HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası, yeni normal dönemde düzenlediği webinarlar ile üyelerine online ticarette de yol göstermeye devam ediyor. ‘Covid-19 Sürecinde Global Pazaryerlerine Satış Stratejileri’ konulu webinar, İTO’nun youtube kanalından canlı yayınla gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Markefront CEO’su Aytaç Mestçi’nin yaptığı webinarda, Worldef Genel Müdür Yardımcısı Çağdaş Yeşilbağ sunum yaptı. Sunumda; e-ihracat ve sınır ötesi e-ticaret ayrımı, dijital pazarlamanın e-pazaryerlerindeki rolü, lojistik ve depolama hizmetlerinin e-ihracattaki etkileri gibi pek çok konu hakkında bilgi verildi.
E-İHRACATIN İKİ YÖNÜ
e-ihracatın iki yönlü olduğunu belirten Çağdaş Yeşilbağ, şunları anlattı: “Bunlardan birincisi ihracat adımı, yani doğrudan Türkiye’den yurt dışına satabilmek. İkincisi de sınır ötesi e-ticaret adımı. Yani hedef satış bölgenizdeki depolarınız, şirketleriniz üzerinden bu bölgelere satış yapmak. Her ikisi de Türkiye’ye ihracat anlamında aynı katkıyı sağlayan fakat operasyonel anlamda birbirinden büyük farklar taşıyan iki uygulama. e-ihracat veya sınır ötesi e-ticarete başlamanın temel adımları; hedeflediğiniz bölgenin diline, para birimine, tüketici alışkanlarına hakim olmaktan geçiyor.”
BULUNABİLİRLİK ÖNEMLİ
Ürün fotoğrafı ve içeriklerin e-pazaryerlerindeki rolü hakkında da bilgi veren Yeşilbağ, vitrinin belirleyiciliği açısından global e-pazaryerleri ile semt pazarı arasında fark olmadığını vurguladı. Yeşilbağ, “Semt pazarında satıcılar en şık ürünlerini öne gelecek şekilde dizerler. e-pazaryerlerinde ise koyduğunuz ürün fotoğrafları, vitrininizdir” dedi.
e-pazaryerlerinde bir önemli unsurun da bulunabilirlik kaygısı olduğunun altını çizen Yeşilbağ, şöyle devam etti: “Global bir e-pazaryerinde 1.5 milyardan fazla ürün arasından nasıl sıyrılacağız? Bulunabilirlik konusunda yazılı içerikler devreye giriyor. İçerik aramalarda müşteriyi size ne kadar kolay yönlendirirse o kadar iyidir. Bunun temel yolu da doğru sözcüklerin bulunması. İyi içerik çok satar. Pazaryerleri de çok satan satıcılarını korur. Çünkü ürün sattıkça pazaryerleri de komisyon alır.”
MARKANIN PAZARYERİNDEKİ ETKİSİ
Markanın e-pazaryerlerindeki fiyat politikasında da önemli olduğuna dikkat çeken Çağdaş Yeşilbağ, şunları söyledi: “Her ne satarsak satalım fiyat politikamızın birinci ayağı aslında marka bilinirliğidir. Türkiye’nin sorunu da aslında budur. Mesela dünyanın en kaliteli tişörtünü üretebilirsiniz fakat en üst düzeyde fiyatı sağlayacak olan marka bilinirliğidir. Diğer bir konu fiyatı belirlerken tek kıstas ürün maliyeti ve lojistik maliyet değildir. Pazaryeri komisyonları, kategorilere göre iade oranları, ürünlerin ihracat gibi operasyonlarda üzerine binecek ek maliyetler gibi hususları da dikkatli hesaplamak gerekir.”
E-İHRACAT BÖLGESİNDE NEDEN DEPO HİZMETİ?
e-ihracatta başarılı olmak için lojistik operasyonlarında ve depolama hizmetlerinde yapılması gerekenleri de aktaran Yeşilbağ, şöyle konuştu: “Türkiye’den ürünü gönderirken ihracat operasyonu, iade sonucu geri getirirken ithalat operasyonu yapılıyor. e-ihracatta 10-15 Euro’ya çıkan ürün iade sebebiyle geri gelmesi gerektiğinde maliyeti 42-43 Euro’ya çıkabiliyor. Dolayısıyla iadelerin ihracat bölgesinde yönetilmesi yani depolama hizmeti almak gerekiyor. Bunun için de o bölgede bir şirketinizin olması lazım. Ticaret hacminiz o ülkede kendi operasyonunuzu kurmanızı gerektirecek kadar büyük değilse, depo konusunda işbirliği yapabilirsiniz. e-ihracat yapan firmalara depo hizmeti veren firmalar var. Ayrıca e-ihracat yapan firmalar fulfillment (sipariş karşılama sistemi) depo hizmeti veren firmalar da var. Paketleme veya montaj da yapabiliyorlar. Fulfillment merkezleri, operasyon ve kargo maliyetlerinizi de düşürüyor.”
DİJİTAL PAZARLAMA ŞİRKETİN KALBİNDE OLMALI
e-ticaretin satış, lojistik ve pazarlama operasyonlarının geleneksel ticarete göre daha düşük olması sebebiyle ön plana çıktığını vurgulayan Worldef Genel Müdür Yardımcısı Çağdaş Yeşilbağ, dijital pazarlama konusunda şu tavsiyelerde de bulundu: “Dijital dünyada hedef kitleye ulaşmak çok daha kolay. Kendi e-ticaret sitenizden satış yapıyorsanız arama motoru optimizasyonlarıyla, SEO çalışmalarıyla öne çıkabiliyorsunuz. e-pazaryerlerinde ise dijital pazarlama aktiviteleri düzenleyerek ürünlerinizi öne çıkarabiliyorsunuz. Özellikle üreticilerin dijital pazarlamayı şirketlerin kalbine koyması lazım. Dijital pazarlama bir uzmanlık işi. İyi bir dijital içerik tasarımcısı size zamanı ve parayı çok kolay getirir.”
HANGİ ÜLKEYE E-İHRACAT YAPILMALI?
e-ihracatta hedef ülkenin doğru seçilmesi konusunda da bilgi veren Yeşilbağ, şunları söyledi: “Türkiye ile ticari anlaşmaları iyi olan ülkelerden başlamak avantaj sağlıyor. Temel olarak üç konuya dikkat edilmeli: Ülkenin ticari anlaşmalarının durumu, coğrafi konum olarak lojistik operasyonda yatkınlık ve ürününüzün o ülkenin tüketicisine hitap edip etmediği.”