tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

İş jeti pazarı, ekonomik durgunluğa rağmen son 10 yıldır önemli ölçüde büyümenin keyfini sürüyor. İş adamlarının küresel ticaret bağlantılarında özellikle tercih ettiği, Türkiye’de de sayıları giderek artan iş jetleri, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Sektör, yeni üretilen uçakların satış rakamları ve özellikle Asya’dan taleplerin artmasıyla ekonomik durgunluğun üstesinden geleceğinden umutlu.

Amerikan haber kanalı CNN’in yayınladığı habere göre, geçtiğimiz hafta Singapur’da düzenlenen Singapur Airshow’da vitrine çıkarılan ve yoğun ilgi gören iş jetleri de üreticilerin bu umudunu perçinledi.

YENİLERİ GELİYOR

Dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Honeywell Aerospace’ın 2015’teki bir raporuna göre, önümüzdeki 10 yılda 9 bin 200 yeni iş jeti teslim edilecek. Bu jetlerin yüzde 80’den fazlası orta ölçekli ve büyük kabinli özel jetler olacak.

G650 ve G650ER uçaklarının üreticisi ABD’li Gulfstream şirketinin İletişim Başkan Yardımcısı Steve Cass da 10 yıl önce, dünya çapında yaklaşık 1.400 olan jet sayısının bugün 2 bin 500’e çıktığını söylüyor. Cass, “Özellikle Asya-Pasifik pazarında önemli artış kaydedildi. Asya-Pasifik’te 2005’te 35 uçağımız vardı. Bugün bu sayı 300’e ulaştı” bilgisini veriyor.

İşte Singapur’da tüm dikkatleri üzerine çeken dünyanın özlediği iş jetleri...

ICON A5

KATLANABİLİR DENİZ UÇAĞI

Tasarım lideri uçaklardan bir diğeri de Icon A5. Kaliforniya merkezli Icon Aircraft tarafından geliştirilen Icon A5, iki koltuklu katlanabilir bir deniz uçağı. The Valkyrie’nin aksine eğlence uçağı olarak tasarlandı. Spor pilot lisansına sahip herkes tarafından uçurulabilir.

Ayrıca şık, kompakt tasarımı ve sezgileri kuvvetli, görüş uzaklığı yüksek kokpiti olan Icon A5’in katlanabilir olması da ilgi çeken özelliklerinden biri. Icon A5, aynı zamanda pek çok araç garajına sığabilir ve karayolu taşımacılığında bir aracın arkasında da çekilebilir.

Icon Aircraft, Icon A5 için 1.800’den fazla sipariş aldığını belirtiyor. Yaklaşık 400 milyon dolarlık bir sipariş listesi yatırımcılarını oldukça mutlu etti. Uçağın fiyatı ilave özelliklerle 247 bin dolara kadar yükseliyor.

İLK YOLCU UÇAĞIYDI

İngiliz imalatı ilk jet yolcu uçağı Comet, 2 Mayıs 1952’de Londra’dan havalandığında havacılık tarihinde yeni bir çığır açtı. İngiliz Denizaşırı Havayolları Şirketi’ne (British Overseas Airways Corporation-BOAC) ait dünyanın ilk jet motorlu yolcu uçağı Comet, ilk seferini 36 yolcusu ile Güney Afrika’nın Johannesburg şehrine gerçekleştirdi. Londra’dan kalkan uçak 23 saat 34 dakikalık uçuş sonrası Johannesburg’a ulaştı.

THE COBALT VALKYRIE-X

YILDA 50 ADET ÜRETECEK

Kaliforniya merkezli girişimci David Loury tarafından piyasaya sürülecek olan The Cobalt Valkyrie-X, fütüristik görünümlü ve piston motorlu bir uçak. Esas amacı eğlence değil, insanları nispeten uzun mesafelere taşımak. Uçak, yakıt ikmali yapmadan Londra’dan Batı Avrupa’nın büyük kısmına ulaşabiliyor.

Saatte 150 dolar işletme maliyeti, amatör pilotlar için uçağı uygun bir seçenek haline getiriyor. Uçakta beş yolcu da taşınabiliyor.

Cobalt’ın CEO’su Loury, uçak merkezli tasarım fikrinin yerleşeceğini ve iPhone çağında güzel ürünler üretmenin artık bir seçim değil görev olduğunu söylüyor. Hafif uçak sanayinin giderek geliştiğini belirten Loury, “Şimdi yeni konsept zamanı” diyor. The Valkyrie’nin fiyatı 699 bin dolardan başlıyor. Müşteri ekstra siparişler verdiğinde fiyat artıyor.

Şu anda ilk test uçağını piyasaya süren The Valkyrie yılda yaklaşık 50 adet üretmeyi planlıyor. Loury, üretimi iki katına çıkarmaya hazır olduklarını da ekliyor.

SKIGULL

TEK ARAÇLIK GARAJA SIĞIYOR

Geliştirdiği uzay aracı Space Ship One ile ünlü Burt Rutan da hafif uçak konsepti SkiGull ile mücadeleye katıldı. Icon A5 gibi SkiGull da hem karada hem havada kullanılabilen, kanatları katlandıktan sonra tek araçlık garaja sığabilen küçük bir uçak.

SkiGull’ın buluşlarından sonuncusu olabileceğini belirten Rutan, “Bu, son kez tasarladığım ve inşa ettiğim bir uçak olacak” diyor. Rutan’ın hedefi, SkiGull ile dünya turu yapmak.

KALKIŞ AĞIRLIĞI BELİRLİYOR

ABD Federal Havacılık İdaresi, maksimum sertifikalı kalkış ağırlığı 12 bin 500 pound veya daha az olan bir uçağı küçük ya da hafif uçak olarak tanımlıyor. Kategorisine göre küçük uçakların maksimum kalkış ağırlığı 19 bin pounda ulaşabilir.

29 Şubat 2016 Pazartesi

Etiketler : Gündem