tatil-sepeti

Toplam ihracat içinde e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ihracat konsorsiyumlarının bu konuda öncü rol oynayacağını açıkladı. Konsorsiyumlara 81 milyon 447 TL’ye kadar destek verilebiliyor.


 

Şu an itibariyle 2 firmanın e-ihracat konsorsiyumu statüsü aldığını açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 ortasına kadar bu statüdeki firma sayısına 10 daha eklemeyi planlıyoruz. Bunun için de temmuz-eylül başvurularını almaya devam ediyoruz” dedi. 

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Dünya genelinde e-ticaretin her geçen gün katlanarak büyümesiyle birlikte Türkiye, bu pazardan daha fazla pay alabilmek için yeni modellerini etkinleştiriyor. 2022 yılında hayata geçirilen kapsamlı E-İhracat Destek Paketi’nin uygulanmasına dair adımlarını sıklaştıran Ticaret Bakanlığı, bu konuda e-ihracat konsorsiyumlarına öncü rol veriyor. Konuyla ilgili olarak İstanbul Ticaret’in sorularını Ticaret Bakanı Ömer Bolat cevapladı:

 

YENİ BAŞVURU DÖNEMİ

 

e-ihracat konsorsiyum statüsüne başvurulardaki güncel durum nedir?

 

25 Ağustos 2022 tarihli ve 5986 sayılı ‘E-İhracat Destekleri Hakkında Karar’ kapsamında ‘e- ihracat konsorsiyumu’ modeli oluşturuldu. 

 

e-ihracat konsorsiyumu statüsüne ilişkin uygulama usul ve esaslarını içeren E-İhracat Konsorsiyumu Statüsüne İlişkin Genelge, 30 Aralık 2022 tarihinde yayımlanmıştı. e-ihracat konsorsiyumu, e-ihracatı uçtan uca yapabilen, doğrudan tüketiciye ulaşan e-ticaret satış modellerine, yeterli insan kaynağı ve bilgi birikimine sahip, yurt dışı depolama, dağıtım ve/veya iade yönetim imkanları ile yurt dışı pazaryerleri entegrasyonu olan imalatçı şirketlerin üretimlerini e-ihracata yönlendirmek üzere Bakanlıkça e-ihracat konsorsiyumu statüsü verilen şirketleri ifade ediyor. Söz konusu model ile e-ihracatın konsolide edilmesi, kaynakların etkin kullanımı ile hızlı teslimatın sağlanması hedefleniyor. Bu çerçevede, 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla E-İhracat Konsorsiyumu Statüsüne İlişkin Genelge kapsamında başvurular alınmaya başlamıştı. e-ihracat konsorsiyumu statüsü için yılda iki defa başvuru alınıyor. İlk dönem (ocak-mart) için 7 firma başvuruda bulunmuş olup 2 firma, genelgede belirtilen şartları sağlayarak e-ihracat konsorsiyumu statüsü aldı. İkinci dönem (temmuz-eylül) için de başvurular alınmaya başlanmış olup birkaç firmanın sürecinin olumlu sonuçlandığını sizlerle yakın zamanda paylaşmayı umuyoruz. Hedefimiz, 2024 yılı ortasına kadar 10 firmayı daha e-ihracat konsorsiyumu statüsü kapsamına almak.

 

HEDEF YÜZDE 10 PAY

 

e-ihracat konsorsiyumlarının Türkiye’nin genel ihracat performansına nasıl bir etki etmesi bekleniyor?

 

e-ihracat destekleri kurgulanırken KOBİ’lerimiz incelenmiş olup e-ihracat konusunda yaşadıkları sorunlar ile geliştirme alanları tespit edildi. Firmalarımızın lojistik maliyet, dijital pazarlama, yabancı dil, ürün paketlemesi, şirket kurma ve yerelleşme, ürün iade, yetişmiş insan kaynağı gibi konularda bilgi eksikliği olduğu görüldü. Bu kapsamda gerek insan kaynağı gerekse e-ihracat için önemli olan mağaza hesap yönetimi, dijital pazarlama ve lojistik konulardaki yetkinlikleri ile birlikte e-ihracat konsorsiyumları, KOBİ’lerimizin bu konudaki eksikliklerini giderip, onları e-ihracata taşıyacak. 2030 itibarıyla ihracatımızın içerisinde e-ihracatın payının yüzde 10’a ulaşmasını hedefliyoruz. e-ihracat konsorsiyumlarımızın bu hedefe ulaşmamız konusunda öncü rol oynayacağını değerlendiriyoruz.

 

81 MİLYON TL DESTEK

 

Hangi ölçekteki firmalar ve sektörler daha çok başvuru yapıyor? Hangi faktörler, Türkiye’deki şirketleri e-ihracat konsorsiyumlarına katılmaya teşvik ediyor?

 

e-ihracat konsorsiyumu statüsü verilecek firmalarda mağaza hesap yönetimi, dijital pazarlama ve lojistik imkanlar konularında belirli yetkinlikler aranıyor. Başvuru yapan firmalar, ağırlıklı olarak mağaza hesap yönetimi, dijital pazarlama ve lojistik alanlarında faaliyet gösteriyor. e- ihracat konsorsiyumları, E-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan;

 

* Pazara giriş raporu 

 

* Dijital pazaryeri tanıtım 

 

* Depo kira 

 

* Sipariş karşılama hizmeti 

 

* e-ihracat tanıtım

 

* Yurt dışı pazaryeri entegrasyonu

 

* Çevrimiçi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmetler 

 

* Pazaryeri komisyon gideri 

 

* Tanıtım desteği, depo birim kira desteği hariç olmak üzere 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar’da belirtilen desteklerden yararlanabilir. e-ihracat konsorsiyumları, bu karar kapsamında yer alan desteklerden 2023 yılı için 81 milyon 447 TL’ye kadar yararlanabilecek. Bu destek üst limiti her yıl yeniden değerleme oranı ile güncellenecek. Öte yandan E-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında işbirliği kuruluşları da üyeleri için e-ihracat desteklerinden yararlanıyor. İşbirliği kuruluşları, üyelerinin e-ihracata taşınması ve sipariş karşılama hizmeti, depo kira, e-ihracat tanıtım desteği vb. desteklerden yararlanmasını teminen E-İhracatı Geliştirme Projesi desteği ile Bakanlığımıza başvuru yapabilecek. İstanbul Ticaret Odası da işbirliği kuruluşu olarak bu desteklerden üyeleri adına yararlanabilecek.


İŞİN PÜF NOKTASI ORTAK DEPOLAR

 

Birlikten kuvvet doğar’ sözünün en güzel örneğinin e-ihracat konsorsiyumları olduğunu ifade eden Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, bu modelin uçtan uca işleyen bir süreç olduğunu belirtti. Ekmekçi, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl başlatılan destek paketiyle birlikte yeni iş modellerinin yanı sıra e-ihracat konsorsiyumları da ön plana çıktı. Bu konsorsiyumlar ilk meyvelerini vermeye başladı. e-ticaret için önemli olan; hız, maliyet, lojistik, depolama gibi süreçlerde oluşabilecek sorunlar, bu modelle ortadan kalkacak. Ortak depolar oluştukça birliklerin ilerleyişi daha da artacak. Yurt dışı lojistik merkezleri ve ortak depoların sayısının artmasıyla Türkiye’nin dijital ihracat potansiyeli de artacak.”

 

HEDEFİMİZ TÜRKİYE’NİN İHRACATINA KATKI SUNMAK

 

İlk e-ihracat konsorsiyumlarından biri olan Asır Group’un Vergi Müdürü Rasim Bakacak, şunları dile getirdi: “Firma olarak, farklı sektörler ve coğrafi konumlardan gelen tedarikçilerin güçlerini birleştirerek daha etkili bir şekilde uluslararası pazarlara erişmeyi hedefliyoruz. Genel amacımız, bu şirketlerin imal ettikleri veya ticaretini yaptıkları ürünleri farklı ülke ve pazaryerlerinde nihai tüketicilerin beğenisine sunarak Türkiye’nin net ihracat rakamlarına katkı sunmak ve özelde ise şirket kârlılığını sürekli kılmak. Konsorsiyum, üye şirketlere yeni pazarlara erişim imkanı sağlar. Konsorsiyum üyeleri, ortak hareket etme sayesinde işletme maliyetlerini düşürebilir. Ortak pazarlama, lojistik ve dağıtım faaliyetleri gibi alanlarda yapılan işbirliği, maliyetleri paylaşma ve verimliliği artırma fırsatı sunar. Bir diğer avantajı da konsorsiyum üyeleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleştirmesidir. Konsorsiyum üyeleri, birlikte hareket ederek güçlü bir marka oluşturma fırsatına sahip.”

 

BİRÇOK SEKTÖRE HİZMET VERİYORUZ

 

e-ihracat konsorsiyumu statüsü kazanan MegaMerchant’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Alpata, şu değerlendirmeyi yaptı:  “e-ihracatın; lojistikten listelemeye, tedarikten reklama her etabında kaynakların etkin kullanımını sağlayarak, rekabetçi fiyatlarla Türk ürünlerinin satış hacimlerini artırmayı hedefleyerek, e-ihracat konsorsiyumu olduk. Spesifik bir sektöre odaklanmaktansa satış hacimlerini artırmaya yöneldik. Sektörel kapsamın genel olması çok çeşitli alanlarda AB mevzuatına uyum sağlamamızı gerektiriyor. Bunun bize sunduğu fayda, geniş bir know-how’a sahip olmamızı sağlaması ve organizasyonel şemamızı buna uygun tasarlamış olmamızdır. Bunun dışında üye şirketlere; pazar analizi, sipariş karşılama, platformlarda marka koruması, reklam optimizasyonu ve reklam yönetimi, içerik üretimi, listelenmesi ve güncellenmesi, A+ marka sayfalarının üretilmesi, gerekli entegrasyonların sağlanması ve süreçlerin otomatize edilmesi, regulatif konularda destek sağlanması gibi hizmetler sunuyoruz.”


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

Her firmanın ihracata önem vermesi gerektiğini söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Civelek, e-ihracat Konsorsiyumlarının küresel pazarlara erişmek isteyen şirketler için önemli fırsatlar sunduğunun altını çizdi. Civelek, e-konsorsiyumların avantajlarını ve dezavantajlarını şöyle sıraladı:

 

Avantajlar:

 

Güçlü rekabet avantajı: Ortak hareket ederek, pazarlama, lojistik, ödeme sistemleri ve dil desteği gibi konularda kaynakları birleştirir ve maliyetleri paylaşır.

 

Kaynak paylaşımı ve maliyet düşürme: Reklam kampanyaları, pazarlama araçları, e-ticaret altyapısı gibi kaynaklar paylaşılır. Bu da maliyetleri düşürür ve küçük ölçekli firmaların uluslararası pazarda yer almasını kolaylaştırır.

 

Bilgi ve deneyim paylaşımı: Yeni pazarlara giriş stratejileri, Pazar trendleri, müşteri tercihleri gibi konularda birbirinden öğrenme imkanı sağlanır.

 

Dezavantajlar:

 

İşbirliği zorlukları: Farklı şirketlerin farklı beklentileri, iş süreçlerinde uyumsuzluklar veya rekabet ortamında çıkar çatışmaları gibi nedenlerle işbirliği zorlukları ortaya çıkabilir.

 

Kontrol ve karar verme zorlukları: Ortak karar mekanizmalarının kurulması ve tüm üyelerin fikir birliğine varması zaman alabilir.

 

Bağımlılık riski: Bu durumda, konsorsiyumun içindeki bir firma sorun yaşadığında veya performansı düştüğünde, diğer üye firmalar da etkilenebilir.


Konsorsiyum oluşturmak için QR kodu tarat
Konsorsiyum oluşturmak isteyen firmalar QR kodu taratarak başvuru adımlarını izleyebilir.

17 Temmuz 2023 Pazartesi