Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul, katma değerli ve ileri teknolojili projeler geliştiren firmalara ev sahipliği yapıyor. Biz de dünyaya parmak ısırtan icatlara imza atan bu firmaları sayfalarımıza konuk ederek iş dünyasının daha yakından tanımasını amaçlıyoruz. Bu haftaki konuğumuz Modüler Makina. Teknopark İstanbul’un, patent bedelini üstlendiği Türkiye’nin ilk milli elektrikli modüler iş makinasına imza atan makina mühendisi Mansuri Çaynak’ın kurduğu firma, ürünün prototip üretimine başladı.
A’DAN Z’YE ÖĞRENDİ
Makinanın tasarımcısı Mansuri Çaynak, 1990 yılında Atatürk Barajı’nda servis mühendisi olarak iş hayatına başladı. Makina sektöründe yerli ve yabancı firmalarda servis, satış pazarlama, tedarik, üretim, Ar-Ge ve iş geliştirme alanlarında görev yaptı. Dünyanın dört bir yanında komponent yani hidrolik pompa, valf, şanzıman gibi yedek parçaların tedarik anlaşmalarını yaparken iş ve zirai makine üreticisi firmaların Ar-Ge ve mühendislik çalışmalarını inceleme imkânı buldu. Böylece sektörü A’dan Z’ye öğrendi.
FİKRİNİ TİCARİLEŞTİRDİ
Çaynak, ülkesi için hayalini kurduğu ve dünyada eşi olmayan elektrikli modüler makina fikrini ticarileştirmek için 2017 yılında harekete geçti. Çaynak bu dönemi, “İş ve tarım makinaları üreten firmalar tedarik ettikleri komponentleri (akslar, motorlar, hidrolik) işe özel dizayn ettikleri şaselerine monte ediyorlardı. Aldıkları komponentler aynı fakat çıkan ürünler yükleyici, traktör gibi farklı makinalardı. Ben bu komponentleri modüler bir yapıda topladım. Akıllı bir kontrolcüyle tüm modülleri verimli bir şekilde bir araya getirecek bir yapı oluşturdum. Örneğin bir yükleyici iş makinası veya tarım traktörü için modüller bir saat içinde çabuk bağlayıcılar ile birleştiriliyor. Tüm bu komponentler elektrik kontrolcümüze bağlanarak hazır duruma geliyor. Böylece hepsinden farklı olan makina fikrim için Teknopark İstanbul’a başvurdum, firmamı kurdum ve Fikir Küpü Kuluçka Merkezi’ne kabul edildim. Kafamdaki makinanın son tasarımlarına başladım” sözleriyle anlattı.
FABRİKAYA GEREK YOK
Çaynak’ın geliştirdiği ve Teknopark İstanbul’un Türkiye ve Avrupa patent bedelini üstlendiği 4x4 modüler platform akıllı elektronik sisteme sahip. Uzaktan kumanda ile hareket ediyor. Farklı amaçlar için farklı parçalar takılan platform, farklı araçlara dönüşebiliyor. En fazla bir saat içinde traktör, yükleyici, mayın tarayıcı gibi özel araçlara dönüşebilen platformun bu dönüşümünü sağlayabilecek kişilerin kısa süreli bir eğitim almaları yeterli.
Çaynak, “Bu araçları üretmek için büyük fabrikalara ihtiyacımız yok. Modül modül makinaları yapıp küçük bir yerde montajını gerçekleştirebiliyorsunuz. Kullanıcı bu parçaları bir saatte bir araya getirebiliyor. Aracın parçalarını yüksek verimde çalıştıran, karmaşıklığı mekanik ve hidrolik sistemlerden alarak yazılıma aktaran ‘elektronik kontrol ünitesinin’ yazılım ve donanımı bize ait. Araçtaki yüzde 70 olan yerlilik oranının kısa sürede yüzde 100’e çıkmasını hedefliyoruz.”
HİBRİT ARAÇ
Aracın üzerinde kullanılan her bir parçanın bağımsız olduğuna dikkat çeken Çaynak, “En önemli noktalardan biri de makinanın hibrit olması. Platform batarya ile gidebildiği gibi istenildiği an enerji yapısını değiştirerek dizel jeneratöre geçirilip hibrit olarak çalıştırılabiliyor. Veya yeni gelişen bir güç sistemi de entegre edilebiliyor. Green yani çevreci makinanın gaz atığı yok, ses çıkarmıyor. Hibrit kullanımda yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyor. Yokuş yukarı çıkarken batarya biterse, yokuş aşağı inerken elektrik motoru ile iniyor ve yaktığı elektriğin yüzde 80’ini geri kazanıyor” bilgisini paylaştı.
SANAL MODELLEME
Modüler Makina’nın kurucusu Mansuri Çaynak, “Dünyada ilk defa John Deer ve Caterpillar tarafından başlatılan dijital ikiz üzerinde çalışmaları ben de bu makina üzerinde yapıyorum. Bu makinanın en önemli unsuru sanal yöntemlerle geliştirilmiş olması. Çoklu ortamda mekaniği, hidroliği, elektriği birebir iletişim halinde gerçek bir makina gibi çalışabiliyor. Yazılımı da bize ait. Komponent anlaşmaları yapıldı ve 2019’un ilk yarısında prototipi hazır olacak” dedi.
YAZILIMLAR DA EKLENEBİLİYOR
Aracın bir sonraki adımı tam otonom çalışma. Tüm otonom yazılımların ilave edilebildiği isteğe göre değişebilen araç, böylece hangi isimle hangi görevi yerine getiriyorsa, hem hızı hem de verimliliği en üst düzeye çıkacak.
BİR ARAÇTAN BAŞKA BİR ARACA DÖNÜŞECEK
19 Kasım 2018 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı