Salı, 05 Kasım, 2024
CEYHUN KUBURLU
Dünya, 1990’ların ikinci yarısından itibaren hızla dijitalleşmeye doğru gitti. Hayatımıza internetin girmesiyle birlikte hız öne çıktı.
Bugün otomobillerimizde dinlediğimiz müzikten tutun da evde izlediğimiz dizilere kadar birçok alanda farklı markalar ve uygulamalar hayatımıza girdi. Ancak bunlardan biri var ki, eğlence sektöründe adeta çığır açtı. Pandemi sonrası değerini, gelirini ve üye sayısını en çok arttıran uygulamalardan biri… Tabii ki Netflix…
Aslında markanın kuruluş hikayesi bilinenin aksine öyle çok da kısa süre önce olmadı. Takvim yaprakları 1997 yılını gösterirken, Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından DVD satış ve kiralama şirketi olarak kuruldu.
O günlerde Türkiye’yi de etkisi altına alan bu film kiralama şirketleri hemen hemen her köşe başında açılıyordu. İlk günler Netflix’in de bu dükkanlardan biri olduğu düşünüldü. Ancak yıllar geçtikçe yeni dünya düzenine ayak uyduran bir tek Netflix kalacaktı…
HER YIL YENİLENDİ
Netflix, ilk dükkanı 14 Nisan 1998’de açtı. 30 çalışan ve 925 DVD ile hizmet veren Netflix, kira başına ödeme almaya başladı. Aylık sınırsız DVD kiralama sistemi, kuruluştan tam iki yıl sonra yani 2000 yılında başladı. Bu sisteme göre aylık 19.95 dolar karşılığında, bir defada 4 DVD’ye kadar kiralama gerçekleştirilebiliyordu. 2007 yılına gelindiğinde ise artık bugün kullandığımız Netflix, kurucularının kafasında yavaş yavaş şekillenmeye başlamıştı. İlk denemelerde aynı yıl içerisinde internet üzerinden kullanıcılara sunulmaya başlandı.
Tam iki yıl sonra ise Netflix’in bugün telefonlarımızda kullanmaya başladığımız uygulaması ilk defa aktif hale getirildi. Tüm bu dönüşüm yaşanırken markanın kurucuları artık DVD işini bir kenara bırakmak zorunda olduklarını gördü. 2008’de Starz Entertainment ile anlaşarak 2 bin 500 film ve TV şovunu yayına koydu. 2010 yılına gelindiğinde hisse değeri yüzde 200 artan Netflix; iPod Touch, iPad, iPhone, the Nintendo Wii gibi cihazlarda kullanıcıyla buluşmaya başladı. Aynı yıl Netflix, Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay, Bolivya, Şili, Meksika, Peru, Ekvador ve Karayipler’de faaliyete geçti.
İÇERİK DE ÜRETTİ
2011 yılı itibariyle Netflix tam anlamıyla gaza bastı. Birçok TV markası ile anlaşan şirket, artık TV kumandalarında da yer alıyordu. Tüm bunlar yaşanırken şirketin toplam üye sayısı 25 milyonu aştı. Şirket, artık tüm kartları masaya koyuyordu. Teknoloji şirketi olmasına rağmen içerik üreticisi olarak da izleyicisinin karşısındaydı. Birbiri ardına çektiği dizilerin tüm sezonunu bir defada uygulamaya koyuyor ve kullanıcıların ekranda kalma sürelerini arttırıyordu. Bu süreçte markalar da şirketin peşindeydi. Ancak Netflix, reklam özelliği olmadan bu deneyimi kullanıcılarına sunmakta kararlıydı. 2016 yılına gelindiğinde 130 ülkede daha faaliyete geçerek 190’dan fazla ülkede ve 21 farklı dilde hizmete başladı. Çevrimdışı ve seyahat sırasında izleme imkanı sunan indirme özelliği eklendi. Bir yıl sonra üye sayısı 100 milyonu geçti. 2019’da 4 Oscar ödülü kazandı.
CİROSU 25 MİLYAR DOLARI GÖRDÜ
23 yıl önce dönemin şartlarına göre kurulan ve DVD kiralayan bir şirket, 2020 yılına gelindiğinde adeta milyonların vazgeçilmezi oluyordu. Pandeminin başlamasıyla önce Asya, sonra Avrupa ve ABD evlere kapanırken, bu dönemde en çok kullanılan uygulamaların başında Netflix’in gelmesi elbette tesadüf değildi. Amerikan dijital yayın platformu Netflix, geçen yıl abone sayısını 37 milyon artırarak koronavirüs salgını sürecinden en kârlı çıkan şirketlerden biri oldu. Netflix’in abone sayısı 203 milyonu aştı.
2020’deki 37 milyonluk artışın 8.5 milyonu son çeyrekte gerçekleşti; bir önceki yıla kıyasla abone artışı yüzde 30’dan fazla oldu. Abone sayısındaki artışa ek olarak ABD, İngiltere ve diğer ülkelerde abonelik ücretlerini yükseltmesi nedeniyle Netflix’in cirosu son çeyrekte yüzde 24 artarak 6.6 milyar dolara, toplamda ise 25 milyar dolara ulaştı.
1998: İlk dükkanını açtığı yıl
190: Faaliyet gösterdiği ülke sayısı
203: Abone sayısı milyon
260: Piyasa değeri milyar $
01 Şubat 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı