tatil-sepeti
tatil-sepeti

e-sertifika 4 milyona yaklaştı

Giriş: 22.01.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: İLKER BAŞÖZ

Elektronik ortamın çok yoğun kullanılmaya başlandığı bu dönemde, elektronik platformda güven sağlamaya yönelik uygulamalar da bir o kadar yaygınlaşmaya başlıyor. Bu noktada kimlik doğrulama, veri bütünlüğü ve inkar edilemezlik özelliklerini aynı anda sağlayabilen elektronik imza, elektronik ticaretin ve dönüşüm sürecinin önemli bir parçası haline geldi.

İLK SERTİFİKA 2005’TE

Adalet Bakanlığı’nın Avrupa Birliği’nin elektronik imza direktifinin çizdiği çerçeve doğrultusunda hazırladığı Elektronik İmza Kanunu, 2004 yılında yürürlüğe girdi. 2005 yılında ise sadece 2 bin 875 adet Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) üretildi ve bunların bin 734 adedi aktif olarak kullanıldı.

Günümüzde 6 Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) mevcut. Bunlardan TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Sertifikasyon Merkezi, kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet sağlıyor. Diğer 4 sertifika hizmet sağlayıcı ise özel sektör için sertifika üretiyor.

YÜZDE 3 BÜYÜME

Geçtiğimiz günlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) açıkladığı Türkiye elektronik haberleşme sektöründe 2018 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin pazar verileri raporu, elektronik sertifika kullanımındaki büyümeyi açıkça gösteriyor.

SAYI ARTIYOR

Raporda 2018’in ikinci çeyreğine oranla e-imza sertifika sayısının yüzde 3.3, mobil imza sertifika sayısının ise yüzde 3.4 oranında arttığı belirtiliyor.

BTK verilerine göre 2018 kasım ayı sonu itibariyle üretilen sertifika sayısı 3 milyon 747 bin 820 ve bunların 1 milyon 470 bin 400’ü aktif durumda.

MOBİL İMZA 41 BİNİ AŞTI

Aktif sertifikaların 41 bin 545 adedi mobil imza, 1 milyon 428 bin 855 adedi ise geleneksel imza için kullanılıyor.

MALİYETLER YÜZDE 50 AZALDI

Hız, tasarruf ve çeviklik gibi faktörlerle iş yapış biçimlerinin değiştiğine ve mobil çalışma eğiliminin yaygınlaştığına dikkat çeken e-Güven Genel Müdürü Can Orhun, şu bilgiyi verdi: “İş modellerinin değişmesi, bireyler ve kurumlar için e-imzanın kullanım alanlarının genişlemesiyle birlikte e-imza sayısı istikrarlı bir şekilde artıyor. e-imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip. Elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiliyor. Kamudan özel sektöre, bankacılıktan e-ticarete, kurum içi sözleşmelerden ihale süreçlerine her türlü işlemin tasarruflu, güvenli ve hızlı yapılmasını sağlıyor.
e-imza ve mobil imza çözümlerimizle kağıt ve kargo maliyetlerinde yüzde 50’ye varan tasarruf elde edilmesini sağlıyoruz.”