Dünyanın 98 ülkesine 408 milyon TL destek

Giriş: 06.05.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye geçtiğimiz yıl, ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ Hadis-i Şerifi’nin anlamı gereği, ihtiyaç sahiplerine en çok ulaşan ülke oldu. Hem miktar hem de yapılan yardımların milli gelire oranı açısından listede birinci olan Türkiye’de, ihtiyaç sahiplerinin gönüllerine dokunan kurumlarından biri de Türkiye Diyanet Vakfı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 81 iline ve 725 ilçesine ulaşan Vakıf, dünyada da 98 ülke ve 323 bölgeyi iyiliği ile kuşattı. Yarım asra yakın gerçekleştirdiği iyilik faaliyetleri ile yüzleri güldüren Vakıf, bu Ramazan’da faaliyetlerine hız kesmeden devam edecek.

1 MİLYON KİŞİYE İFTAR

Bugüne kadar düzenlediği Ramazan programlarında Türklerin fakir ve muhtaçlara ulaşan yardım eli olan Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl da üstlendiği sorumluluk kapsamında binlerce aileye umut ışığı olacak. Yurtiçine yönelik yardımlar çerçevesinde ise ihtiyaç sahipleri ve mülteci aileler için 40 bin adet alışveriş yardım kartı dağıtılacak ve 5 bin yetime kıyafet yardımı yapılacak. Ülke genelinde iftar sofralarında da 1 milyondan fazla kişi ağırlanacak.

102 BİN PAKET

Türkiye Diyanet Vakfı, 2019 Ramazan programı çerçevesinde, dünyanın farklı bölgelerinde 102 bin 100 gıda paketinin dağıtımını sağlayacak. Kurulacak iftar sofraları ile 196 bin 675 kişiye sıcak yemek ulaştıracak olan Vakıf ayrıca bayramda da çocukların yüzünü güldürecek. Bangladeş, Çad, Filistin, Nijer, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen olmak üzere 8 ülke 19 bölgede 11 bin çocuğa da bayramlık kıyafet yardımı yapılacak.

22.3 MİLYON TL

Ramazan sevincini farklı coğrafyalarda açtığı iftar sofralarında milyonlarca Müslümanla birlikte yaşayan Türkiye Diyanet Vakfı; iftar sofraları, gıda ve bayramlık yardımlarıyla birlikte toplam 22.3 milyon TL’lik yardımı ihtiyaç sahipleri ile buluşturacak. Vakfın geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği toplam yardım miktarı ise 408 milyon TL’yi bulmuştu.

4 BİN KİŞİYE EĞİTİM

Türkiye Diyanet Vakfı iyiliği, yalnızca maddi yardım anlamında yaymıyor. Vakfın iyilik çalışmalarından bir diğeri de kültürel alanlar. Vakıf çatısı altında hizmet veren Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) ile farklı dallarda 4 binden fazla kişiye eğitim veriliyor. KAGEM kapsamında kurulan KALEM isimli kitap kahve ile kitapseverlere ulaşılırken, çeşitli konularda gerçekleşen söyleşi programlarıyla da kültürel faaliyetler ivme kazanarak devam ediyor. Türkiye Diyanet Vakfı’nın en önemli kültürel çalışmalarından biri de 38 yıldır okuyucuların Ramazan’la beraber heyecanla beklediği Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı. Büyük ilgi gören fuar bu yıl İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Almanya Köln’de kitapseverlerle buluşacak. Vakıf; fuarlar haricinde de okumaktan mutluluk duyanları Türkiye genelinde 30, İstanbul’da 5 adete ulaşan yayınevleriyle kitapla buluşturuyor.

RUSYA’DA CAMİ

Vakfın kültürel faaliyetleri yurtiçi ile sınırlı değil. Vakıf 14 ülke ve 24 eğitim kurumunda 7 bin 769 öğrenciye eğitim desteği veriyor. 111 ülkeden ‘uluslararası imam hatip lisesi’, ‘uluslararası öğrenci programı’, ‘uluslararası ilahiyat programı’ ve ‘uluslararası diğer eğitim destek ve burs programları’ kapsamında 2 bin 749 öğrenciye de Türkiye’de eğitim imkânı sağlanıyor. Müslümanların birlik mekânlarını inşa eden Vakıf, yurtdışında şu ana kadar 103 camiyi ibadete açtı. İngiltere, Rusya, Kırgızistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Cibuti cami inşaatı devam ediyor. Suriye’de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde terörün zarar verdiği 270 caminin tadilatı Vakıf tarafından yapıldı.

17 MİLYON KİŞİYE KURBAN YARDIMI

Vakfın faaliyetlerinden biri de ‘Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş’ projesi. Proje kapsamında projesi kapsamında yurtiçinde 287 il ve ilçe merkezi, yurtdışında ise 143 ülkede 436 bölgede 430 bin 8 hisse kurban kesen Vakıf geçtiğimiz yıl, 17 milyon 845 bin kişiye kurban eti ulaştırdı.

İLK DEFA MUSHAF OLARAK GÖRDÜLER

Diyanet Vakfı’nın en çok üzerinde durduğu projelerden biri de ‘Hediyem Kur’an Olsun’ projesi. Kuran-ı Kerimi hayatlarında Mushaf olarak görmemiş olan Müslümanlar için 2015’te başlatılan proje kapsamında 1 milyon 246 bin 427 Kuran-ı Kerim, Kur’an talebeleri ile buluştu. Ayrıca 67 ülkede yerel dillerde dâhil olmak üzere 27 dilde de meal basımı gerçekleştirildi.

2 MİLYON KİŞİ SUYA KAVUŞTU

Suya hasret topraklar Türkiye Diyanet Vakfı’nın yürüttüğü ‘Bir Damla Bir Hayat’ projesi ile suya kavuşuyor. Proje kapsamında 21 ülkede 199 su kuyusu hizmete açılarak 2 milyon 454 bin 450 insanın suya hasreti dindi. Ayrıca 50 su kuyusunun yapımı devam ederken 28 su kuyusunun da yapımına başlanacak.

BİR FİTRE BEDELİ 23 TÜRK LİRASI

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan fitresinin bedelinin 23 TL olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Vatandaşlarımız Ramazan boyunca zekat, fitre, fidye, sadaka, gıda paketi, bayramlık kıyafet gibi bağışlarını ‘www.tdv.org ve bagis.tdv.org’ adreslerinden yapabileceği gibi il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapabilecek. Bağışçılarımız GSM operatörlerine bağlı faturalı ve faturasız hatlardan 5601’e SMS göndererek fitre bağışında bulunabilecek. Bir SMS ücreti, bir fitre bedeli olan 23 Türk Lirası” denildi.