tatil-sepeti

TUĞÇE ÖZKUŞ

Doctorla, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan doktorlarla yabancı dil problemi yaşamadan iletişim kurabileceğiniz, yapay zeka destekli hasta takip sistemi ile hastaları mutlak sonuca ulaştıran uluslararası bir tele-tıp platformu. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi girişimcilerinden Kaan Nalbant’ın hayata geçirdiği platform, doktorlarla 7/24 online görüşme hizmeti sunuyor. Nalbant’ı bu girişime yönlendiren ise annesinin sağlık sorunları yaşadığı süreçteki deneyimleri…

Nalbant, Doctorla girişimini İstanbul Ticaret’e anlattı.

25 DOKTOR HİZMETTE

Girişiminizden kısaca bahseder misiniz?

Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Yaşamım boyunca profesyonel sporculuk, radyoculuk, oyunculuk alanlarında deneyimim oldu. Annemin sürekli tekrarlayan sağlık sorunlarından dolayı bu süreçte yaşadığımız tecrübeler doğrultusunda Doctorla’yı kurdum. Doctorla, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan doktorlarla yabancı dil problemi yaşamadan iletişim kurabileceğiniz, yapay zeka destekli takip sistemi ile hastaları mutlak sonuca ulaştıran uluslararası bir tele-tıp platformu.

Şu an 25’ten fazla doktorumuzla hem web sitemiz hem de mobil uygulamamızla hizmet veriyoruz.

3 FARKLI ÜLKEDE EKİP

Ekibiniz kaç kişi? Kimlerden oluşuyor?

Doctorla ekibi, 13 kişilik bir aileden oluşuyor. Ortağım Soner Karlıdağ, Almanya’da bir yatırım şirketinde operasyon sorumlusu olarak görev yapıyor. Birçok önemli markada bulunan, ortalama 13 yıl tecrübeye sahip, üç farklı ülkede yer alan global bir ekibimiz mevcut.

PARA VE ZAMAN KAYBINA SON

Böyle bir girişim fikri hangi ihtiyaçtan doğdu?

İnsanların hayat temposundan dolayı sağlığını takip etmesi her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu yüzden erken teşhis imkanını da kaçırıyorlar. Çalışma saatleri, Covid-19 veya sağlık sigortası ücretleri, doktorlarla iletişim kurma konusunda birçok soru işareti uyandırıyor. İnsanlar istedikleri zamanda tecrübeli doktorlara ulaşmak için para ve zaman kaybı yaşamanın yanında, yurt dışındaki doktorlarla iletişim kurarken yabancı dil problemi ile de karşılaşıyor. Doctorla, bu sorunların hepsine çözüm sunan bir girişim.

ERKEN TEŞHİSE OLANAK

Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?

Yoğun hayat temposundan dolayı sağlığına zaman ayıramayan, vakit ayırmak istediğinde doktorla iletişim kuramayıp erken teşhis imkanını kaçıran birçok insan müşterilerimiz arasında. Spesifik olarak daha çok beyaz yakalı veya memur olarak adlandırdığımız kitleler, bu problemleri yaşıyor. Tecrübeli doktorlara ulaşmak her geçen daha da zorlaşıyor. Sonuç olarak, sağlık alanında para ve zaman kaybını engellemek ve erken teşhis imkanından faydalanmak isteyen bireylerin tercihi Doctorla oluyor.

ANADİL RAHATLIĞINDA İLETİŞİM

Doctorla hangi yönleriyle rakiplerinden farklılaşıyor?

Doctorla olarak kullanıcı odaklı tasarım ile sadece seans sırasında değil, seans sonrasında da hastayı takip ederek sürdürülebilir kullanıcı ilişkisi oluşturuyoruz.

Kullanıcımız nerede olursa olsun, binlerce kilometre uzaklıktaki farklı ülkelerde doktorlarımızla anadil rahatlığında iletişim kurabiliyor, belgelerini analiz ettirebiliyor.

Bununla birlikte pazarlama stratejimizde yer alan özel hastaneleri dijital olarak global pazara sunuyoruz ve marka işbirlikleri ile rekabet üstünlüğü sağlıyoruz.

DİJİTAL SAĞLIK PAZARI % 300 BÜYÜDÜ

Pandemi süreci projenizi nasıl etkiledi?

Pandemiden önce fikir aşamasında olan Doctorla, birçok kurum ve kuruluşa sunum yaptığımız bir projeydi. Fakat sağlık konusundaki dijital ilerleyişe pek inanmadılar. Covid-19 ile birlikte dijital sağlık pazarı yüzde 300 büyüme yakalarken, 25 milyon Euro civarında yatırım gerçekleşti.

Biz de krizi değerlendirerek dijital sağlık alanında sektörde ilk yer alanlardan olduk. Hem insanların sağlık sorunlarının teşhis edilmesine yardımcı olduk, hem de sağlık alanında ülkemiz adına inovasyon yaptık.

GİRİŞİMCİLİĞE ÇOK AÇIK BİR ÜLKEYİZ

Türkiye’de girişimcilik ekosistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, girişimciliğe çok açık bir ülke; çünkü çok kurak. Girişimcilik serüvenimde motive olmak için zaman kaybetmedim. Kendime ve projeye olan inancım sayesinde öz disiplinimi oluşturdum. Hayatımızın her alanında fırsatlar önümüzden süzülüp geçiyor. Onu yakaladığınız anda kıvılcımı oluşturmuşsunuz demektir. Şimdi o kıvılcımı büyük bir volkan patlamasına dönüştürmek için haddinden fazla çalışmalıyız.

BTM İLE İŞİMİ BÜYÜTTÜM

BTM projenize ne gibi katkılar sağladı?

Arkadaşlarımın yönlendirmesi üzerine BTM ile tanıştım. BTM’nin birçok girişimciye gönüllü olarak destek vermesi, bunun yanında takip etmesi takdire şayandır. BTM, Doctorla’ya yatırımcı ilişkileri, pazarlama ve network iletişimi konusunda fazlasıyla katkı sağlıyor. BTM ile işimi büyütmekten çok memnunum.

COĞRAFİ KONUM KADER OLMAMALI

Global ve Türkiye pazarında kendinizi nerede konumlandırmayı düşünüyorsunuz?

Doctorla’nın diğer iş modeli olarak özel hastaneleri dijital olarak global pazara sunma ve ilaç üreticilerine elde edilen KVKK uyumlu verilerle üretim planı oluşturuyoruz. Birçok farklı ülkeden hasta ve doktorun dil problemi yaşamadan buluştuğu, teknolojisi ile akıllı evler, saatler veya gözlüklerde yer alan hasta takip sistemimiz ile coğrafi konumun kader olmasını ortadan kaldıracağız.

05 Nisan 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem