tatil-sepeti
tatil-sepeti

e-ihracatta 20 pazaryerine destek

Türkiye’nin yeni yılda ihracat hedefi 280 milyar dolar olarak belirlenirken, ilk destek e-ihracata geldi. e-ihracatın toplam ihracattaki payını artırmak için destekler güncellenirken, pazaryeri sayısı da 20’ye yükseltildi. Yılın ilk yarısında ise 25’e çıkarılacak. Ayrıca sektörel teşviklerle İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerine özel destekler devreye girdi.

Giriş: 07.01.2025 - 09:31
Güncelleme: 07.01.2025 - 09:31

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılına yönelik ihracat hedefini 279.6 milyar dolar olarak açıkladı. Bu hedef doğrultusunda, ihracatı artırmaya yönelik yeni stratejiler ve destek programları yeni yıl itibariyle devreye girdi. Bakanlık, bu kararlarla özellikle pazaryeri desteklerini genişleterek, ihracatçıların küresel pazarlarda daha etkin bir şekilde yer almasını amaçlıyor.

 

KOBİ’LERE ÖZEL MEKANİZMA

 

Bu yılın ilk çeyreğinde açıklanan destek planları arasında, dijitalleşme ve e-ticaret altyapısına yönelik teşviklerin artırılması, ihracatçı firmalara özel finansman kolaylıkları ve hedef pazarlara yönelik tanıtım kampanyalarının güçlendirilmesi yer alıyor. KOBİ’lerin de bu süreçte önemli bir rol alması için bu işletmelere özel destek mekanizmaları genişletiliyor. 

 

İSLAM İŞBİRLİĞİ’NE YÜZDE 20 DESTEK

 

Ticaret Bakanlığı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeleri de hedef ülkeler kapsamına aldı. e-ihracat potansiyeli yüksek olan üye ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Kuveyt, Nijerya ve Suudi Arabistan, hedef ülkeler listesine dahil edildi. Yeni düzenleme kapsamında, bu ülkelere yönelik e-ihracat faaliyetlerine ilave yüzde 20 destek sağlanacak. Destekler, özellikle dijital pazarlama, lojistik ve e-ticaret altyapı yatırımlarını kapsayacak. Bakanlık, bu teşviklerle Türk ihracatçılarının söz konusu pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmesini hedefliyor.   

 

ÇİN VE ABD PAZARLARI

 

Bir diğer teşvik de e-ihracat pazaryeri komisyon giderlerine yönelik oldu. Yeni yıl itibariyle ABD’nin önde gelen e-ticaret platformları Etsy (tam kapsamıyla) ve eBay, destek kapsamına dahil edildi. Etsy, kişiselleştirilmiş ürünler satışıyla dikkat çekerken, eBay ise otomotiv yedek parça sektörü başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesiyle öne çıkıyor. 2025’te eBay’da otomotiv yan sanayi ürünlerine yönelik ek destekler geldi. Ayrıca, Çin’de faaliyet gösteren büyük e-ticaret platformlarında yapılan satışlar için de pazaryeri komisyon giderlerine destek tanımlandı. Bu adım, Türk ihracatçılarının Çin pazarında daha etkin bir şekilde yer almasını hedefliyor.

 

CİRO ŞARTI DÜŞÜRÜLDÜ

 

Yeni yılla birlikte perakende e-ticaret sitesi statüsünde ihracat yapabilmek için gerekli olan 2.5 milyon dolarlık ciro şartı, 1 milyon dolara indirildi. Bu düzenleme, daha fazla firmanın e-ihracat ekosistemine katılmasını sağlayarak, ticaretin dijitalleşmesinde kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. 

 

YEREL TEMSİLCİLİK ZORUNLU

 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Önal, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde şubat ayı itibariyle artırılmış ürün sorumluluğu kapsamında yerel temsilcilikler açılmasının zorunlu hale geleceğini belirterek, şu bilgiyi verdi: “Yeni yıl itibariyle firmaların ürünlerinin arkasında durması daha çok gündeme gelecek. Bir diğer önemli gündem de dijital ürün pasaportu. 2027’de tekstil sektörüyle başlayacak bu uygulama, birçok sektöre yayılacak. Elektronik ortamda oluşturulacak dijital ürün pasaportları, ürünlere yönelik bilgilerin değer zincirindeki yetkili kurumlar, tedarikçiler, müşteriler ve geri dönüşüm sektöründeki aktörlerle paylaşılacak şekilde kaydedildiği ve işlendiği bir araç. Dijital ürün pasaportuyla değer zincirindeki ürünlere yönelik şeffaflık artacak ve getirilen düzenlemelerle ilgili yaptırımlar daha sağlıklı bir şekilde hayata geçirilecek.” 

 

ŞUBAT AYINDA E-KİP TAM KAPSAMLI

 

Ticaret Bakanlığı, e-ihracatçıların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanan E-Kolay İhracat Platformu (E-Kip) uygulamasını tüm modülleriyle birlikte şubatta yeniden devreye alıyor. İlk kez geçen yılın son çeyreğinde kullanıma sunulan uygulama, e-ihracat süreçlerini kolaylaştırmak ve ihracatçıların dijital ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirildi.  Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Önal, E-Kip uygulamasının kullanıcı geri bildirimleri doğrultusunda güncellendiğini ve yeni özelliklerle daha işlevsel hale getirildiğini belirtti. Uygulama, e-ihracatçıların lojistikten ödeme süreçlerine kadar birçok aşamayı tek bir platform üzerinden yönetebilmesine olanak sağlayacak. Şubatta devreye girecek yeni versiyon, e-ihracat teşviklerinden faydalanma, hedef pazar analizi ve ihracat performans takibi gibi özellikeri de içerecek. E-Kip’in ihracatçıların iş yükünü azaltması ve dijital ticaret süreçlerini hızlandırması öngörülüyor. 

 

VERGİLER AYLIK ALINACAK

 

Yeni yılla birlikte e-ticaret sektöründe tevkifat uygulamasında düzenlemeye gidildi. Buna göre, yılsonu toplu ödenen vergiler, aylık ve ürün bazına indirildi. 

 

Düzenlemenin detayları şöyle:

 

Tevkifat oranı ve kapsamı: e-ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal satışı ve hizmet ifalarına ilişkin ödemelerde yüzde 1 oranında vergi tevkifatı uygulanacak. 

Tevkifat yapmakla yükümlü olanlar: Elektronik ticaret ortamını sağlayarak başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yürütülmesine olanak tanıyan gerçek ve tüzel kişiler.

Kapsama dahil olan ödemeler: Elektronik ticaret faaliyeti yürüten gerçek veya tüzel kişilere yapılan mal ve hizmet bedeli ödemeleri. Türkiye’deki işyeri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla faaliyet gösteren dar mükellef kurumların hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret hizmet sağlayıcı olması durumunda, bunlara yönelik ödemeler. 

Kapsam dışı ödemeler: Ticari faaliyeti olmayan, vergi mükellefiyeti bulunmayan kişilere yapılan ödemeler. Aracı hizmet sağlayıcılarının kendi mal ve hizmet satışlarına ilişkin ödemeler. 

Tevkifat matrahı: KDV ve konaklama vergisi hariç, ürün satış ve hizmet bedeli üzerinden tevkifat yapılacak. Komisyon ücreti, kargo bedeli gibi kesintiler tevkifat matrahından düşülemeyecek. 

Ürün iadelerinde tevkifat: İade edilen ürün bedeli, tevkifat matrahı ile ilişkilendirilmeyecek; tevkif edilen vergiler, geçici vergi beyannameleri ve yıllık beyannameler üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilecek. 

Vergi mahsubu ve iadesi: Tevkif edilen vergiler, mal satışı ve hizmet ifası yapan mükelleflerce geçici vergi ve yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilecek. Yıllık beyannamelerde mahsup edilemeyen tutarlar, mevcut düzenlemeler kapsamında iade edilecek. 

 

MARKALAR İÇİN 4 TEMEL EĞİLİM

 

1 - Yapay zeka destekli alışveriş

 

2 - Sadık müşterilerle rekabette fark

 

3 - Etkileyicilere güven kaybı

 

4 - Eski mesleklere güven arttı