Perşembe, 12 Aralık, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dijital dönüşümün getirdiği yenilikler ve internet kullanım oranlarının artışı ile yükselme eğiliminde olan e-ticaret, tüketici alışkanlıklarını da değiştirdi. Küresel e-ticaretin toplam perakende satışlar içerisindeki payı 2023 yılında yüzde 19.4 oranında gerçekleşirken, bu oranın 2027 yılına kadar yüzde 22.6’ya ulaşması öngörülüyor. Yurt dışı çevrimiçi alışveriş olarak tanımlanan sınır ötesi e-ticaret ise hem alıcılar hem de satıcılar için pek çok fırsatı ve kolaylığı içerisinde barındırıyor. Sınır ötesi e-ticaret ile konvansiyonel ihracat karşılaştırıldığında, e-ihracat özellikle satıcılar yani ihracatçılar için de birçok avantaj sağlıyor.
E-İHRACAT VERİLERİ
Türkiye’nin e-ihracat verilerine bakıldığında; 2022’de yaklaşık 2.17 milyar dolar olan e-ihracat, 2023’te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştı.
e-ihracatın genel mal ihracatındaki payı ise yüzde 0.91’den 2023’te yüzde 2.1’e yükseldi. Bu yılsonunda 8 milyar dolarlık e-ihracata ulaşılması ve e-ihracatın toplam mal ihracatı içindeki payının da yüzde 3’ü aşması hedefleniyor. Bir diğer amaç da e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028’e kadar yüzde 10’a çıkarmak. Bu süreçte; teknolojik ilerleme ve küresel ticaret dinamikleri doğrultusunda, e-ihracatla Türk marka ve ürünlerinin küresel pazarlara başarıyla sunulmasına katkı vermek de kritik önem taşıyor.
PAZARLAR İÇİN STRATEJİ
Ticaret Bakanlığı, ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ni merkeze alarak e-ihracat özelinde belirlenen potansiyel ülkelere yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleş-tirdi. e-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberi, ihracatçıların potansiyel pazarlara yönelik strateji ile yol haritalarını oluştururken ihtiyaç duyabilecekleri her bilgiye tek bir kaynaktan ulaşabilmelerini sağlamayı amaçlıyor. Çalışmanın, aynı zamanda Türkiye’nin genel ihracatı içinde e-ihra-catın payının yüzde 10’a çıkarılması hedefine de katkı sunacağı belirtiliyor. İki ana bölümden oluşan rehber, farklı ülkelerin potansiyellerini ve eğilimlerini inceleyerek, ihracatı küresel ölçekte daha da güçlendirmeye yönelik detaylı verileri ve analizleri de sunuyor.
FIRSATLAR ANLATILIYOR
e-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberi, ülkelerin e-ticaret ekosistemlerinin genel durumunu ve gümrük uygulamalarının kilit noktalarını yansıtırken önemli fırsatlara da dikkat çekiyor. İki ana bölümden oluşan rehberin ilk kısmı olan ‘E-İhracat Pazarları’ bölümünde; sosyoekonomik analizler, ödeme sistemleri, sosyal medya eğilimleri, e-ticaret mevzuatı ve hızlı kargo altyapısı gibi birçok önemli konuda pazara giriş stratejileri oluşturmak için kılavuz bilgiler sunuluyor. Rehberin ikinci bölümü olan ‘Ülke Gümrük Uygulamaları’ ise dış ticaret ve gümrük süreçlerine yönelik derinlemesine bilgiler içeriyor. Bu bölümde, sınır ötesi e-ticaret işlemlerine dair genel prosedürlerden ülkelere özgü vergi uygulamaları, yasaklar, muafiyetler ve zorunlu belgeler gibi detaylı bilgilere kadar ihracatçıların gümrük süreçlerini kolaylaştıracak kapsamlı içerikler de yer alıyor.
KİŞİ BAŞI E-TİCARET HARCAMASINDA ABD BİRİNCİ
Rehberde, ülkeler bazında yapılan toplam e-ticaret harcamalarının, harcama yapan nüfusa bölünmesi ile yıllık bazda çevrim içi ortalama tüketim harcamaları da hesaplanmış. Yapılan hesaplamaya göre; 2023 yılında ABD, kişi başı 4 bin 110 dolar ile kişi başı e-ticaret harcaması kategorisinde belirlenen ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Güney Kore 3 bin 220 dolar, Japonya 2 bin 830 dolar, Avustralya 2 bin 109 dolar, Çin bin 450 dolar ve Kanada 2 bin 710 dolar ile yıllık ortalama 1.000 doların üstünde tüketim yapılan ülkeler arasında. Rehberde dünya ortalamasının bin 537 dolar, Türkiye ortalamasının bin 195 dolar olduğu da belirtilmiş.
SINIR ÖTESİ E-TİCARETTEKİ GÜMRÜK MUAFİYETLERİ
e-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberi’nde ülkelerin bireysel gönderilere uyguladıkları bazı muafiyetler de yer alıyor. Bu muafiyetler, ticarete konu gönderinin hedeflenen ülkeye teslimat sürelerindeki öncelikler sebebiyle satıcıların mikro ihracatı (satıcının malı, ülkesinden siparişe bağlı olarak doğrudan varış ülkesindeki tüketiciye göndermesi) değerlendirilmesine imkân sağlayabiliyor. Bireysel gönderilerde gümrük muafiyetlerinin olmaması ya da düşük tutarlarda olması durumunda ise satıcının, uygulanan gümrük vergilerini ödeyerek o ülkede malını hazır bulundurması tercih edilebiliyor. Bu bağlamda, ABD (800 dolar), Çin (770 dolar), Avustralya (1000 Avustralya doları), Güney Kore (150 dolar) belirli koşullarda önemli gümrük muafiyetlerine sahip. Belirtilen limitlere kadar ihraç edilen eşyalar için gümrük vergisi ödenmiyor.
19 Kasım 2024 Salı
12 Aralık 2024 Perşembe
12 Aralık 2024 Perşembe
12 Aralık 2024 Perşembe
12 Aralık 2024 Perşembe
12 Aralık 2024 Perşembe