tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Ottobo firması, e-ticaret lojistiğinin sipariş toplama süreçlerini sadeleştirip, maliyetleri azaltan bir robot geliştirdi. Firmanın ismini taşıyan ve insan ile beraber çalışabilen (kolaboratif) mobil robot Ottobo, e-ticaret trafiğini kolaylaştırıyor. Operasyonlarda personel verimliliğini üç kata kadar artıran yerli robot, ekstra yatırım gerektirmeden, mevcut depolara iki hafta gibi kısa bir sürede kurulabiliyor. İstanbul Ticaret’in sorularını Lojistik Mühendisi Burhan Turgut Ulutürk cevapladı.

LOJİSTİK MÜHENDİSİ

Lojistik robot geliştirme fikri nasıl oluştu?

Almanya’da Lojistik Mühendisliği yüksek lisansımı tamamladıktan sonra Türkiye’de Kuehne Nagel ve DHL firmalarında çözüm geliştirme, otomasyon-robotik sistem tasarımları üzerine görevler aldım. Üniversite ve iş hayatından arkadaşlarımla kurduğumuz Ottobo’nun temelleri, Amazon gibi e-ticaret devlerinin mobil robot teknolojilerine yatırımlarını hızlandırdığı 2015 yılında atıldı. Farklı sektörlerden sekiz kişilik kurucu ekibimizin uzmanlık alanları; tedarik zinciri ve lojistik operasyonlarının sistem ve proses mühendisliği.

TÜBİTAK DESTEĞİ

Bu spesifik uzmanlık alanlarımız, Türkiye ve dünyada robot geliştiren diğer ekiplerden bizleri ayırıp, öne çıkaran nokta oldu. Rakiplerimiz bu tarz bir ürünü geliştirmeye robotik ve mekatronik mühendisliği temelleri ile başlıyor. Ottobo ise sahanın ihtiyaçlarına ve robotları operasyon ile bağlayan Warehouse Intelligence System adını verdiği kontrol sistemine odaklanıp, TÜBİTAK desteği ile 2020 aralık ayında kuruldu.

PANDEMİ ZORLADI…

e-ticaretin sorunları neler?

Günlük çok yüksek sipariş hacimlerine ulaşan e-ticaret depolarında manuel sipariş planlaması, uzun yürüme mesafeleri, kötü ürün sınıflandırmaları verimliliği düşürüp, ciddi maliyetler oluşturuyor. Pandemi sonrası büyüyen hacim de yeni personel istihdam ihtiyacını artırıyor. Yüksek mevsimsel satışlar taleplerdeki hızlı değişikliklere ayak uydurmayı imkansız hale getiriyor. Bunlardan dolayı e-ticaret lojistiği ciddi bir kapasite krizi ile mücadele ediyor.

MALİYETLER EN AZA İNİYOR

Ottobo ne yapıyor?

Geliştirdiğimiz robotlar ve Akıllı Depo Yönetim Sistemi, e-ticaret depo operasyonlarında sipariş toplama süreçlerini yönetiyor. Personel maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan sipariş toplama süreçlerini basitleştirip, katma değersiz prosesleri minimize ediyor. En fazla iki haftada devreye alınabilen Ottobo, hızlı entegre yeteneğiyle kurulum maliyetlerini ve oluşacak riskleri de azaltıyor. e-ticaretin büyüyen dinamik yapısından kaynaklı lojistik verimsizlikleri en aza indiriyor.

KOLABORATİF MOBİL ROBOT

Kolaboratif mobil robot nedir?

İnsanlarla etkileşime girip, birlikte çalışabilen, spesifik özellikler taşıyan endüstriyel ekipmanlardır. Fabrikalarda, depolarda, tehlikeli ve tekrar eden zorlu işlerde insanlarla yan yana çalışabiliyorlar. Görev bölgesine gidip personelle işbirliği yapıyorlar. Personelin yorulmasını engelleyip; hızlı, hatasız, güvenli çalışabilmesini sağlayarak personel verimliliğini üç kata kadar artırabiliyorlar.

AYLIK KİRALAMA

Müşterileriniz Ottobo’dan nasıl yararlanıyor?

Aylık kiralama modeli ile çalıştırıyoruz. Bu sayede işletmeler ekstra yatırım yapmadan sistemlerimizi kullanabiliyor. Ottobo, ilk günden itibaren maliyetleri düşürerek işletmeleri kâra geçiriyor. Özellikle yüksek hacimli operasyonlarda büyük fayda sağlıyor. Yüzde 40 ila 60’ı doğrudan işçilik ve yaklaşık yüzde 60’ı toplama göreviyle ilgili depolama maliyetlerini en aza indiriyor.

YAPAY ZEKA ÖNERİ ÜRETİYOR

Müşteriye özel hizmetleriniz var mı?

Müşterimizin ihtiyaçlarına göre özel yazılım ve mühendislik kurgulayabiliyoruz. Kendi sistemimiz olduğu için optimize sipariş yönetimi uyguluyoruz. Mesela kasım ayındaki kampanya dönemleri gibi yoğun satın almaların gerçekleştiği günlere özel çalışmalar yapıyoruz. Yapay zeka, kendi kendine firmaların dönemsel ihtiyaçlarını belirleyerek sistem ve çalışma metodunu değiştirebiliyor. Faydalı öneriler üretip, bunları firmaların kullanımına sunuyor.

HOLLANDA’DA OFİS…

Hedefleriniz nedir?

Ottobo’nun Türkiye’de rakibi yok. Yurt dışında benzeri bir sistemi hayata geçiren iki firma var. Avrupa ülkeleri özellikle Almanya, İngiltere ve Hollanda, hedefimizdeki ilk pazarlar. 2022’de Hollanda’da ofisimizi açıp, oradan diğer büyük pazarlara ulaşmayı hedefliyoruz.

KNOW-HOW GELİŞTİRİYORUZ

“Ottobo’nun tasarımı, yazılımı, mühendisliği ve robotları yerli. Navigasyon sisteminde Avrupalı iki farklı ekipten destek alıyor ve sistemi beraber geliştiriyoruz. Amacımız, navigasyonu tamamen yerlileştirmek.”

ROBOTLAR HAZIR

“İlk sözleşmemizi Türkiye’deki bir firma ile 30 robot üzerinden yaptık. Devam eden proje ve sözleşmelerimiz kapsamında 3 sene içinde yaklaşık 1000 robotluk siparişlere ulaşmayı hedefliyoruz. Bunların hazırlanması için yoğun bir çalışma içindeyiz.”

İŞTE FAYDALARI

* Navigasyon sistemi tam otomasyonla çalışıyor.

* Kompleks yazılımlar, ihtiyaca göre özelleştirilebiliyor.

* Üretim-lojistik trafik izleme ve yönetimi sistemine sahip.

* Filo, sipariş ve depo yönetim izleme özelliği var.

* Toplama süreçlerini optimize ediyor.

* Müşterinin sistemlerine entegre olabiliyor.

* Siparişleri optimizasyon algoritmaları ve yapay zeka alt yapısı gruplandırıyor.

* Robotların atamaları otomatik yapılıyor.

* Hızlı şarj özellikli yüksek dayanıklı pillerle 7/24 kesintisiz hizmet verebiliyor.

* Hızlı ve hatasız servis kalitesi sunuyor.

* Yanlış ürün seçimini ortadan kaldırıyor.

* Müşteri için tedarik süresini hızlandırıyor.

* Tüm süreçlerde maliyetleri en aza indiriyor.

15 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji