tatil-sepeti

Türk ürünlerinin e-ihracat yoluyla yurt dışına pazarlanmasıyla iştigal eden ihracatçıların rekabet gücünün artırılması için yaptıkları çeşitli harcamalara destekler veriliyor.


Şirketler 27 milyon liraya kadar, e-ticaret siteleri ise 81 milyon liraya kadar destek alabiliyor. Bu desteklerin neler olduğu ve başvuru işlemlerinin nasıl yapılacağına dair rehber yayınlandı. 

 

HABER: ADEM ORHUN

 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, ‘e-İhracat Destekleri Rehberi’ni yayınladı. E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan rehber, yararlanıcıların (girişimcilerin, şirketlerin, platformların) ve işbirliği kuruluşlarının e-ihracat desteklerine yapacakları müracaatlarda izlenecek aşamalarla dikkat edilecek konulara açıklık getiriyor. Bununla birlikte destek başvurularına ilişkin 5986 sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar ve E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelge esas alınacak.

 

Rehbere göre, e-ihracat destekleri, hem yararlanıcıların (ihracatçıların) hem de işbirliği kuruluşlarının, e-ihracata hazırlanması, yurt dışı pazarlarda ve pazaryerlerinde Türk ürünlerini ve markalarını çevrimiçi sergilemesi, tanıtması, hızlı teslimata yönelik giderlerin desteklenmesinin yanı sıra e-ihracat konsorsiyumlarına yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin desteklenmesi amacıyla veriliyor. 

 

YARARLANICI GRUPLAR

 

Rehbere göre, e-ihracat destekleri için şu kişi ve gruplar başvurabiliyor:

 

  • Şirketler
  • Pazaryerleri
  • Perakende e-ticaret siteleri
  • B2B platformları
  • e-ihracat konsorsiyumları

 

Rehberde işbirliği kuruluşları ise TİM, TOBB, DEİK, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, OSB’ler, sektörel çatı kuruluşları, mala ilişkin e-ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren dernekler, birlikler.

 

DESTEK TÜRLERİ

 

e-ihracat yapmak isteyen yararlanıcılar şu desteklerin bazılarına veya hepsine başvurabiliyor: 

 

  • Pazara giriş rapor desteği
  • Dijital pazaryeri tanıtım desteği
  • e-ihracat tanıtım desteği
  • Sipariş karşılama hizmeti desteği
  • Depo kira desteği
  • Yurt dışı pazaryeri entegrasyon desteği
  • Çevrimiçi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmetler desteği
  • Pazaryeri komisyon gideri desteği

 

ÖNCELİKLİ ŞARTLAR

 

Rehbere göre bu desteklerden faydalanmak isteyen yararlanıcıların ihracatçı birliğine üye olması gerekiyor. 

Desteklerden yararlanmak isteyenler kapsama alınma başvurusu yapıyor. Bu aşamada, yararlanıcının statüsü (şirket, pazaryeri, perakende e-ticaret sitesi, B2B platformu, e-ihracat konsorsiyumu) belirleniyor.

 

Şirketler, kapsama alınma başvurusunu incelemeci kuruluşa, e-ihracat konsorsiyumları Ticaret Bakanlığı’na (İhracat Genel Müdürlüğü), diğer yararlanıcılar ise e-ihracat sekretaryasına yapıyor. 

 

Yararlanıcılar sadece ‘tek bir yararlanıcı statüsü’yle e-ihracat desteklerinden yararlanabiliyor. Yani, pazaryeri olarak statü alan bir yararlanıcı, perakende e-ticaret sitesi veya şirket olarak başvuru yapamıyor. e-ihracat desteklerine ilişkin teknik düzenlemeler tamamlanana kadar başvuru ve yazışmalar KEP üzerinden yapılıyor.

 

MARKA TESCİLİ

 

Yararlanıcının markasına ilişkin yurt içi tescil belgesinin, başvuru sahibi yararlanıcı adına olması gerekiyor. Yurt dışı tescil başvurusunun ise başvuru sahibi yararlanıcı veya yararlanıcının organik bağı olan şirketi adına olması aranıyor. Marka tescil başvurusu ilk olarak yurt içinde gerçekleşmeyen markalar destekten faydalanamıyor. Rehberde, yararlanıcıların, desteğe konu faaliyetin gerçekleştiği ülkedeki marka tescilini veya başvurusunu yapmalarının önemli olduğu vurgulandı. 

 

HEDEF ÜLKELER

 

Küresel e-ticaretin büyük bölümünün gerçekleştiği 18 hedef ülke, destekler için de avantaj sağlıyor. Ticaret Bakanlığı’nın duyurduğu ‘EK-Hedef Ülkeler Listesi-A’da yer alan ülkelere yönelik ihracat faaliyeti için sağlanan destek oranı ise 20 puana kadar artırılabiliyor. 

 

ÜST LİMİTLER

 

Destek kapsamında 2023 yılı için çeşitli başlıklar altında ne tutarda destek alınabileceği rehberde açıklandı. Bununla birlikte ilgili karar kapsamında alınabilecek toplam destek üst limiti şöyle olacak: 

 

  • Şirketler kademelerine göre yıllık en fazla 27 milyon 149 bin TL
  • e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerleri yıllık en fazla 81 milyon 447 bin TL 
  • B2B platformları yıllık en fazla 7 milyon 239 bin TL

 

Ticaret Bakanlığı, desteklere ilişkin kılavuzları web sitesinde yayınladı. 

 

İlgili rehber için adres: 

https://ticaret.gov.tr/destekler/e-ihracat-destekleri/kilavuzlar

04 Eylül 2023 Pazartesi