tatil-sepeti

Firmalar, e-ihracat konusunda yeterli bilgiye sahip olamadıkları için bu alana yönelemiyor. e-ihracat yapan firmalar ise lojistik, iade ve gümrük işleyişi gibi konularda sorunlarla karşılaşabiliyor.


Firmaların bu süreçleri hızlı geçmesi ve daha çok ihracat yapabilmesi için en önemli çıkış yolu olarak e-ihracat konsorsiyumlarında yer almaları öneriliyor. 

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

İstanbul Ticaret Odası, üyelerini ihracata teşvik etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, geçen hafta E-İhracat Konsorsiyumu Destekleri Semineri gerçekleştirildi. Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca’nın başkanlığında, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, MegaMerchant E-Ticaret Satış ve Pazarlama A.Ş. Kurucu CEO’su Yaman Alpata ve sektör temsilcilerinin sunumlarıyla gerçekleştirildi.

 

YÜZDE 55’İ YETERSİZ BİLGİYE SAHİP

 

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, toplantıda yaptığı konuşmada, ülke gelirinin artırılması için döviz kazandıran hizmetlere odaklanmak gerektiğine dikkat çekti. Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek için ihracata yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini vurgulayan Eyyüpkoca, şöyle devam etti: “İTO olarak üyelerimizi ihracat konusunda daha iyi bilgilendirmeyi ve desteklemeyi amaçlıyoruz. Yapılan anketler, firmaların yüzde 55’inin e-ihracat hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını, bu nedenle bu alandan uzak durduklarını gösteriyor. Öte yandan, firmalar e-ihracat yaparken lojistik, iade ve gümrük işleyişi gibi konularda sıkıntı yaşıyor. Bu sorunların çözümünün ne kadar kolay olduğunu üyelerimize anlatmayı amaçlıyoruz. Tüm bu süreçleri kapsayan, uçtan uca e-ihracatın yeni bir metodu olan e-ihracat konsorsiyumları da bu noktada önemli bir rol oynuyor. Konsolide olarak ihracatımızı artıralım.” 

 

YENİ ÖDEME METODLARI

 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, e-ticaret yapanların kendi web sitelerini oluşturması durumunda satışta devamlılığın sağlanabileceğini söyledi. Şu anda dünyada e-ticaret modelinin en yaygın şeklinin pazaryeri modeli olduğunu vurgulayan Önal, “İkinci model ise kendi web sayfanızı yaparak, altyapı desteği alarak satış yapabilirsiniz. Diğer bir model de sosyal medyadan ürünlerinizi sergileyerek, iletişim bilgilerinizi vererek, listeleyebilirsiniz. Dünya, pazaryeri modelinden artık hibrit modele, yani çoklu kanala geçmiş durumda. İlerleyen dönemde hiçbir firmanın fiziki mağazası olmayacak. Fiziki mağazalar ürünlerin gösterildiği yer olacak. e-ticaretten kaçma şansınız yok. Ayrıca artık yeni ödeme metodlarına hazırlanmamız gerekiyor. Yeni dönemde yüz tanımayla ödeme sistemi en popüler ödeme sistemi olacak” değerlendirmesini yaptı.

 

8 MADDEDE DESTEK VERİLECEK

 

Türkiye’de üretilen her ürünün ihracatına destek verileceğini belirten Hasan Önal, destek kalemlerini şöyle özetledi: 

 

Pazara giriş rapor desteği: e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerleri, yurt dışındaki pazarlara giriş stratejileri ve eylem planları oluşturmak üzere sektör ve ülke odaklı raporlar için masraflarını karşılayabiliyor. Destek, masraf-ların yüzde 50’si ve yıllık 2 milyon 714 bin TL’ye kadar veriliyor.

 

Dijital pazaryeri tanıtım desteği: Şirketler, e-ihracat konsorsiyumları ve perakende e-ticaret siteleri, yurt dışı pazaryerleri üzerinden yapılan dijital reklam giderlerinin yüzde 20’sini aşmayan giderler için destek alabiliyor. Destek, giderlerin yüzde 50’si ve şirketlerin kademelerine göre yıllık belirli bir sınıra kadar veriliyor.

 

e-ihracat tanıtım desteği: e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri, B2B platformları ve pazaryerlerinin, dijital tanıtım faaliyetleri dışında kalan pazarlama ve tanıtım giderleri destekleniyor. Destek, giderlerin yüzde 50’si ve her bir ülke için 3 yıl boyunca sağlanıyor.

 

Sipariş karşılama hizmeti desteği: Şirketler, e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerleri, satış yapılan ülkedeki sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderler için destek alabiliyor. Destek, ilgili ülkedeki e-ticaret satışlarının yüzde 10’unu aşmayan giderleri kapsıyor.

 

Depo kira desteği: e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerinin, yurt dışındaki depolarının kira giderleri destekleniyor. Destek, her bir birim başına yüzde 50 oranında ve her bir ülke için en fazla 3 yıl boyunca sağlanıyor.

 

Yurt dışı pazaryeri entegrasyon desteği: e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerleri, yurt dışı pazaryerlerine entegrasyon hizmetlerine ait giderler için destek alabiliyor.

 

Çevrimiçi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmetler desteği: e-ihracat konsorsiyumları ve 

perakende e-ticaret sitelerinin, hedef ülkelerde çevrimiçi mağazalar açılmasına, mağaza ödemelerine ve yerel e-ticaret paydaşlarından alınan hizmetlere ilişkin giderleri destekleniyor.

 

Pazaryeri komisyon gideri desteği: Hedef ülkelerdeki pazaryerlerine ilişkin komisyon giderleri, belirli ülkelerdeki yurt dışı pazaryerlerinde destekleniyor. Destek, komisyon giderlerinin yüzde 50’si oranında.

 

İLK KEZ İHRACAT YAPACAKLARA YAKIN PAZAR ÖNERİSİ

 

İlk e-ihracat konsorsiyumu statüsü kazanan MegaMerchant’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Alpata ise deneyimlerini şöyle anlattı: “e-ihracatın her aşamasında, lojistikten listelemeye, tedarikten reklama kadar kaynakların etkin kullanımını sağlayarak, Türk ürünlerinin rekabetçi fiyatlarla uluslararası satış hacmini artırmak amacıyla e-ihracat konsorsiyumu olma yolunda ilerliyoruz. Özellikle bir sektöre odaklanmak yerine, genel bir kapsamla iş yapmayı tercih ediyoruz. Bu, çeşitli sektörlerde AB mevzuatına uyum sağlama gerekliliğini beraberinde getiriyor. Bu yaklaşım, geniş bir bilgi birikimine sahip olmamıza ve organizasyonel yapımızı buna uygun şekilde tasarlamamıza olanak tanıyor. Ayrıca, üye şirketlerimize pazar analizi, sipariş karşılama, platformlarda marka koruma, reklam optimizasyonu ve yönetimi, içerik üretimi, ürün listeleme ve güncelleme, A+ marka sayfalarının oluşturulması, gerekli entegrasyonların sağlanması ve süreçlerin otomatikleştirilmesi gibi bir dizi hizmet sunuyoruz. Regulatif konularda da destek sağlıyoruz. İlk defa e-ihracat yapacak firmaların hedefi yakın pazarlar ve ürün gamının yüzde 15’i ile işleme başlamalarını öneriyorum.”

02 Ekim 2023 Pazartesi