tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, “Eli silahlı olanlar da teröre arka çıkanlar da bunun hesabını yargı önünde verecektir. Devletin varlığı da demokrasinin varlığı da buna bağlıdır” dedi.

Oda’nın kasım ayı Meclis toplantısında, ekonomiyi ve ticareti etkileyen gelişmeler dile getirildi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Belarus ziyareti heyetinde yer aldığı için toplantıya katılamadı.

2017 BEKLENTİLERİ

Meclis toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, ABD Başkanlık seçimlerine ve 2017 yılı ekonomik beklentilerine de değindi. “2017 yılı dikkatli olmamız gereken bir yıl” diyen Kalsın, “Ama 2017 yılı asla durağan ve tedirgin değil. Dünyadaki atalete teslim olmayacağız. Dünya ticareti hızla artmasa da hâlâ yılda 18 trilyon dolarlık bir ihracat hacmi var” şeklinde konuştu.

HESAP VERECEKLER

Kalsın, konuşmasında dokunulmazlıkları kaldırılan HDP milletvekillerinin tutuklanmasına da değindi. Kalsın şöyle devam etti:

“Teröre bulaşmış, teröriste arka çıkmış insanlar ülkemizde yargı önüne getirildiğinde hemen Avrupa’dan birtakım itiraz sesleri yükseliyor. Eli silahlı olanlar da teröre arka çıkanlar da bunun hesabını yargı önünde verecektir. Devletin varlığı da, demokrasinin varlığı da buna bağlıdır.”

Son açıklanan rakamlara bakıldığında dünya ticaret hacminin 2016 için beklenen yüzde 3.1’lik büyüme rakamının oldukça gerisinde olduğunu kaydeden Kalsın, şunları kaydetti:

DÜNYA TİCARETİ

“İhracatçılarımız için küresel pazarlarda alıcı bulmak eskisi kadar kolay değil. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda döviz kurlarında önemli bir dalgalanma yaşanıyor. Bu durum hem belirsizliği, hem de maliyetlerimizi arttıran bir unsur. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde iç piyasamızda beklentiler bir miktar aşağı çekilmiş durumda.”

GELECEK ÜÇ AY

İTO Başkan Yardımcısı Kalsın, eylül ayı Sanayi Üretim Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 3.8’lik bir yavaşlama olduğuna dikkat çeken Kalsın, “Bizim Ticari Faaliyet Endeksi’mize baktığımızda ise rakamlar iyimserlik sınırımız 50’nin altında olsa da gelecek üç aya ilişkin beklentilerin daha olumlu olduğunu görüyoruz” dedi.

Murat Kalsın, ekonominin dünyadaki ve Türkiye’deki sıcak gündemden etkilendiğini belirterek, 2017 yılının dikkatli olunması gereken bir yıl olduğunu söyledi.

GERİ DURMAYACAĞIZ

Kalsın sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama 2017 yılı asla durağan ve tedirgin değil. Dünyadaki atalete teslim olmayacağız. Dünya ticareti hızla artmasa da hâlâ yılda 18 trilyon dolarlık bir ihracat hacmi var. Bizi köşeye sıkıştırma çabalarını biz iş dünyası olarak daha çok çalışarak, yatırımdan geri durmayarak, dünyaya daha çok açılarak boşa çıkaracağız.”

KÖRFEZDE 2 TRİLYON DOLAR VAR

Gökhan Murat Kalsın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonu ile Bahreyn’deki 2. İş ve Yatırım Forumu’na İTO’nun 35 Meclis Üyesi ile katıldığını hatırlattı.

Kalsın, “Körfez bölgesi 2 trilyon dolarlık önemli bir pazar. Bu pazara daha fazla nüfuz etmek için ilişkilerimizi geliştirmemiz çok önemli” dedi.

TÜRK-ABD İLİŞKİLERİ

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, ABD’de yapılan başkanlık seçim sonuçlarına da değindi. Kalsın, Donald Trump’ın henüz politik duruşunun net olarak bilinmediğini belirterek, “Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin bu sonuçların ertesinde daha sağlam bir zemine kavuşmasını diliyorum” yorumunu yaptı.

YENİ BAŞARI HİKAYELERİ YAZACAĞIZ

Oda Meclisi’nin sadece ekonomi için değil bu ülkenin bekası ve geleceği için çalıştığını vurgulayan İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, teröre karşı verilen mücadelenin önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin yeni bir kurtuluş savaşı verdiğini söyleyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Belçika’da PKK’yı terör örgütü olarak tanımayan mahkeme kararı bunun en somut göstergesi. Bugün milletçe verdiğimiz bu mücadele esasen; terörden, baskıdan, birtakım küresel komplolardan kurtuluş mücadelesidir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki seçim sonuçları küresel ölçekli bir değişimin sinyallerini verdi. Bu ahval içinde çıkarmamız gereken asıl ders şudur: Türkiye’nin özellikle kendi üretim gücünü artıran adımları, küresel dalgalar karşısında çok daha sağlam bir zemin oluşturacaktır.”

KALKINMA HAMLESİ

Bu noktada yeni bir büyüme ve kalkınma hamlesine ihtiyaç olduğunu belirten Şekib Avdagiç, “İnanıyorum ki üretimin önündeki kapılar ardına kadar açıldığı müddetçe bu ülkenin sanayicisi ve girişimcisi yeni başarı hikâyelerini yazacaktır” dedi.

Avdagiç, milli mücadelenin lideri, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 78. ölüm yıldönümünde şükranla andıklarını belirtti.

MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE

KANUN YAPILIRKEN BİZİM TALEPLERİMİZ DİNLENMELİ

Ali Bayraktaroğlu-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi
ABD gibi biz de inşallah yakın zamanda başkanımızı bir referandum ile seçmiş oluruz. ABD Başkanı, dünyada büyük sorumluluk isteyen ve herkesin yapamayacağı iki işten birini Amerika başkanlığı, diğerini ise çocuklarımızı emanet ettiğimiz servis şoförlüğü olarak tanımladı. Amerikan Başkanı’na konu olan bu mesleği yapanları bundan sonra yok hükmünde saymayız inşallah.

22. komite olarak yakın zamanda bir zümre toplantısı yaptık. Sektörün şu andaki durumu ile ilgili sesler yükseldi. Kimse sorulara net bir cevap veremedi. 22. komite olarak iş programına gönderdiğimiz maddeler 2014 yılından bu yana değişmedi. Sektör elden gidiyor. Dünyada tüm sivil toplum örgütleri hükümet ile devlet ile iç içe çalışırlar, sivil toplumdan gelen talepler dikkate alınıp kanunlar çıkarılır. Ama bizim ülkemizde bu yok. Kanun yapılırken bizim taleplerimiz dinlenmeli.

TAREKS VE TSE İLGİLİ SIKINTILARIMIZ VAR

Kazım Ekinci-Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi
2023 hedefine sanayicimiz tüccarımız nasıl ulaşacak? Bir ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı bankaların tefeci gibi davrandığını söylüyorsa durum son haddine gelmiştir. Tüccar ve sanayici paraya ihtiyacı olduğu için önüne konulan kâğıtları imzalamak zorunda. Para verirken biraz vicdanlı, ahlaklı olmalısınız. Nasıl olsa borcu var, pazarlık şansı vermem dememeliyiz. Ama bunu yapıyoruz.

Kısmen de olsa devlet büyüklerimizin konuya sahip çıkması ile ferahlama olacaktır.

Ambarlar ve antrepolarla ilgili sıkıntılarımız var. Devletimiz bu kanayan yaramıza çözüm bulmalı. TAREKS ve TSE ile ilgili sorunlarımız var. Bir komite üyemiz antrepodaki malının tüm parasını antrepoya ödediği halde TSE’ye takıldığı için malını 10 günde ve üç ayrı partide çekebiliyor. Antrepo her defasında üyemizden tüm malın parasını alıyor. Bir ürüne üç kere ayrı ayrı para ödüyor. TSE’nin mali yapısından devlet sorumlu olmalı.

Bu ülkede nasıl üretici ve ihracatçı olacaksınız. 2023 hedeflerine nasıl ulaşacaksınız. Vefakâr ve cefakâr Türk üreticisine destek sağlayalım. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bize önce yol göstermeli. Mesela Çin’de bir iş yapacaksanız devlet sizi alt yapısı hazır ilgili organize sanayi bölgesine yönlendiriyor. İnşaatınızı, makinenizi, hammaddenizi sağlıyor, sizin bilgi ve tecrübenizden yararlanıyor. Devlet de kazanıyor, ülke insanları da. Ülkemizde de bu tür yatırımları görmek dileğiyle.

DOĞUDAKİ YATIRIMLARDA ODAMIZDA YER ALMALI

Sait Kılıç- Kargo Posta ve Depolama Meslek Komitesi
Doğu ve Güneydoğu’da yapılacak yatırımlarda mutlaka bizim odamız da yer almalı. Bu konuyu geçmiş meclis toplantılarımızda dile getirmiş, o bölgelerdeki iş dünyasının böyle bir beklentisi olduğunu söylemiştim.

Depo ve antrepolarla sıkıntısı olan arkadaşlarımıza bizim yardımcı olmamızı gerektiren bir husus varsa biz yardımcı olalım. Sadece antrepo ve gümrük değil tüm sektörlerde iyi de var, kötü de. Suçlarken konunun altını iyi dolduralım. Kötü ile iyiyi birbirinden ayıralım. Ticaret yaparken pazarlığımızı baştan yapmalıyız.

ASLINA UYGUN RESTORASYON ÖNEMLİ

Serkan Bilir-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi
MÜSİAD fuarına çok sayıda yabancının katılması mutluluk verici. Konya’ya bir ziyaret gerçekleştirdik. Konya Büyükşehir Belediyesi tarihi bedesten çarşısında 2 binden fazla dükkânı restore etmiş, sahiplerine vermiş ve ödül de almışlar. İnşallah İstanbul’da da böyle çalışmalar yapılır. Aslına uygun, bilinçli restorasyon çok önemli. Mesela Beyşehir’de 1300’lü yıllardan kalma Eşrefoğlu Camii, 1960’lı yıllarda restore edilmiş ama camiyi ayakta tutan sedir ağaçlarının nemlenmesini sağlayan kar kuyusu kapatıldığı için camide ciddi sorunlar olmuş. Hz. Mevlana’nın türbesini ziyaret ettik. Türbeye ayakkabı ile girilmesi beni rahatsız etti. İdarecilerimizin buna çok dikkat etmesi lazım. Odamızın yaptığı çalışmaların birçok yerde ses bulduğunu Konya gezimizde de gözlemledik.

TSE İÇ DENETİME AĞIRLIK VERİRSE SORUN YAŞANMAZ

Serdar Keskin-Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi
Sanayi ve tüccarın menfaati için varız. Komite kararlarımızı yönetim kurulu hiç reddetmedi ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı ilgilendiren konular TOBB’a gidiyor ve TOBB’dan da bakanlığa geç gidiyor. Bu hal bizim çalışma şevkimizi kırıyor. Ekonomi Bakanlığı’ndan üç günde cevap alıyoruz.

TSE ve TAREKS ile ilgili şikâyetleri nazarı dikkate aldık ve geniş katılımlı bir toplantı yaptık. TSE’den bize yansıyan, şikâyetlerin 15 Temmuz sonrası görevden alınan personel sıkıntısı nedeniyle olduğu yönünde. Giden personelin yerine gelenlerin de niteliği yok. Bu da bir gerçek. TSE iç denetimine ağırlık verirse ithalatçı bu sıkıntıyı yaşamaz. Gümrük son noktadır, gümrükte tüm mevzuatları bilmek ve uygulamak zorundayız.

NAVLUN ÖDEMELERİNİZE DİKKAT EDİN

Mehmet Metin Korkmaz- Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi
Uzakdoğu’dan getirdiğiniz malların navlununu kendiniz ödeyin. Firmaya lokal masrafları görmek istiyorum deyin. Aksi takdirde bir konteynerin iki- üç katı bir masrafla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Her sektörde işini ciddi, dürüst yapan da gayri ciddi ve gayri yasal yapan da var. Son dönemde bu anlamda Uzakdoğu’dan gelen firmalarla bu işi yaparsanız çok ciddi problem yaşarsınız.

YENİ MECLİS ÜYELERİ

Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi’nde Yasin Girit, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi’nde Özden Bilirdönmez, Kimyevi Maddeler Meslek Komitesi’nde de Veysel Feyzoğlu yeni meclis üyeleri olarak göreve başladı.

14 Kasım 2016 Pazartesi

Etiketler : Gündem