Salı, 05 Kasım, 2024
Dünya genelinde ev içi tasarımında mobilya, ev tekstili ve züccaciye rekabetin en yoğun olduğu sektörler. Türkiye de dünyada tefrişat ürünleriyle adından söz ettiriyor.
Özellikle Uzak Doğu ve Avrupa pazarlarında tefrişat sektörü yeni stratejilerle ilerlerken, 2024 yılını markalaşma için fırsat olarak değerlendirmeye hazırlanıyor.
Türkiye, ev içlerini dizayn eden mobilya, ev tekstili ve züccaciye ihracatında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında bulunuyor. Sektör mensuplarından alınan bilgilere göre, dış pazarlarda özellikle Made in Türkiye imzası aranıyor. Her üç sektör de dünya piyasalarında derinleşmek için yeni adımlar atıyor.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye, dünya ev içi tefrişat sektöründe marka değerini her geçen gün artırıyor. Mobilya, ev tekstili ve züccaciye sektörlerinde dünya pazarlarında en çok tercih edilen 10 ülkeden biri olan Türkiye, üç sektördeki yükselişini sürdürüyor. Türkiye İhracatçılar Birliği verilerine göre, geçen yıl dünya mobilya ihracatında 8. sıraya yükselen Türkiye, züccaciye ve ev tekstili sektöründe de bu başarısını sürdürdü. Türkiye, ev tekstilinde geçen yıl 3.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 14 artırdı. Züccaciyede ise Türkiye, özellikle mutfak gereçlerinde tercih ediliyor. Türk ürünleri, 2022 yılında sofra ve mutfak eşyaları ihracatında 6.17 milyar dolarlık payla 9. sırada yer aldı. Özellikle uzak pazarlara açılma politikası ile 2024 stratejilerini oluşturan üç sektör, dünya evlerinde ‘Made in Türkiye’ damgasını yaymaya hazırlanıyor.
21 KAT ARTTI
Dünyada ev içi düzeni konusunda Türkiye markası ile bilinen sektörlerin başında mobilya geliyor. İhracatını her geçen yıl artıran ve dünyada Türk mobilyası algısını oluşturan sektör, Türkiye İhracatçılar Meclisi 2022 yılı sonu verilerine göre, dünya mobilya ihracatında 8. sıraya yükseldi. Son 20 yılda üretimini 21 kat artırarak dünya pazarındaki binde 8’lik payını yüzde 1.9’a ulaştıran mobilya sektörü, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde pazar payını katladı. Bununla birlikte 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren sektör, ‘bütün kültürlerde ve coğrafyalarda kabul gören marka’ imajıyla dünya mobilya pazarındaki stratejilerini derinleştirme çalışmalarına ağırlık verdi.
FUAR STRATEJİSİ
Türkiye’nin mobilya ihracatında ilk 10 ülkenin çeşitliliği dikkat çekiyor. En çok ihracat Irak’a yapılırken, Almanya, ABD, Fransa, Romanya, İsrail, Libya, İngiltere, Hollanda ve Suudi Arabistan bu sıralamayı takip ediyor. Pek çok ülkede marka değerini kanıtlayan Türk mobilya sektörü, dış pazarlarda derinleşmek için fuar stratejisine ağırlık veriyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu’ndan (MOSFED) alınan bilgilere göre, sektör kabul görme politikasından derinleşme politikasına geçiş yaptı. Bunun için de fuar enstrümanı verimli olarak kullanılıyor. Dünyanın en saygın mobilya fuarlarından biri olan İstanbul Mobilya Fuarı ile 2023 yılında 159 ülkeden profesyonel ziyaretçi ağırlanırken, 2024 yılında 200 bin sektör profesyonelinin mobilya için İstanbul’a gelmesi bekleniyor.
TİCARET FAZLASI VERDİ
Dünyada Türkiye markası ile aranan sektörlerden biri de züccaciye sektörü. Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) tarafından hazırlanan 2023 yılı raporuna göre, sektör 2022 yılında 6.17 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu rakamla dünya züccaciye pastasından yüzde 2.7’lik bir pay alan Türk züccaciye sektörü, ihracatta 9. sırada yer aldı. Türk züccaciye ürünleri dünyada en çok İtalya’da tercih edilirken, ABD, Fransa, Almanya ve Hollanda bu sıralamayı takip ediyor. Züccaciye sektörü geçtiğimiz yıl 4.65 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vererek Türkiye ihracat pastasına en büyük katkıyı sağlayan sektörlerden biri oldu. Ayrıca dış ticaret fazlası da son 10 yılda yüzde 98 oranında arttı. ZÜCDER’den alınan bilgilere göre, züccaciye sektörünün ihracat kilo birim fiyatı son 5 yılda yüzde 13 arttı ve Türkiye ortalamasının 2.8 katı olarak kayıtlara geçti.
ENDÜSTRİYEL MUTFAK
Türkiye cam, porselen gibi kültürel değeri olan ürünlerin yanı sıra endüstriyel züccaciye alanında da kalitesini dünyaya kabul ettirdi. Geçen yıl tüm sofra ve mutfak ekipmanları arasında en büyük ihracat kalemini yüzde 40’la endüstriyel mutfak ekipmanları oluşturdu. İkinci sırada yine teknolojik züccaciye kalemi yer aldı. Yüzde 19’luk payla elektrikli ev aletleri en çok ihraç edilen ikinci ürün oldu. Türkiye son 10 yılda züccaciye ürünleri ihracatını yüzde 53 artırdı. Bu artışta sektörün markalaşmasının payının büyük olduğu belirtiliyor.
UZAK DOĞU’NUN TERCİHİ
Türkiye ev tekstili konusunda da dünyada adından söz ettiriyor. Sektör, geçtiğimiz yılın tamamında 3.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye bu rakamla bir önceki yıla göre yüzde 14’lük ihracat artışı yakaladı. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TETSİAD) alınan bilgilere göre, özellikle son zamanlarda Uzak Doğu ülkeleri Made in China yerine Made in Türkiye etiketini tercih ediyor. Özellikle havlu konusunda marka değerini kanıtlayan ev tekstili sektöründe ürünler en çok Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, ABD, Rusya ve Ukrayna’ya gönderiliyor.
TÜRK HAVLULARI
Türkiye, Trademap verilerine göre 2018-2022 yılları arasında ev tekstili ihracatını yüzde 13.7 oranında artırdı. Pazar artışında ülke çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Son 5 yılda Belarus’a ev tekstilinde yüzde 279’luk ihracat artışı oldu. Özbekistan’a yüzde 134, İspanya’ya yüzde 77, Rusya’ya yüzde 61, Kazakistan’a yüzde 54, ABD’ye ise yüzde 50’lik artış gerçekleşti. İlk 20 pazarın 15’inde düzenli bir ihracat artışı yakalandı. Türkiye’nin ev tekstili ürünlerinde dünyada tercih edilmesini sağlayan en büyük kalem ise Türk havluları. İhracatta yüzde 31 payla havlular ve temizlik bezleri ilk sırada iken, yatak çarşafları, dokuma bornozlar, mefruşat ürünleri, perdeler bu sıralamayı takip ediyor.
2024 BÜYÜME HİKAYEMİZ İÇİN YENİ BİR YIL
Ahmet Güleç-Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı: Türk mobilyası son çeyrek asırda yepyeni bir hikâye yazdı ve dünyada aranılan marka haline geldi. CSIL, temmuz ayında açıkladığı Dünya Mobilya Görünümü Raporu’nda en büyük 100 mobilya pazarında reel olarak 2024’te yüzde 1.5’lik büyüme öngörüyor. Pazarın büyüklüğünün 2022’ye göre 196.3 milyar dolar düzeyinde olduğunu düşünecek olursak, 2024 bize fırsat kapıları açabilir. Dünyanın en büyük mobilya ithalatçılarını yakın markaja aldık. Bu ülkeler ve ithalat oranları şöyle: ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Kanada, Japonya, İspanya, Avusturya ve İsveç. ABD’nin mobilya ithalatı 2022 yılında 66.5 milyar dolar, Almanya’nın 16.4 milyar dolar, Birleşik Krallık’ın 10.5 milyar dolar, Fransa’nın 9.6 milyar dolar, Kanada’nın 7.3 milyar dolar, Hollanda’nın 6.3 milyar dolar, Japonya’nın 5.9 milyar dolar. Bu pazarlarda ciddi bir potansiyel görüyoruz. Resmi rakamlara göre sektörümüzün 2021 üretim değeri yaklaşık 9.5 milyar dolar, cirosu ise 10.3 milyar dolar civarında. 2022’deki 4.8 milyar dolarlık ihracatımız, bize ürettiğimizin yarısına yakınını ihraç ettiğimizi gösteriyor. Kurumsallaşma ve pazarlarda derinleşme stratejimizi eksiksiz uygularsak dünya ekonomisinin genel sıkıntılarından başka bizi durduracak bir engel kalmayacak.
MARKAMIZ ÖZELLİKLE ARANIYOR
Mesut Öksüz-Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı: Uluslararası çalışma deneyimlerimizden yola çıkarak yabancı satın almacıların, üreticilerimizden ‘Made in Türkiye’ yazısının daha fazla kullanılması yönünde talepleri olduğunu gözlemledik. Bunun en önemli nedenleri, yıllardır derneğimiz, Odalar, Birlikler ve her şeyden önemlisi üretici ve ihracatçılarımız tarafından verilen çabalar sonucunda sektörümüzün kalite ve kurumsallık alanında hatırı sayılır bir yer edinmiş olması. Bakıldığında derneğimizin çok sayıda üyesi, ülkemizin ilk 500 sanayi firması arasında yer alıyor, yine Turquality gibi şartları oldukça ağır bir ‘marka’ edinme başarısına sahip üyelerimiz bulunuyor. Pek çok Türk markamız dünyada biliniyor ve kalite imajı olarak Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin de üzerine taşınan çok sayıda firmamız mevcut. Tabii ki, kalite ile birlikte fiyat ve lojistik avantajı da önemli unsurlar olarak ortaya çıkıyor. Haliyle uluslararası arenada sektör ve Türk malı imajı genel olarak yukarıya taşındı. Dünyada ikinci durumda olan Türk dizi ihracatı da bu imajı destekliyor. 2024 yılında da gerek yurt içi gerekse yurt dışı pazarlarda sektörümüzün geçici olarak gördüğümüz sıra kaybını telafi etmesini hedefliyor ve bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz. 2024 yılında uzak pazarlar diyebileceğimiz pazarları önceleyeceğiz.
KALİTEMİZDE TEVAZU GÖSTERMEMELİYİZ
Hasan Hüseyin Bayram- Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Başkanı: Gururla belirtmek istiyorum ki, yerli ürünlerimiz dünyada rağbet gören bir marka haline geldi. Özellikle son zamanlarda Uzak Doğu ülkeleri Made in China yerine Made in Türkiye etiketini tercih etmeye başladı. Çünkü artık Made in Türkiye etiketinin kaliteli olduğunu biliyorlar. Bu konuda tevazu göstermemeliyiz; çünkü gerçekten Türkiye’de üretilen ürünler çok kaliteli. Ürettiğimiz mamullerde ana pazar Avrupa. Almanya başta olmak üzere İtalya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa’nın önde gelen ülkelerine ihracat yapıyoruz. Amerika ve Afrika kıtasının yanı sıra Rusya ve Ukrayna’ya da ürün gönderiyoruz. Son dönemde sektörde ciddi yatırımlar oldu. Bunda Made in Türkiye’nin etkisi oldukça fazla. Biz de bu markanın, bu etiketin altında üretim yapmaktan, dünyanın pek çok yerine ürünlerimizi göndermekten gurur duyuyoruz. Sektörümüzün yıllık 3.5 milyar dolar resmi ihracatı var. Yolcu ve kargo beraberinde yapılan ticareti de eklersek çok rahat 5 milyar dolara çıkıyor. 2024 yılında da yaptığımız çalışmalar ekseninde, yine aynı hedefler doğrultusunda öncelikli olarak bu yılki ihracat rakamlarımızı daha da artırmak ve ev tekstili sektörümüzü dünyada daha fazla tercih edilebilir duruma getirmek var.
13 Kasım 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı