tatil-sepeti
tatil-sepeti

Dünyanın İlk ‘Hack’lenemez Şifreleme Sistemi

Giriş: 08.01.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İnternet suçları, özellikle siber dolandırıcılık ve hırsızlıklar giderek yaygınlaşıyor. Kişisel bilgi hırsızlığı çağımızın en büyük tehditlerinden biri. Bir linke tıklayıp banka hesabınızı kaybedebilirsiniz ya da şifrenizi öğrenen dolandırıcılar başınıza türlü türlü işler getirebilir. Hackerlara, sanal hırsızlara, internet hırsızlıklarına karşı önlem arayan araştırmacılar yeni bir şifreleme sistemi geliştirdi ve bunun dünyanın ilk ‘hack’lenemez şifreleme sistemi olduğunu duyurdu.

VERİYİ SAKLAYAN ÇİP

İskoçya St Andrews Üniversitesi araştırmacıları yüksek teknolojik bir çip tasarlayarak verileri ışık biçiminde saklayan bir şifreleme sistemi geliştirdi. Çip, her veri için sadece bir kerelik şifre üretiyor. Veriler, şifreyi korumak için ışığı kullanan bu çipten geçiriliyor. Çip vasıtasıyla gönderilen verilere bağlı olarak ışık bükülüp kırıldığı için şifreleme her seferinde eşsiz oluyor. Özetle söylersek bu çip, günümüzde birçok hizmette yaygın olarak kullanılan ‘tek seferlik şifre’ mekanizmasının fiziksel hali olarak görülebilir.

KERCKHOFF İLKESİ

Bilim insanları, kusursuz şifreleme sisteminin güvenliğini Kerckhoff ilkesine göre geliştirmiş. Yani bu teknoloji, bir siber hırsızın, kullanıcı tarafından değiştirilen anahtarı öğrenmesini, şifreyi kırmasını önlemek için termodinamiğin ikinci yasasını ve kaosun üssel duyarlılığını kullanıyor. İşin teknik tarafı karmaşık görünebilir ama araştırmanın amacı temel bir ihtiyaca yönelik ve evrensel siber güvenlik sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Bilim insanlarının ürettiği çip, sanal hırsızları çaresiz bırakabilecek mi önümüzdeki günlerde göreceğiz.