tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası, üyelerini dünyaya taşımaya ve dünya ile tanıştırmaya hız verdi. Türkiye ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştiren İstanbul tüccarının arkasında 433 bin üyesi ile dünyanın üçüncü büyük ticaret odası olan İTO var. İstanbul iş dünyası, 2018 yılının 11 ayında ülke ihracatının yüzde 51’ini gerçekleştirdi. İhracatta 2019 yılı hedefini yükselten hükümete en büyük destek, her yıl olduğu gibi İstanbul Ticaret Odası’ndan gelecek. Bu yılın farkı, Oda’nın 2019’u ‘Ekonomimize Global Nefes’ sloganı ile ‘ihracat yılı’ ilan etmesi ile hedefine aldığı yeni girişimler.

İTO, hem devam ettirdiği onlarca proje hem de 2019 programına aldığı yeni çalışmalarla ihracata nefes kestirecek. İTO, bu yıl da geleneksel olarak yabancı iş heyetlerini ağırlayacak. Oda, her yıl hemen her gün bir yabancı konuğu, Oda’yı, ticaret heyetini, bir firmayı ağırlıyor, karşılıklı işbirliği anlaşmaları yapıyor ya da B2B iş görüşmesi düzenliyor.

33 DÜNYA ODASINI AĞIRLADI

İTO, 2019’da da her yıl olduğu gibi onlarca yabancı meslek odasını ve birliği ağırlayacak. Ticaret hacminin, işbirliklerinin artması için istişarelerin yapılacağı ziyaretler yeni işbirliklerine zemin hazırlayacak. İTO, geçen yıl dünyanın dört bir yanından 33 yabancı meslek odası ve birliği konuk etti. Fransa’dan Çin’e, İspanya’dan Umman Sultanlığı’na, Rusya’dan Malezya’ya, Afganistan’dan Gambiya’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki mesleki kuruluşlar, İstanbul ve Türkiye ile ticaret yapabilmek için İTO ile işbirliği yaptı.

12 İŞBİRLİĞİ İMZASI

İTO’nun geçen yıl işbirliği anlaşması imzaladığı meslek odası ve resmi kurumlar şunlar: Kuveyt Emlak Brokerları Topluluğu, Gambiya Ticaret ve Sanayi Odası, Kamboçya Ticaret Odası, Çin Tianjin Bölgesel Kalkınma Konseyi, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası, Yakutistan Ticaret ve Sanayi Odası, Yakutistan Kalkınma Ajansı, Semerkant Ticaret ve Sanayi Odası, Almanya Herne Belediyesi, ABD Houston Belediyesi, Macaristan Ticaret Evi Türkiye Temsilciliği, Ulyanovsk Bölgesi Kalkınma Kuruluşu.

İTO, 2019’da da ağırladığı yabancı konuklarla işbirliği anlaşmalarına devam edecek.

14 DEVLET TEMSİLCİSİ

İTO’yu 2018 yılında 14 devlet temsilcisi ziyaret etti. Bu ziyaretçiler arasında Kamboçya Başbakanı, Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı, Afrika’nın yükselen yıldızlarından Gambiya Cumhurbaşkanı, Burundi Meclis Başkanı, Güney Afrika Eyalet Başkanı da yer aldı.

18 B2B GÖRÜŞME YAPTI

İTO; Asya’dan Avrupa’ya, ABD’den Uzakdoğu’ya, Baltık’tan Afrika’ya uzanan zincirde dünyanın dört bir yanından gelen iş insanları ile üyelerini B2B masalarında bir araya getirdi. Geçen yıl Malezya, Rusya, Çin, Venezuella, Umman, Afganistan, Kamboçya gibi birçok ülkeden gelen 18 alım heyeti, İTO üyeleri ile satın alma masalarında buluştu. 2019 yılında da ihracat ve işbirliği imkânları sunan B2B buluşmaları devam edecek.

ÜLKE GÜNLERİ

İTO, bu yıl Ticaret Bakanlığı’nın hedefindeki ülkelerden bazıları için ‘Ülke Günleri’ düzenleyecek. Tanıtım oturumlarının yanında, davet edilen ülke firmaları ile Türk firmaları arasında B2B ikili görüşmeler organize edilecek.

ÇİN’DE TÜRKİYE GÜNÜ

İTO, Türkiye’nin en önemli ticari partnerleri arasında bulunan Çin’de ‘Türkiye Tanıtım Günü’ düzenleyecek. Ticari ilişkilerin Türkiye lehine iyileştirilmesini ve Çin’de Türkiye’nin tanınırlığını artıracak etkinliklerde işbirliği ve sektör tanıtım buluşmaları yapılacak.

KÜRESEL REKABETE ÖZEL PROJELER

İTO, iç giyim ve ayakkabı sanayi için eşzamanlı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projelerini sürdürüyor. Projelerde firmaların ihtiyaçlarına özel hizmetler sunuluyor. Danışmanlık ve eğitim hizmeti alan firmalar, proje süresince 10 ülkede pazar ziyaretlerine katılma imkanı buluyor. Firmalar için tanıtım, marka, yurtdışı fuar ziyaretleri, ticaret heyeti, eşleştirme, ikili görüşme gibi faaliyetler düzenlenecek. Sırada hazır giyim ve dokuma sektörleri var.

GÜÇLÜ REKABET HAZIRLIKLARI

İTO, üyelerinin rekabet gücünü artırmak için teknolojik gelişmelerden dijital dönüşüme kadar geniş bir yelpazede atölye çalışmaları düzenleyecek. e-ticaret, dijital pazarlama gibi alanlarda sektörün tüm paydaşlarının katılacağı konsept seminerler gerçekleştirecek.

261 YAN SANAYİCİYİ 12 DEVLE BULUŞTURDU

İTO Yan Sanayi Borsası (YSB) 2018’de, 261 Türk yan sanayici ile küresel ölçekli 12 dev sanayiciyi geleneksel Tedarikçi Günleri’nde bir araya getirdi. Yan sanayici firmalar ana sanayicilerle yeni işbirlikleri ve ihracat bağlantıları kurdu.

CERN’DE 21 İTO ÜYESİ VAR

İTO CERN İrtibat Ofisi, hemen her sektörde üretim yapan Oda üyelerini CERN ihaleleri hakkında bilgilendiriyor. Halen 21 İTO üyesi CERN’e ihracat yapıyor.

İHRACATÇILIK PROGRAMI

İhracata İlk Adım Programı ile 246 üyesinin ihracatçı olmasını sağlayan İTO, bu programı yeni yılda da sürdürecek.

PHILIP KOTLER’DEN İSTANBUL KİTABI

Pazarlamanın efsane ismi Philip Kotler, İstanbul üzerine bir kitap yazacak. İTO, İstanbul markasının Kotler imzasıyla yayınlanmasını sağlayacak. 2019’u ‘Afrika Açılım Yılı’ olarak gören İTO; Etiyopya, Gana, Nijerya ve Kenya’yı Türk tüccarı ile tanıştıracak. Bu ülkelerde düzenlenecek Türk Ürünleri Fuarları, genel ticaret kapsamındaki tüm Türk ürünlerine açık olacak.

FRANSIZ KOBİ’LERE TÜRKİYE SEMİNERİ

İTO, Paris Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Fransız KOBİ’lere Türkiye’deki yatırım ve ticaret ortamına ilişkin bilgilendirme semineri verecek. Öte yandan İTO, üyelerinin dijital dönüşümünü hızlandırmak için Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) programına başvurdu. KOBİ’lerin Dijitalleşmesi İçin Eşleşme Projesi, İTO ile Paris Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde hazırlandı.

TEŞVİK VE DESTEK DANIŞMANINIZ İTO’DA

İTO, üyelerine yürürlükte olan ve işletmelerin mutlaka faydalanmaları gereken mevcut teşvik ve destek programları hakkında danışmanlık hizmeti veriyor. Ücretsiz bu hizmeti çat kapı İTO’ya gelerek ya da telefonla almak mümkün.

DİPLOMATLARLA TOPLANTI

İTO, 2019’da Ticaret Bakanlığı’nın hedeflediği ülkelerdeki yatırım, ithalat ve ihracat fırsatlarını üyelerine tanıtmak ve başta vize olmak üzere ticaretteki sorunları gündeme getirmek için İstanbul’daki diplomatlarla bir araya gelecek.

YERLİYE DESTEK

İTO, yerlileştirme seferberlik çalışmalarına paralel olarak, ‘Yerli Malı Toplumsal Farkındalık Projesi’ni hayata geçirecek.

3 BİN 500 İŞ TALEBİ

İTO, YSB aracılığı ile dünyadaki yan sanayi borsalarından gelen talepleri birebir üyeleri ile eşleştiriyor. Yılda yaklaşık 3 bin 500 ürün talebini yerli yan sanayici firmalarla birebir eşleştiriyor ve üyelerine yeni ihracat imkânları sağlıyor. 2019’da borsaya yeni sektörler ve firmalar eklenecek.

CAZİP YABANCI EKOSİSTEMLER

İTO, girişimciliğin artırılması ve üyelerinin inovatif yaklaşımlar benimsemesi için 2019’da bir dizi girişimcilik faaliyeti düzenleyecek. Türk girişimcilerin yurt dışındaki cazip ekosistemlerin iş dünyası ile birebir buluşmalarını sağlayacak.

E-TİCARET ÖĞRETECEK

İTO, 2019’da en küçük cirolu üyesinin ayağına gidecek ve bunun için ‘İTO Sahada’ temalı tanıtım etkinlikleri düzenlenecek. Birçok konuda üyeye bilgi aktaracak bu etkinlik içinde e-ticaret önemli bir rol oynayacak.

21 Ocak 2019 Pazartesi

Etiketler : Gündem