Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye ekonomisinin lokomotifi İstanbul, e-ticarette de lider konumunu sürdürüyor. İstanbul’da e-ticaret yapan işletme sayısı, geçtiğimiz yıl yüzde 235 artarak 106 bin 54’e ulaştı. Türkiye’de e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 43’ü megakentte faaliyet gösteriyor.
628 bin üyesi olan İTO’nun Elektronik Ticaret İhtisas Komitesi, sektörün sorunlarını değerlendirmek ve çözüm geliştirmek için ikinci toplantısını düzenledi. Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Münir Üstün ve Levent Taş başkanlığında, TOBB İKGK Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Kal, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, İTO meclis ve komite üyeleri, İl Ticaret Müdürlüğü yetkilileri ve sektör mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.
İSTANBUL’UN PAYINI YÜKSELTELİM
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, sektörün sorunlarını çözmek için düzenli olarak bir araya geleceklerini söyledi. İkinci toplantının başkanlığını üstlenen İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ise salgın döneminde piyasaları domine eden e-ticaretin, pandemi sonrasında da tüketicilerin vazgeçilmezi olacağını belirtti. Üstün, “Pandemiyle birlikte birçok firma e-ticaretle tanışmak zorunda kaldı ve faydalarını da gördü. Bu süreçten sonra sektörün mevcut ve olası sorunlarını bertaraf edip İstanbul’un e-ticaretteki payını daha da yükseltmeliyiz” dedi.
KARGOYA DÜZEN GETİRİLMELİ
Pandemi döneminde e-ticaretle birlikte kargo firmalarının yükünün arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Kargo firmaları birçok yönden pandemiye hazırlıklı yakalandı. Özellikle yurt dışında da faaliyet gösteren firmalar, bu dönemde iç piyasayı da iyi yönetti. e-ticaretin payı bu kadar artmışken kargo sektörüne bir düzen getirilmeli” önerisinde bulundu.
MARKALAR KENDİ KARGO ŞİRKETLERİNİ KURDU
Bazı markaların, lojistik sorununu kendi imkanlarıyla çözmeye çalıştığını belirten sektör mensupları, “Sektörde birçok firma kendi kargo ağını oluşturmaya başladı. Büyük kargo şirketlerinin yanında lokal kargo şirketlerinde de gözle görülür bir artış var. Rekabet ortamı lokal olarak kaliteli ulaşımı da beraberinde getiriyor” diye konuştu.
Türkiye pazarına 1 yıl önce giren Amazon Türkiye’nin kargo taşımacılığına yeni bir soluk getirdiğini ifade eden sektör temsilcileri, “Kendine özel kargo firmalarıyla çalışan Amazon’un, özel kutulama ve hızlı teslimat ile tercih seçenekleri arttı. Sektöre bu şekilde bir düzenleme getirilirse firmaların kârlılığı daha da artırılabilir” önerisinde bulundu.
KONTROLLÜ TESLİM
İl Ticaret Müdürlüğü yetkilileri de kargo firmalarından kaynaklı ayıplı mal şikâyetlerinin arttığını belirterek, şunları dile getirdi: “Kargo firmalarıyla ortak yürütülecek ‘kontrollü teslim al’ uygulaması, sorunu tamamen ortadan kaldıracak. Elektronik ürünlerde bunun kesinlikle yapılması gerekir.”
12 Temmuz 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe