Çarşamba, 06 Kasım, 2024
G20 Zirvesi’nde Türkiye e-devlet yapılanmasını bir başarı hikayesi olarak anlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, modelin başka ülkelere uyarlanabileceğini açıkladı. Kacır, Suudi Arabistan’ın ilk ülke olabileceğine işaret etti.
Hindistan’ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; ‘Dijital Kamu Altyapısı’ ve ‘Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler’ başlıklı oturumlara iştirak etti. Kacır, toplantıda, Türkiye’nin dijital kamu altyapısı, dijital ekonomide güvenlik ve dijital beceriler alanlarındaki çalışmalarını anlattı. Bakan Kacır, G20 toplantılarının, hem küresel düzeyde geliştirilebilecek inisiyatiflerini hem de ülkelerin ortaya koyduğu tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşabildiği platform olduğuna dikkati çekti.
BAŞARILI ALTYAPI
Türkiye’nin geliştirdiği uygulamaların ve vatandaşa sunulan hizmetlerin kapsamlı şekilde diğer ülkelerle paylaşıldığını bildiren Kacır, şunları kaydetti: “Kamu-dijital altyapısı anlamında Türkiyemiz pek çok ülkeden çok daha ileri bir konumda. Özellikle e-devlet, bu alandaki en başarılı uygulamamız aslında.
990 kamu kurumunun 7 binden fazla hizmetinin 64 milyondan fazla vatandaşımıza sunulduğu bir platform haline geldi. Bu yönüyle bütün ülkelerin dikkatini çeken çok başarılı bir kamu dijital altyapısı.”
YAPAY ZEKA İŞBİRLİĞİ
Kacır, Suudi Arabistan’la özellikle yapay zeka alanında kapsamlı bir işbirliğine gitmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu konuda karşılıklı çalışmaları hızlandırma kararı aldıklarına işaret eden Kacır, şu değerlendirmede bulundu: “Özellikle e-devlet alanında da Suudi Arabistan’ın kamu-dijital altyapısıyla Türkiye’nin e-devleti arasındaki entegrasyonu kuvvetlendireceğiz. Hac ve umre ziyareti vesilesiyle Suudi Arabistan’a gidecek vatandaşlarımız başta olmak üzere karşılıklı her iki ülkenin vatandaşlarının yararlanabileceği dijital hizmetler sunmuş olacağız.”
Kacır, Avrupa Birliği’nin Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdürü ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini de bildirerek, “Önümüzdeki dönemde dijital alanlarda Avrupa Birliği programlarında Türkiye’nin üstleneceği rolü kendisiyle görüştük. Bütün bu görüşmelerde de her zaman Türkiyemizin sahip olduğu güçlü yetkinlikleri paydaşlarımızla paylaşma imkanı bulduk” ifadelerini kullandı.
10 YIL İÇİNDE 10 MİLYONDAN FAZLA DİJİTAL İSTİHDAM ALANI
Dijital becerilerin önemine de dikkati çeken Bakan Kacır, “Bu da yine çok kuvvetli olduğumuz bir alan. Türkiye çok büyük bir üretim ülkesi ve üretim bazını mutlaka dijital dönüşümle geliştirmeye devam etmeliyiz. Dijital dönüşümün ana unsuru da insan kaynağımızın dijital yetkinlikler kazanması. Bizim yaptığımız çalışmalar ve Türkiye’deki diğer araştırmalar, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemizde belki 10 milyona yakın istihdam alanının yerini 10 milyondan fazla dijital istihdam alanına bırakacağını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
28 Ağustos 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı