tatil-sepeti
tatil-sepeti

Dünyanın ilk modüler trafik radarını üretti

Giriş: 11.05.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul, stratejik sektörlerde yükselişlerini sürdüren firmaların çekim merkezi olmaya devam ediyor. Teknopark İstanbul’daki firmalar, geliştirdikleri yerli ve milli ürünler ile ithal ürünlerle artan cari açığı düşürmede de çok önemli bir rol üstleniyor.

Gazetemiz İstanbul Ticaret’te her hafta, Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren, geliştirdikleri ürünler ve hizmetler ile ünleri ülke sınırlarını aşan firmalarımızla gerçekleştirdiğimiz röportajlarla, onları daha yakından tanıtacağız. Onların heyecanını paylaşmak, imza attıkları milli ve yerli çalışmalarından iş dünyasının daha yakından haberdar olmasını, daha geniş kitlelerin gurur duymasını amaçladık. Türkiye’de de imkân sağlandığında dünyanın ilklerinin üretildiğinin, ‘yerli ve milli’ye nasıl sahip çıkıldığının daha geniş bir okuyucu kitlesi tarafından bilinmesini istedik.

ULUSLARARASI PATENT

Teknopark İstanbul’dan ilk konuğumuz Radarsan Radar Teknolojileri firması. Uzaktan algılama teknolojilerinde uzman yüksek teknoloji firması Radarsan’ın ana faaliyet alanı, sensör füzyonu ile zenginleştirilmiş radar sistemlerinin Ar-Ge’si, tasarımı ve üretimi. Yerli ve milli ürünler geliştiren Türkiye’nin ilk sivil radarlarını ve uzaktan algılama teknolojilerini üreten Radarsan, 2014’te yurtdışında çalışmış üç girişimci tarafından Teknopark İstanbul’da kuruldu. Makine ve otomotiv yüksek mühendisi Serhat Doğan, elektronik yüksek mühendisi Emre Kayaarma, üst düzey yönetici Sadık Durmuş’un öz sermaye ile kurduğu firma, ilk modüler trafik radarı ile dünyada adından söz ettirdi. Bir yıl önce uluslararası patent başvurusu yapılan Trafidar, dünyada da kendi alanında bir ilk.

PAHALI İTHALAT BİTECEK

Türkiye, trafikte kullandığı radarları ya da yaygın adı ile elektronik denetleme sistemlerini (EDS) Hollanda, Almanya, İtalya ve ABD’den ithal ediyor. Türkiye, artık maliyeti yüksek olan yüksek teknoloji ürünlerini ithal etmek zorunda kalmayacak. Radarsan’ın ürettiği milli ve yerli sistem, bu alanda dışa bağımlılığa son verecek.
Trafidar ile ithal ürünler yer değiştirince Türkiye’nin bu alanda ithalatı ve yüksek döviz çıkışı engellenecek.

Firmanın kurucu ortaklarından Serhat Doğan, sertifikasyonları tamamlanmış, seri üretime hazır Trafidar’ın yerli ve milli olmasının önemini vurguladı. Doğan, “Trafidar; yapay zeka, makine&derin öğrenim ve büyük veri kullanılarak üretilen yerli ve milli bir ürün. Modüler yapısı sayesinde güncelleme durumunda sadece ilgili modül değiştiriliyor. Böylece cihazı tamamen değiştirmeye gerek kalmadığı için büyük maliyet avantajı sağlıyor” dedi.

ÇIĞIR AÇACAK

Serhat Doğan, Trafidar radar teknolojisinin 2 Uluslararası Patent, 1 Faydalı Model, 2 Endüstriyel Tasarım Tescili’ne sahip olduğunu belirterek, “Geliştirilen sensör füzyonu, modüler omurga teknolojisi, yapay zeka, makine öğrenimi ve büyük veri gibi teknolojiler ülkemizde geliştirmeyi planladığımız otomotiv, tarım, üretim ve sağlık sektörlerindeki yerli ve milli yüksek yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılacak.
41 kullanım alanı belirledik. Ülkemizin bu sistemlere ödediği inanılmaz büyük rakamlar ortadan kalkacak” diye konuştu.

Sensör füzyonu teknolojisinin robot kullanılarak üretim yapılan her sektörde çığır açacağına dikkat çeken Doğan, “Bu teknoloji ile robotlar ustalara bakarak onların yaptıklarını taklit edecekler. Uzun vadede sağlık ile ilgili konularda, akciğerlerde oluşan tespiti bile radarlar yapacak. Dünyada iki-üç yıldır yaygınlaşan bu alanda Türkiye de iddialı. Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin milli ve yerliye verdiği destekle, değerle hem bizim hem de ülkemizin önünü açmasından çok büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Radarsan, Teknopark İstanbul’da yılın startup’ı seçildi. Firmaya ödülü, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı 4. Altın Küp Ödül Töreni’nde verildi.

İŞTE TRAFİDAR’IN ÖZELLİKLERİ

  • İstenilen her bir parça sök, tak değiştirilebiliyor.
  • Hava kalitesini denetleyebiliyor.
  • Ses ve gürültü ölçümü yapabiliyor.
  • Sisteme wi-fi, GPRS, 4.5G eklenebiliyor.
  • İstenilen tüm sensörler sisteme eklenebiliyor.
  • Veri yönetimi yapabiliyor.
  • Tek kamera ile üç şeridi kapsayabiliyor.

SAVUNMAYA HIZLI PROTOTİP DESTEĞİ

Radarsan Araştırma, Mühendislik ve Elektronik Laboratuvarı (Technology Research, Engineering and Electronics Lab - Tree-Lab), çeşitli sektörlerden köklü markalara elektronik devre üretim destek hizmeti sağlıyor. Gelişmiş elektronik devre montaj kapasitesine sahip firma, yalnızca Teknopark İstanbul’dki firmalara değil, savunma sanayinde faaliyet gösteren diğer firmaların Ar-Ge ve tasarım projelerine de hızlı prototip desteği veriyor.

853 FİRMA ARASINDA TÜRKİYE’Yİ ZİRVEYE TAŞIDI

Trafidar’ın ürün lansmanı, 20-23 Mart tarihleri arasında sektörün en büyük fuarı Intertraffic Amsterdam’18’de yapıldı. Amsterdam’da düzenlenen ve dünya çapında 853 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuarda Radarsan, Trafidar ile Türkiye’yi zirveye taşıdı. Fuarın resmi yayın organı ve trafik alanında önde gelen magazin yayını Traffic Technology Today, Trafidar’ı günün en önemli olayı (Today’s - Top Story) olarak duyurdu.