl e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 256 bin 861 iken, rakam 2021 yılının ilk 6 ayı itibarıyla 321 bin 742’ye ulaştı.
Bu işletmelerin 23 bin 373 adedi, ETBİS’e kayıtlı hizmet sağlayıcı olarak faaliyet gösteriyor. ETBİS’e kayıtlı site sayısı ise 28 bin 29’a yükseldi. e-ticaret pazaryerlerinde 312 bin 532 işletme faaliyet gösterirken, 14 bin 154 adet işletme kendi sitesinde e-ticaret faaliyetinde bulunmakla birlikte e-ticaret pazaryerlerinde de satış yapıyor.
İTO İLE ORTAK TOPLANTI
e-ticaretin gelişim sürecini de aktif bir şekilde takip eden İstanbul Ticaret Odası, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile ‘e-ticarete ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri’ konulu toplantı gerçekleştirdi. Online olarak gerçekleştirilen toplantıya, İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Soner Kaya, Daire Başkanı Mehmet Kayış, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer,İTO Meclis ve Komite Üyeleri katıldı. Toplantıda, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması süreciyle ilgili sektörlere bilgi verildi. Toplantıda ayrıca e-ticaretteki sorunların çözümü konusunda neler yapılabileceği istişare edilirken, KOBİ’lerin e-ticarette daha etkin olması için kamudan beklentiler de gündeme getirildi.
DAHA KAPSAYICI OLACAK
Kanunda değişiklik yapılması süreci hakkında bilgi veren İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Soner Kaya, şöyle konuştu: “Bu çalışmayı, hem Avrupa Birliği mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hem de e-ticarette yaşanan sorunlar veya ihtiyaçları ortaya koyma ve daha kapsayıcı bir kanunla düzenleme ihtiyacı çerçevesinde yapıyoruz. Sektörün tüm paydaşlarıyla toplantılar gerçekleştiriyoruz. Özellikle pazaryerleriyle satıcılar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, sorunların ve haksız ticari uygulamalar sayılabilecek hususların tespit edilip engellenmesi veya e-ticarete ilişkin önümüzde ortaya çıkacak sorunlar varsa bunların önceden tespit edilip tedbir alınması hususunda görüş ve değerlendirmeleri alıyoruz. AB mevzuatı yanında e-ticaretin ülkemizdeki gelişimini de dikkate alarak özel düzenlemeler de yapmak gerekecek.”
İNSANİ ÇERÇEVEDE DEVAM VURGUSU
Online satışın artık dünyanın bir gerçeği olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, ”Hayatımızın bu gerçeği doğrultusunda ticaretin oluş şekliyle ilgili belirli betimlemeler yapmak zorundayız. Bu çerçevede kesinlikle hem geleneksel ticaretimizi hem de dünyaya uyum sağlayacak olan gelecekteki ticaretimizi şekillendirmek mecburiyetindeyiz. Ticaretimizi hem geleneksel hem de online sistemde insani çerçevede devam ettirmeliyiz” dedi.
SEKTÖRLER GÖRÜŞLERİNİ AKTARDI
Sektör temsilcilerinin toplantıda dile getirdiği görüş ve önerilerden bazıları şu şekilde: