tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

E-defter uygulamasına geçildiğinden beri muhasebecilerin en zorlandığı konulardan biri, berat sürelerinin kısa olmasıydı. Muhasebecilerden beratın hemen onaylanmasının istenmesi, meslek erbabını oyalayan bir uygulama olarak görülüyordu.

YENİ DÜZENLEME

Müjde, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Kurumlar Vergisi Beyanname Düzenleme Semineri’nde verildi. İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkanı Salih Çakır, seminerde yaptığı konuşmada, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bir düzenlemeyle e-defter karşıt uygulamalarında berat istenmesi uygulamasına son verildiğini söyledi. 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nda değişiklikler yapıldığının ve artık muhasebecilerin sorumluluk alanının daha net belirleneceğinin ifade edildiği toplantıda, yeni düzenlemeyle KDV tevkifatı da isteneceği anlatıldı. Konuyla ilgili bilgi veren Komite Başkanı Salih Çakır, ayrıca beyannamelerin e-defter sisteminden gönderildiği gibi, diğer tüm dilekçelerin de sistem üzerinden gönderilmesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çakır, “Gelir İdaresi Başkanlığı ile yaptığımız toplantılar olumlu sonuç verdi. İlk etapta açılış, kapanışlar sistem üzerinden gönderilecek. Kademeli olarak bütün dilekçelerin gönderimi için sistem kullanılacak” dedi.

YENİ YASA OLMALI

Toplantıda konuşan İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Ünal da, mevcut yasanın ihtiyaçlara cevap vermediğini söyledi. Bu yasada düzenleme yapılacağına yeni bir yasa üzerine çalışılması gerektiğini belirten Ünal, “Mali müşavirlik çok değişti. Yeni düzen için yeni yasamızın olması gerekiyor” diye konuştu. Ünal, ayrıca mali müşavirlik pastasının gittikçe daraldığını ve sektör mensuplarının bir araya gelerek ve birbirinin kazanımlarından faydalanarak çalışmasının gelecekleri için gerekli olduğunu söyledi. Toplantıya İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Ömer Bal da katıldı.

SEKTÖR İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, İstanbul Ticaret Odası’nın sektör için yaptığı çalışmalara değinerek, “Uygulamaya yönelik dile getirdiğimiz görüşlerin hükümet politikalarında dikkate alınması bizi oldukça memnun ediyor. İlk olarak Odamızın dile getirdiği, vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 vergi indirimi talebimizin kanunlaşması bunun bir göstergesidir” diye konuştu.

VARLIK BARIŞI’NDA SÜRE UZATIMINA DİKKAT

Oturum başkanlığını İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Koçak’ın yaptığı toplantıda konuşan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Vergileri Grup Müdürü Rıza Bilgiç, Varlık Barışı’na dikkat çekti. Bilgiç, “Bu uygulama 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Uygulamayla birlikte eskiden hayal edemediğimiz kadar kısa bir sürede otomatik bilgi değişim hakkı doğacak” dedi. Toplantıda ayrıca İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Vergileri Müdür Yardımcısı Murat Sever ve İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Pınar da birer sunum gerçekleştirdi.

21 Nisan 2017 Cuma

Etiketler : Sektörel