Fatih Sultan Mehmed’in çevirttiği, Topkapı Sarayı’nın nadide kitaplarından biri olan Klaudios Ptolemaios’un ‘Coğrafya El Kitabı’nın tıpkıbasımı yapıldı. Araştırmalarını İsviçre Bern Üniversitesi Ptolemaios Enstitüsü’nün yürüttüğü kitabın tıpkıbasımı ile araştırma raporu, iki cilt halinde yayınlandı. Kitabın sunum yazısını ise İlber Ortaylı kaleme aldı.
27 ÖZGÜN HARİTA
Tüm zamanların en önemli coğrafyacısı olarak bilinen Klaudios Ptolemaios’un atlası,1300’lü yılların başında el yazması çoğaltılan scriptorium’da (el yazmalarının çoğaltıldığı yer)üretildiği biliniyor. ‘Dünyanın ilk atlası’ olarak bilinen el yazması eserde, Ege ve Anadolu’nun yanı sıra 27 özgün harita yer alıyor.
7. YÜZYILDA KAYBOLDU
Bern Üniversitesi ile eş zamanlı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ)de organize edilen basın toplantısında konuşan Prof. Celal Şengör, milattan sonra 2. yüzyılda yapılan Ptolemaios Atlası’nın,7. yüzyılda kaybolduğunu söyledi. Kitabın 1464’te Fatih Sultan Mehmed’in eline geçtiğini anlatan Şengör, “Fatih, ‘kitaplar benimdir’ diyor. Topladığı kitaplar içinde de din kitaplarından ziyade zamanın bilim kitapları yer alıyor” dedi.
ATATÜRK: KIMILDATMAYIN
Şengör, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ise Eski Eserler Umum Müdürü Halil Ethem’e emir vererek, envanter çıkarılması talebinde bulunması üzerine, kitabın 1926’da yeniden bulunduğunu aktardı. Şengör, şunları anlattı: “Adolf Deissman, Halil Ethem’erestore edilmesi gerektiğini söylüyor. Halil Ethem de ‘Restore edelim de izin almak lazım’ diyor. Cumhurreise haber veriliyor. Atatürk’e diyorlar ki, ‘Paşam böyle bir kitap bulundu. Zat-ı alinize arz etmek üzere getireceğiz.’ Atatürk de ‘Kitabı sakın yerinden kımıldatmayın.
Ben geliyorum’ diyor.”