HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul, Türkiye’de ve dünyada dahi ilk olacak projelere imza atan, üretimler gerçekleştiren firmalarla gelişen dev bir ekosistem. Genç girişimcilerin, bilim insanlarının kurduğu bu firmalar Türkiye’de olmaz denileni olduruyor, üretilmez denileni üretiyor. İstanbul Ticaret’in bu haftaki konuğu ise dünyada rakip tanımayacak eşsizlikte bir 3D doku yazıcısı (biyoprinter) geliştiren Nanortopedi A.Ş.
DOKU ÜRETEN 3D YAZICI
Teknopark İstanbul’a ‘Kıkırdak ve Kemik Dokularını Taklit Edebilen Doku İskeleti Üretebilen Bioprinter Üretimi’ projesi ile kabul edilen Nanortopedi A.Ş.’yi, ortopedist Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları kurdu.
2017 Ocak ayında kurulan firma, Prof. Mahiroğulları ve üç Ar-Ge mühendisiyle dünya için ilk ve tek olacak üretimler üzerinde çalışıyor. Gıda mühendisi Sena Su, biyomühendis ve fizyoterapist Gaye Ugar, metalürji ve malzeme mühendisi Necdet Ergül’ün Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye 18 ay içinde eşsiz bir biyoprinter cihazını üretmiş olacak. İstanbul Ticaret’in sorularını mühendis Necdet Ergül cevapladı.
Nanortopedi hangi amaçla kuruldu?
Ortopedist Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, insan vücuduna uygun biyomalzeme ve bu malzemelerle 3D yazıcıda kopyalanmış doku üretmek amacıyla Nanortopedi’yi kurdu.
YERLİ BİYOMALZEME
Biyomalzeme nedir?
Biyomalzeme, doğal veya sentetik maddelerden (polimerlerden) elde ediliyor. İnsan vücudunun çeşitli dokularında canlı dokunun işlevini yerine getiriyor. Vücut bu malzemeleri yabancı madde olarak algılamadığı için reddetmiyor.
Firmanız biyomalzeme üretiyor mu?
Yüksek teknolojik bir malzeme üretiyor olmamız çok önemli. Vücutta kullanılabilecek, ilaç takviyesi olabilecek, sentetik polimerleri ve kök hücreyi içinde barındırabilecek bir biyomalzeme üretiyoruz.
AORTDAMARI ÜRETTİ
Türkiye biyomalzeme ve doku üretiminde nerede?
Türkiye bu alanda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama Araştırma Merkezi’nde aort damarı üretildi. 100 nanometreden daha küçük bir yapı üretebilmek çok önemli. Ticarileşmesi konusunda ise çok yol almamamız gerekiyor.
İmplantların yerini 3D yazıcıda üretilen dokular mı alıyor?
Doku iskeletini bu yolla üretmek çok popüler hale geldi. Bilim dünyası implant yerine biyo uyumluluğu ve vücut içinde gerektiğinde bozunabilirliği yüksek dokuların peşinde.
KIKIRDAK TABANCASI
Yaygın eklem kıkırdak bozukluklarında işe yarıyor mu?
Nanortopedi’nin Teknopark İstanbul bünyesinde kabul edilen ikinci projesi ‘Kıkırdak Lezyonu Doku Tabancası’ oldu. Kıkırdak dokunun lezyonlarının yani bozukluklarının tedavisinde kullanılacak biyomalzeme ’hidrojel’i ürettik.
HİDROJEL ÜRETTİK
Hidrojel ne işe yarıyor?
Kemik ve kıkırdak dokunun hasarını onarıyor, vücudun kendi dokusu gibi davranıyor. Mesela kıkırdak tabancası ile diz eklemlerinin arasındaki hasarlı kıkırdak dokuya enjekte edildiğinde kıkırdak dokunun görevini üstleniyor. Tabanca prototipimiz hazır.Tüm üretimlerimiz için patentlerimizi alıyoruz.
TİCARİLEŞME YAVAŞ
Projeleriniz ne zaman ticarileşecek?
18 ay içinde bu süreci tamamlamış olmayı planlıyoruz. En verimli ve hızlı şekilde üretilebilen teknoloji, üç boyutlu yazıcılar. Bunu kullanıp doku iskelelerini üretebilen birçok akademisyen mevcut. Fakat bu ürünlerin ticarileşmesi oldukça yavaş ilerliyor.
ALÇI SIKTIĞINDA HABER VEREN SENSÖR
“Nanortopedi olarak geliştirdiğimiz dünyada tek olan bir diğer yeni ürün de alçı sensörü. Alçının sıkması sonucu oluşan komplikasyona tıpta kompartman sendromu deniyor. Alçının bulunduğu bölgedeki kan basıncının artması ile oluşan şişlikler bu sendroma neden oluyor. İlk üç gün içinde teşhis edilmezse uzuv kayıplarına neden olabiliyor. Gerekli etik kurul onayını aldık. Deneylerimiz devam ediyor. Dünyadaki uygulamalar ise deri altına yerleştirilen sistemler.Aynı sensörleri skolyoz (omurga eğriliği) hastalarının kullandıkları alçı korsede uyum takibi ve riskli durumları haber verebilen bir sistem olarak da geliştirdik.”
VESTEL VENTURES ORTAK OLDU
“Nanortopedi kurulur kurulmaz Vestel Ventures ile bir anlaşma yaptık. Çeşitli start-up projesi olan insanları dinleyip şirket kurmaları ve projeyi hayata geçirmeleri adına faaliyet gösteren birimleri var. Yüzde 15 ortağımız ve start-up’da en büyük destekçimiz oldu. Ticari noktalarda ihtiyaç duyduğumuz desteği veriyorlar.”
EN HIZLI BİYOYAZICI
Dünyada 3D biyoyazılım yapan yazıcıların özelliklerini bir araya toplayan en optimum biyoyazıcı üzerinde çalışıyoruz. Mesela dokuyu ihtiyaca göre ilaçlarla, kök hücre ile kombine ederek üretebiliyoruz. Cihazın optimizasyonu kısmındayız. Hedefimiz, hem mimarı yapısıyla hem de içeriği ile birebir insan vücudunun kemik ve kıkırdak dokularını taklit edebilen yapıları oluşturan, bunu da en hızlı steril şekilde üretebilen bir biyoyazıcı.