e-spor’da büyüme 5’e katlanıyor

Giriş: 10.09.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞENUR KAVASÇİNAY

e-spor olarak nitelendirilen elektronik spor, dünyanın her noktasından insanları internet aracılığıyla bir araya getirip oyun oynamalarına imkan veren bir spor dalı. Özellikle 2015 yılından itibaren gelişen e-sporda, birçok oyuncu canlı yayınlarla hedef kitlelerini ekran başına bağlıyor. Böylece izleyici sayısı milyonlara ulaşıyor. Sadece internetle yetinmeyen e-sporlar, arenalarda düzenlediği turnuvalarla da dikkat çekiyor. Türkiye’de marka haline gelmiş spor kulüplerinin de artık e-spor takımları var. Bir oyunu e-spor olarak adlandırabilmemiz için profesyonel bir ligi olması gerekiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı e-sporları gelişmekte olan sporlar kategorisine alıp, e-spor lisansı vermeye başladı. Türkiye E-Spor Federasyonu ise Dünya E-Spor Federasyonu’na üyelik için çalışıyor.

13 YAŞINDA BAŞLIYORLAR

Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği e-spor, bir meslek haline geldi. Online oyunlarla geçimini sağlayan kişiler profesyonel oyuncu olarak nitelendiriliyor.e-spora başlangıç yaşı 13-14 olarak kabul edilirken, oyuncuların çoğu 30 yaşına gelmeden emekliye ayrılıyor. e-sporlardan ayda 10 bin TL ile 20 bin TL arasında gelir elde etmek mümkün. e-spor alanında en popüler oyunlar League of Legends, Dota 2, Counter Strike: Global Offensive, PUBG Overwatch ve Hearthstone olaraksıralanabilir. Türkiye’de en çok tanınan yerli e-spor oyunu ise Zula. Profesyonel bir ligi olmayan oyunlar e-spor olarak kabul edilmiyor.

FARKLI DALLARDA KARİYER

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) Kurucu Başkanı Alper Afşin Özdemir, federasyon bünyesinde lisanslı 80 kulübün olduğunu belirterek, kulüp ve oyuncu sayısının çok hızlı bir şekilde arttığını söyledi. Özdemir, Türkiye’deki e-sporun durumunu şöyle anlattı: “Bir e-spor oyuncusu ya da e-spor takımı rakiplerinden öne geçmek için ciddi strateji kurma becerisine sahip olmalı ve çok sıkı çalışmalı. e-sporda gençlerimiz için tek kariyer imkanı oyuncu olmakla sınırlı değil. Yeni olduğu kadar büyük potansiyel barındıran, gelecek vadeden bu alanda antrenörlük, hakemlik, yayıncılık, analistlik, insan kaynakları uzmanlığı, organizatörlük, etkinlik yöneticiliği, hukuk ve finans uzmanlığı gibi birçok farklı kariyer imkanı bulunuyor. Artık üniversiteler de bu alanla ilgili bölümler açıyor ve burs veriyor.”

ÜSKÜDAR TAKIMI GELİYOR

Öte yandan geçtiğimiz ağustos ayında Üsküdar Belediyesi tarafından e-spor festivali düzenlendi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, festivaldeki konuşmasında bir müjde de verdi. “Gençlerimizi, çocuklarımızı arkamıza alıp onlarla aynı dili konuşmamız lazım” diyen Türkmen, “Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’ın e-spor takımları var. Biz de Üsküdar’da, Üsküdar e-spor takımı kuralım. İnşallah bu dönemde Üsküdar e-spor merkezi de kuracağız” diye konuştu.

DÜNYA ŞAMPİYONASINDA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK

Vodafone Freezone Şampiyonluk Ligi’nde 2019 Yaz Mevsimi’nin en iyisi Royal Youth oldu. Finali neredeyse 1 milyon kişi izledi. Royal Youth, ekim ayında Berlin’de başlayıp kasımda Paris’te bitecek League of Legends Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecek.

135 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Dünyada 200 milyon oyuncuya ulaşan e-spor ekonomisinin oluşturduğu pazar 135 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Türkiye, 1 milyar dolara yaklaşan e-spor ekonomisi ile dünyada 18’inci sırada yer alıyor. Newzoo tarafından hazırlanan ‘2018 Global E-Sports Market Report’a göre, 2018 yılında e-spor gelirleri bir önceki seneye göre yüzde 38.2 artarak 906 milyon dolar oldu. e-sporlar geçen yıl reklamlardan 173.8 milyon dolar, sponsorluklardan 359.4 milyon dolar ve medya haklarından 160.7 milyon dolar gelir elde etti.

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi Türkiye’de sporun önde gelen kulüpleri de e-spor takımlarıyla yarışıyor. Beşiktaş, Türkiye’de ilk kadın e-spor takımını kuran kulüp oldu.