HABER: AYŞE BAŞAK
Giden herkes aynı şeyi söylüyor: “Ne kadar çok bisiklet var!” Hollanda’yı ziyaret edenlerin dikkatini ilk çeken şeylerden biri olan bisikletler, tüm sokakları dolduruyor. Öyle ki, artık yöneticiler bisikletlerin sorunsuz bir biçimde park edilmesi, bisiklet kullanıcılarının sorun yaşamaması için yeni çareler araştırıyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ
Utrecht kentinde tren istasyonunun altında inşa edilen bisiklet garajı hizmete girdi. Üç katlı olarak yapılan bisiklet park alanı, dünyanın en büyük bisiklet park alanı olarak kayıtlara geçti. Bisikletler için inşa edilen bu devasa garaj, Utrecht’in yeni tren istasyonu projesinin bir parçası. Bu proje, tren istasyonunun üzerine yerleştirilen elektrik üreten güneş panellerini, kanalın yenilenmesi ve aktarma merkezinin eskişehir ile bağlantısını da içeriyor. Projede temiz enerji kullanılması öngörülmüş.
12 BİN 500 BİSİKLET
Park alanı şu anda 6 bin bisiklete hizmet veriyor olsa da inşaatın eksikleri tamamlandığında bu sayı 12 bin 500’e çıkacak. Sürücüleri bu park alanına 24 saat girebilecek. Yerel taşımacılıkta geçerli karta sahip olanlar ise hiçbir ücret ödemeden bu park hizmetinden yararlanacak. Boş park yerlerini gösteren dijital bir sistem de devreye girdi. Ayrıca bisikleti olmayanlar buradan bisiklet kiralayabiliyor. Güvenlik görevlileri sürekli olarak park alanını denetliyor. Tüm katlardan bisikletlerle tren istasyonuna kolayca erişilebiliyor.
SAĞLIK İÇİN ÖNEMLİ
Temiz enerji, temiz şehirler ve temiz hava demek! Sağlığımızı korumak istiyorsak, şehirlerimizi korumalıyız. Fosil yakıt tüketimini düşük tutup, sağlıklı ulaşım yollarını aramalıyız. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması, hareketsiz ofis hayatı yaşayan insanların sağlığı için de önemli. Utrecht kenti hiç şüphesiz doğruyu yapıyor!
Üstelik gelecekte bisikletler için park alanının kapasitesini 22 bine çıkarmayı hedefliyorlar!
CAM TUĞLADAN GÜNEŞ ENERJİSİ
İç ve dış mekânda kullanılabilen cam tuğlaların içine güneş enerjisini toplayan hücreler yerleştirildi. Cam tuğlaların ürettikleri enerji, bir aküye veya binanın elektrik kullanımına sarf edilebiliyor.
Güneş enerjisi teknolojisi her geçen gün ilerliyor. Fosil yakıtların kullanımının çevreye verdiği zarar çok büyük boyutlara ulaştı. Ayrıca bu yakıtlar tükenmek üzere olduğundan geleceğin dünyasında yer almaları imkânsız. İşte bu yüzden araştırmacılar temiz enerji konusuna özel olarak eğiliyorlar.
Çatılara yerleştirilen güneş panelleri iyi iş görüyor. Ancak camlar ve duvarlar da epey güneşe maruz kalıyor. Neden onlardan da güneş enerjisi için yararlanmayalım
SAĞLAM VE ŞEFFAF
İngiltere’de bulunan Exeter Üniversitesi’nde araştırmacılar, cam tuğlaları güneş enerjisi üretir hale getirdi. Bizim ‘cam tuğla’ diye tabir ettiğimiz bu yapı elemanları, iç ve dış mekânda kullanılabiliyor. Özellikle binaların dış duvarlarında kullanıldığında hem sağlam hem de şeffaf, ışığı geçiren bir duvar elde ediliyor. İşte bu şeffaf duvarlar, güneş enerjisi de üretirse fena olmaz mı?
ENERJİ TOPLAYAN HÜCRE
Bu teknoloji, her bir cam tuğlanın içine yerleştirilmiş güneş enerjisi toplayan hücrelerle mümkün oluyor. Her bir cam tuğlanın içindeki hücreler birbirlerine bağlı. Cam tuğlalar ise birbirlerine kablo ile bağlanıyor. Böylece ürettikleri toplam enerji, bir aküye veya binanın elektrik kullanımına sarf edilebiliyor.
Bu projeden türeyen Build Solar şirketi, ürünü ticaret sahasında göstermek için kendine ortak arıyor. Ürünün testleri devam ediyor ve bir yıl içinde seri üretime geçebileceği tahmin ediliyor.