Salı, 05 Kasım, 2024
Genel ihracat içinde yüzde 1 olan e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkaracak araçlar bir bir devreye alınıyor. Çevrimiçi tüketimde küresel payı yüzde 90 olan 25 ülke hakkında ipuçları veren Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu, döviz geliri elde etmek isteyen girişimcilerin rehberi olacak.
HABER: ADEM ORHUN
Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, mal ihracatı 2026 yılında 302 milyar dolar, hizmet ihracatı ise bu yıl 110 milyar dolar, 2028’de 200 milyar dolar olacak. Bu hedefler için projeler bir bir hayata geçirilirken, ihracatçıların sayısı da artıyor. Resmi rakamlara göre, ihracatçı şirket sayısı 115 bine ulaştı. Üstelik Türkiye, internet ortamında satılabilecek ürün üreten (Çin’den sonra) ikinci ülke.
Çelikten seramiğe, beyaz eşyadan yazılıma kadar birçok sektörde Türk ihracatçısının bilinirliği arttı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu dönemin sloganını, “Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak” olarak açıkladı.
Bolat’ın paylaştığı bilgiye göre, 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den fazla artırılarak 20 milyar lira olacak. Bu hedefler kapsamında ağustos ayında ‘E-İhracat Destekleri Rehberi’ yayınlayan Ticaret Bakanlığı, önceki hafta da ‘Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu’nu yayınladı.
Döviz kazandırıcı ticari faaliyetlerin öneminin arttığı günümüzde bu raporlar, e-ihracat yoluyla dış pazarlardan gelir elde etmek isteyenler için rehber olacak. Bu kaynaklar, Türkiye’nin genel ihracatı içinde yüzde 1 olan e-ihracatın payının yüzde 10’a çıkarılması için de önemli bir araç olacak.
YENİ NESİL KURUM
İhracat Genel Müdürlüğü, E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi tarafından hazırlanan ‘Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu’nda 25 ülke hakkında bilgiler yer alıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, rapor hakkında yaptığı açıklamada, “Bakanlığımızın ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ni merkeze alarak e-ihracat özelinde belirlenen potansiyel ülkelere yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik” dedi.
e-ticaretin dünya genelinde artan önemine dikkat çeken Bolat, ayrıca şunları söyledi: “Ticaret Bakanlığı olarak ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük ederek; markalarımız ile ürünlerimizin küresel pazarlara başarıyla ulaşmasını ve e-ticaret alanında da Türkiye’nin önemli bir tedarik üssü olmasını hedefliyoruz.”
NEDEN 25 ÜLKE?
Uzak Ülkeler Stratejisi’nde 18 ülke yer alıyor. e-ticaret hacimleri açısından küresel pazarın yüzde 90’dan fazlasını bu 25 ülke oluşturuyor. Dolayısıyla e-ihracata yönelik rapor, Uzak Ülkeler Stratejisi’ni de tamamlıyor.
Potansiyeli yüksek ülkelerin e-ticaret ekosistemlerinin genel durumunu yansıtan ve önemli fırsatları gösteren raporda ülkeler hakkında bilgi verilen bazı başlıklar:
* Pazaryerleri ve Özel Günler
* Sosyal Medya Kullanımı
* E-Ticarete Yönelik Düzenlemeler
* Gümrük Vergileri ve Muafiyetleri
* Dijital Cüzdanlar ve Ödeme Sistemleri
* Hızlı Kargo Firmaları
* Lojistik Performans Endeksindeki Sırası
YEREL PAZARYERLERİ
Raporda, Amazon ve Alibaba gibi küresel pazaryerlerinin, incelenen ülkelerdeki yapılanmalarına dikkat çekildi.
Söz konusu platformların yanı sıra yerelleşmenin ön plana çıktığı, bölgesel bazda popülaritesi olan pazaryerleri de bulunuyor.
Örneğin; Latin Amerika’nın büyük bir bölümünde söz sahibi olan Mercado Libre, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ülkelerinde Shopee, Kuzey ve Orta Afrika’da ise Jumia, bölgesel bazda hakim olan pazaryerleri. Japonya, Güney Kore, Güney Afrika ve Şili’de sırasıyla Rakuten, Coupang,Takealot, Falabella; İspanya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya ve Birleşik Krallık’ta ise El Corte Ingles, leboncoin.fr, Noon.com, Jumia.eg ve amazon.co.uk gibi yerel pazaryerlerinin etkili olduğu tespitine yer verildi.
İPUÇLARI DA VAR
Raporda ayrıca ‘ipuçları’ da bulunuyor. Bu bölümde de sınır ötesi e-ticaret pazarında başarılı olmak için dikkate alınması gereken önemli faktörler açıklandı. Artık ihracatçıların ve girişimcilerin, bu rapordaki bilgileri kullanarak ve e-ihracat destekleri rehberinde bahsi geçen kalemleri dikkate alarak daha cesaretle ve döviz getirici e-ihracat faaliyetinde bulunmaları bekleniyor. Bu kapsamda son haftalarda global firmaların Türkiye’de yaptığı işbirliklerinin ve açıklanan yatırım kararlarının da e-ihracat için yeni imkanlar oluşturacağı öngörülüyor.
Bu arada Alibaba ve Trendyol, Türkiye’de 2 milyar dolarlık yeni yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırımlarla, Ankara’da veri merkezi ve depo, İstanbul’da e-ihracat merkezi kurulacağı bildirildi. Bu şekilde Türkiye’de üretilen ürünlerin, e-ticaret yoluyla küresel pazarlara ihraç edileceği kaydedildi. Girişimciler bireysel sistemleriyle olduğu kadar büyük platformlarda yer alarak, ürünlerini ihraç edebiliyor. Bu bakımdan Türkiye’de yapılan bu yatırımlar da girişimciler için önemli alternatiflerden birini oluşturuyor.
POTANSİYEL 25 ÜLKE
ABD, Almanya, Avustralya, BAE, Brezilya, Birleşik Krallık, Çin, Endonezya, Filipinler, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İspanya, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Mısır, Nijerya, Pakistan, Rusya, Şili, Tayland, Vietnam.
LOJİSTİK HAKKINDA KRİTİK ÖNERİLER
Raporda ülkeler hakkında birçok püf nokta ve örnekler de yer alıyor. Verilen bilgilerden bazıları şöyle: Avustralya’da sınır ötesi e-ticaret talebini karşılamak için uluslararası lojistik sağlayıcıları, ek kapasiteye yatırım yapıyor. DHL, güneybatı Pasifik bölgesindeki e-ticaret kapasitesini ve teslimat hızını artırmak amacıyla 2021 yılında yeni bir Avustralya-Singapur kargo hizmeti başlattı. Brezilya’da, coğrafi sebeple yerel lojistik hizmetleri oldukça dağınık. Yerel posta teşkilatı (Correios) birçok noktaya etkin bir şekilde dağıtım yapamıyor. Ülkede dağıtım yapmak için birden çok lojistik hizmet sağlayıcısı ile çalışmak gerekiyor. SHL Logistica, LogHouse ve Direct firmaları tarafından sipariş karşılama hizmeti veriliyor. Ülkedeki 300 lojistik firmasıyla tek tek anlaşma yapmak yerine bir lojistik entegratörüyle çalışmak avantajlı olabiliyor.
ÇİN’DE HIZLI TESLİMAT
Çin’de ise satın alma kararını etkileyen en büyük faktör hızlı teslimat. Hatta tüketiciler aynı gün teslim istiyor. Tüketicilerin bu yöndeki tercihi, çevrimiçi pazaryerlerinin, ülkenin birçok yerinde depolar kurarak ürün stoklamasında, lojistik ve depolama altyapılarını geliştirmesinde büyük rol oynadı.
Belirli bölgelerde ‘E-Zone’ denen pilot bölgeler kurularak Çin’den ihraç edilecek eşyaların buralarda konsolide edilmesi ve lojistik faaliyetlerin maliyet-etkin şekilde kurgulanması sağlandı. Ayrıca Çin’de belirli merkezlerde konsolidasyon istasyonları hizmet veriyor.
FRANSA’DA MEVZUAT
AB ülkesi Fransa’da tüketici haklarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bu ülkede sınır ötesi e-ticaret, toplam e-ticaretin yüzde 14.6’sını oluşturuyor. Yerel bir site oluşturulurken, Fransızca diline, satış, vergi ve iade kurallarına uyulması gerekiyor. Dikkate alınması gereken başka bir nokta da müşteri yorumlarını yönetmek, sosyal medya stratejilerini etkili bir şekilde kullanmak.
ABD’DE İADE MERKEZİ
ABD’de ise ürünlerin etiketlenmesi sırasında izlenecek kurallara riayet edilmesi ciddi önem arz ediyor. ABD pazarına girecek firmaların bir veya daha fazla sayıda çevrimiçi satış sitesi platformuna üyeliklerinin yanı sıra gönderilen malların fiziki olarak depolanacağı, paketleneceği, malın müşteriden iade süreçlerinin yönetilebileceği, fiziki sipariş karşılama merkezi (Fulfillment Center) olması ve satıcının bu sisteme çevrimiçi olarak entegre olabilmesi kritik rol oynuyor.
YOL HARİTASINI OLUŞTURACAK
İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Figen Yıldırım, “Küreselleşmenin ve küresel tedarik zinciri yönetimi oyuncusu olmak için Uzak Ülkeler Stratejisi’nin gereği e-ihracat uygulamaları büyük önem taşıyor” dedi.
Yıldırım, İstanbul Ticaret’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “e-ihracat uygulamalarına yönelik kılavuzlarla, birçok alanda uygulamadaki kararsızlıkların aşılmasını sağlayacak yol haritası oluşturulduğu görülüyor. Ayrıca ihracat süreçlerinin dijital sisteme geçmesi ve elektronik ticaretin yanında blockchain uygulamalarının küresel tedarik zinciri sistemine adapte edilmesi konusunda da çalışmaların sürdüğü bilgisine sahibiz. Teknolojiyi adapte ettiğimiz ihracat pazarlaması anlayışı Türkiye markasını uzak pazarlarda duyurmaya katkı sağlayacaktır. Hiç kuşkusuz, hedef pazar odaklı hedef pazarlama stratejisi tam olarak uygulandığında sonuç çeşitlendirmeyi artırarak büyütecek ve pazardaki yeni pastalardan pay almamızı artıracaktır.”
E-İHRACAT KONSORSİYUMU DESTEKLERİ SEMİNERİ
Ticaret Bakanlığı’nın ağustos ayında yayınladığı ‘e-İhracat Destekleri Rehberi’nde ‘e-ihracat konsorsiyumları’ da yer alıyor. İstanbul Ticaret Odası da ‘e-ihracat konsorsiyumu destekleri’ bilgilendirme semineri düzenliyor.
27 Eylül Çarşamba günü 10.00-13.00 saatlerinde düzenlenecek seminerde Ticaret Bakanlığı’ndan, konsorsiyumdan ve ilgili firmalardan temsilciler, şu başlıklarda üyelere ve girişimcilere bilgi verecek:
* Yeni Nesil E-İhracat Teşvikleri: Nedir, Kimler Faydalanabilir?
* E-İhracat Konsorsiyumu Nedir? İhracatçılara Faydaları Nelerdir?
* E-İhracattaki Sorunlar ve Buna İlişkin Çözüm Yolları
* Örnek Vaka Çalışması
PTTAVM İLE KATAR İŞBİRLİĞİ
PttAVM.com, Türk ürünlerinin dünya pazarlarına ulaştırılması için Katar Posta İdaresi ile işbirliği yaptı. Türk firmalarının ürünleri, Türkiye’deki platforma benzeyen https://turkishsouq.com üzerinden Katar’ın finansman desteğiyle dünyanın dört bir yanına gönderilebilecek. PTT ayrıca, Almanya ve İngiltere varışlı e-ticaret ve bireysel küçük paket gönderileri için indirim uyguluyor. Bu ülkelere teslimde takipli gönderi hizmeti de veriliyor.
25 Eylül 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı