tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Bazı vergi mükellefleri yeni yıldan itibaren defterlerini internette tutmaya başlayacak.

1 Ocak 2018’de elektronik ortamda kayıt tutması istenen vergi mükellefleri üç mesleki gruba ayrılmış durumda. Bu gruplardan ilki doktor, avukat, mühendis gibi serbest meslek mensuplarını kapsıyor. Diğer grup işletme usulüne göre defter tutan işletmeleri; yani yeni ticarete başlamış veya bakkal ve manav gibi küçük işyerine sahip olan ticari faaliyet sahiplerini içeriyor. Üçüncü grupta ise basit usule tabi çok küçük işletmeler yer alıyor.

Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı’nı 1 Aralık 2017’ye kadar görüş ve önerilerin alınması için açık tuttu.

BAŞVURU İÇİN SON GÜNLER

Taslağa göre, defter tutmak ve beyanname vermek zorundaki mükellefler, uygulanması öngörülen yeni sistemin yürürlüğe gireceği tarihten önce elektronik beyan sistemine başvuruda bulunmak zorunda. Mecburiyetin başlangıcı 1 Ocak 2018 olan serbest meslek erbabı ve basit usule tabi olan mükelleflerin 30 Aralık 2017 gününe kadar başvuru yapması şart.

KOD VEYA KİMLİK NUMARASI

Mükellef sisteme, kullanıcı kodu veya TC kimlik numarası ve şifre bilgileriyle www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden giriş yapacak. Şifre, mükellefin vergi dairesine yapacağı başvuru ile bir teslim tutanağı düzenlenerek kendisine verilecek. Başvuru, beyanname gönderilmesine aracılık eden meslek mensubu veya meslek kuruluşu tarafından da yapılabilecek. Mikro e-devlet uygulaması ile ilgili açıklamalar ve bilgilendirme Maliye Bakanlığı’nın www.edefter.gov.tr adresinden edinilebilir.

MESLEK ODALARI DEVREDE

Taslağa göre basit usule tabi olanlar bakımından ilgili meslek odası tarafından da başvuru yapılabilecek. Basit usule tabi olan mükellefler için bağlı bulundukları odalar aracılığı ile de destek verilebilecek. Serbest meslek erbabı ve ikinci sınıf tüccarlar için sistemin işletilmesi aracılık yetkisi bulunan meslek mensupları aracılığı ile yapılacak. Avukatlar gibi aracılık sözleşmesi yaptırmaksızın beyanname gönderme yetkisi bulunanlar da sistemi kendileri işletebilecek.

e-gider PUSULASI VE e-dekont YOLDA

Türkiye’de mikro düzeydeki küçük işletmelerin çok az bir kısmının teknolojiden yararlandığını dile getiren İTO Mali Müşaviri Dr. Veysi Seviğ, “Yeni uygulama ile yakın bir gelecekte mikro ölçekli işletmelerin hayatına elektronik gider pusulaları ve elektronik dekontlar da girecek.

2004 yılında hayatımıza giren e-beyanname sisteminden sonra e-fatura, e-defter, e-arşiv fatura, kayıtlı e-posta gibi hizmetlerin uygulama kapsamı genişlemeye devam edecek” dedi.

e-işlemler YAYGINLAŞMALI

İstanbul Ticaret Odası Mali Müşaviri Dr. Veysi Seviğ, elektronik beyanın AB ülkelerinde başarı ile uygulandığını dile getirerek, şu bilgiyi verdi: “Defter ve belge saklama gibi zahmetli ve maliyetli işlemleri ortadan kaldıran elektronik beyanname sisteminden beklenen faydanın artması için e-işlemlerin yaygınlaşması şart. Kayıt dışılığın azaltılması da e-işlemlerin yaygınlaşması ile mümkün olacak.
e-işlemler ekonominin geneline yaygınlaştırılmadan kayıt dışının hedeflenen ölçüde azalması beklenmemeli.”

BAKANLIK BELİRLEYECEK

Tutulması öngörülen defterlerin tümü Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Bu bağlamda (1) sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği gereğince yevmiye defteri ve büyük defter XBRL GL e-defter format ve standartlarına göre hazırlanacak.

13 Aralık 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem