Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’dan Türkiye’nin yüz akı bir firma daha çıktı. Argeist Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Teknolojileri firması, küresel rakiplerinden bir adım önde, dünyanın ilk uygulamalarına öncülük ediyor. Kapalı ortamlarda GPS olmadan uçabilen ve görebilen drone, insansız kara araçları için uzaktan erişimli zırh ötesi görüş sistemi bu ilklerden ikisi. Sinyal ve görüntü işleme alanlarında faaliyet gösteren Argeist’in kurucularından Dr. İnanç Kanık, çalışmalarını İstanbul Ticaret’e anlattı.
OLİMPİYAT ARKADAŞLARI
Argeist’in hikayesi nedir?
Ortağım Onur Özcan ile 1997’de TÜBİTAK Liselerarası Fizik Olimpiyatları yarışmasında tanıştık. Ulusal takıma girerek Türkiye’yi İzlanda’da temsil ettik. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde fizik ve matematik alanında çift ana dal eğitimi aldık. Ben ODTÜ’de parçacık fiziğinde teorik fizik doktorası yaptım. Kara delikler, genel görelilik ve grativitasyon, kuantum mekaniği üzerine araştırmalarım oldu. Onur MIT’e (Massachusetts Institute of Tecnology) gitti. Savunma sanayi ile asker arkadaşım Şevket Caba aracılığıyla tanıştım. Bites Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri firmasında yöneticiliğini yaptığı bir projeye destek için beni çağırmıştı. Projeyi başarıyla bitirdikten sonra Onur’u da çağırdık ve birlikte firmanın Ar-Ge birimini kurduk. Artırılmış gerçeklik, sinyal ve görüntü işleme alanında birçok başarılı Ar-Ge projesine imza attık. Orada iyi bir miras bıraktık sanırım ki çok yakın bir zamanda Bites’in çoğunluk hisseleri ASELSAN tarafından satın alındı.
ZIRH ÖTESİ GÖRÜŞ SİSTEMİ
Çok başarılı projeniz neydi?
Zırh ötesi görüş sistemi. Bu sistem sayesinde zırhlı aracın içerisindeki personel, artırılmış gerçeklik gözlüğünü taktığında sanki zırh yokmuş gibi aracın dışını görebiliyor. Hatta sistem, personelin gördüğü görüntü üzerinde; dost, düşman birlikler, mayınlı arazi ve benzeri bilgileri de gösteriyor.
DÜNYADAKİ İLK ÜRETİM
Türkiye için bir ilk miydi?
Dünya için de bir ilkti. 2015 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) tanıtıma çıkardığımızda, bu projeyi gerçekleştirmeye çalışan yabancı firmalardan tebrik aldık. Bizden bayrağı devralan arkadaşlarımız sistemi geliştirmeye devam ediyorlar. Onur ile beraber 2016 Eylül’ünde Argeist’i kurduk ve Teknopark İstanbul’un kuluçkasına geçtik. İlk projemiz artırılmış ve sanal gerçeklik destekli mimari yapı gösterimi oldu.
Gayrimenkul tanıtım ve satış yazılımlarındaki boşluğu tespit ederek, CRM yazılımlarında lider firma Code 5 ile çalıştık. Firmanın mobil ortamdaki iki boyutlu yazılımlarını üç boyutlu gerçek zamanlı, gerçek boyut verilerinin yer aldığı 3DRealHouse yazılımı haline getirdik. Böylece gerçek zamanlı bir dairenin içine giriyor, manzarasına bakabiliyor, yüksekliği kavrayabiliyorsunuz. Mobil ortamda CRM satış programı ile entegre 3B gayrimenkul tanıtım sistemini Türkiye’de ilk biz geliştirmiş olduk.
LİDER PARTNERLER
Algoritma yazılım tarafımız çok kuvvetli. Farklı sektörlerde ileri gelen firmalar ile ortak projelere, ilk uygulamalara imza atıyoruz. Akıllı fabrikalar, bakım ve onarım işlemlerinde akıllı teknoloji kullanan sektörler, medikal cihaz sektörü ile çalışıyoruz. Akıllı depolar konusunda Koç grubunun ‘preferred partner’iyiz.
EL YIKATTIRAN SİSTEM
Argeist neler geliştiriyor?
Video Analitik firması ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile birlikte yoğun bakımlarda ve yeni doğan ünitelerinde kişiyi takip eden bir sistem geliştiriyoruz. Sistem ellerini yıkamayı unutan tıbbi personeli uyarıyor ve küvez üzerinde kırmızı bir ışık ile kişiye ‘ellerini yıka’ uyarısı veriyor.
THY Teknik’in bakım ve onarım çalışmalarına yönelik bir projemiz var. Cihazların sökülüp, takılma işlemlerini artırılmış gerçeklik gözlükleri ile üç boyutlu olarak anlatan bir sistem geliştiriyoruz. Personel bu sisteme bakarak bakım ve onarım işlemlerinde hem hız kazanıyor hem de eğitim gereksinimi azalabiliyor.
Eğitim projeleriniz var mı?
Tarihi kahramanlarımızın, kültürel kodlarımızın yer aldığı eğitim temelli sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları projelerimiz var. Çocuklara bir konuyu eğlenceli bir şekilde anlatmak için boyama kitaplarına uyarladığımız canlanan sayfalar uygulamasını geliştirdik.
Aşıdan korkan çocuklar için sanal gerçeklik uygulaması geliştirdik. Çocuklar bu uygulama ile 360 derece bir video izliyor. Nasreddin Hoca ya da Keloğlan geliyor ve bir köyün üzerindeki habis dumanı gösterip, çocuğu köyü kurtarmak üzere bir maceranın parçası haline getirirken çocuklar aşılarını da oluyor.
ZIRH ÖTESİ GÖRÜŞE UZAKTAN ERİŞİM
Dr. Kanık, Alpera firması için insansız kara araçları için zırh ötesi görüş sisteminin uzaktan erişimli versiyonunu geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Kameralardan aldığımız görüntüleri askerlere artırılmış gerçeklik olarak gösteriyoruz.
Meskun mahal muharebelerinde askerlerimiz, bu sistem ile tehlikeden uzakta, mahallin içinde gibi bir görüşe sahip oluyor. İç mekan konumlama ile görsel odometri verilerinin füzyonunu yapan algoritma geliştirerek ilk ihracatımızı 2018’de, Londra’ya yaptık.”
GPS’SİZ ORTAMDA OTONOM GÖREV YAPIYOR
Dr. Kanık, çok zor bir işi başardıklarını belirterek, GPS sistemi olmayan kapalı alanlarda görsel pozisyonlama ile otonom faaliyet gösteren drone kontrol yazılımı geliştirdiklerini belirtti. Dr. Kanık, yazılımla ilgili şu bilgiyi vendi: “Böylece; Lufthansa, Boeing gibi devlerin GPS’siz ortamlarda ek sistem olmadan kullanamadığı dronelar Türkiye’de ek sistemsiz işlerini yapar hale geldi. Kapalı alanlarda envanter, stok sayımı işlemlerini de yapabilen bu drone ile günler süren işler saatler içinde bitiyor.”
BELEDİYEYE BORU YERİ TESPİTİ
Argeist’in geliştirdiği sistem ile belediyeler de artık sokaklardaki tüm boru hatlarını ve yerlerini akıllı gözlük, telefon veya tabletlerinde görebilecek. Firma altyapısını geliştirdiği bu sistem için İBB ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu teknolojiyi kullanarak tarihi mekanların eski halleriyle olduğu yerde canlandırılması da gündemde.
18 Mart 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı