Salı, 05 Kasım, 2024
Yapayzekaya dayalı teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen ülkeler, bu alandaki stratejileri ile dikkati çekiyor. Yapayzekaya dayalı teknolojiler sayesinde küresel gayri safi milli hasılanın 2030’da bugünkü seviyesinden yüzde 16 artması öngörülürken, bu durumun küresel ekonomiye yaklaşık Çin’in geçen yılki toplam ekonomik büyüklüğü (yaklaşık 13.4 trilyon dolar) kadar katkı sağlaması bekleniyor.
EĞİTİMDE YAPILANMA
Yapay zeka ile işgücü piyasasında büyük dönüşümler beklenirken; yapayzekanın, ekonomileri için büyük ticari fırsat oluşturabileceğine inanan Çin, ABD, İsrail, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç, Tayvan, İtalya, Singapur, Meksika, İngiltere, Finlandiya ve Kanada gibi yaklaşık 40 ülke, bu alanda stratejiler oluşturuyor. Bu ülkeler eğitim sistemlerini yeniden yapılandırarak milyar dolarlık yatırımlar yapıyor.
EN BÜYÜK YATIRIM ÇİN’DE
Bu alandaki en büyük yatırımı yapan dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, yapay zeka teknolojilerinde 2017’de 12 milyar dolar yatırım yaparken, gelecek yıl bunun 70 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor.
Pekin yönetimi 2017’de Yeni Nesil Yapay Zeka Geliştirme Planı’nı duyurmuştu. Yapay zekada 2025’e kadar küresel lider olmayı amaçlayan Çin, 2030’de bu alanda inovasyon için ana merkez haline gelmek istiyor.
HEDEFİ 1.4 TRİLYON DOLAR
Pekin, 2030’da 150 milyar dolar değerinde bir yapay zeka endüstrisi ve ilgili sektörlerle beraber ise değeri1.4 trilyon dolarıbulan bir endüstri hedefliyor.
Çin’inyapay zekaalanındaki akademik araştırmalarda en fazla atıf alan araştırma sayısı bakımındaABD’yi geride bırakma ihtimali dikkati çekiyor. Dünyanın üretim üssü olan Çin,yapayzekaplanı strateji çerçevesindeverimliliği yükseltmeyi,eğitim, sağlık ve güvenlik gibi birçok alandayapayzekakullanımını artırmayı amaçlıyor.
YATIRIMA TEŞVİK EDİYOR
Pekin yönetimi,yapayzekaşirketlerinin ülkede Ar-Ge merkezleri kurmasını teşvik ederek, ülkeninyapayzekaekosistemine önemli bir katkıda bulunmayı hedefliyor. Çin, milyar dolarlık yatırımla başkent Pekin’de yapay zeka teknoloji parkı inşa ediyor.Çin’in sanayi bölgesi Shandong’da 2022’de 500’den fazla yapay zeka şirketine ev sahipliği yapmayı hedefliyor.
ABD GERİ Mİ KALDI?
Küreselyapayzekateknolojilerinde halihazırda Çin’in gerisinde kaldığı belirtilen dünyanın en büyük ekonomisine sahipABD ise 2016’da ‘MilliYapayZekaAraştırma ve Geliştirme Stratejisi Planı’nı hazırlayaraksöz konusu araştırma ve geliştirme projelerine yön veriyor.Amerika için yapay zekanın azami kapasitede yararlanmak için, ülkede sanayi, üniversite ve kamunun ortak çaba gösteriyor.
ABD Başkanı Donald Trump, bu yılın şubat ayında federal hükümet kurumlarından yapay zeka (AI) konusunda araştırma, tanıtım ve eğitim için daha fazla kaynak ayırma ve yatırım yapmalarını isteyen bir kararname imzaladı. Kararnameyle Amerikan Yapay Zeka Girişimikurulurken, yapay zeka ABD’nin milli ve ekonomik güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmasına yönelik yapılacaklar sıralanıyor.
Yapay zekanın fırsatlarından en iyi şekilde nasıl yararlanabileceği konusunda bilgi sahibi olmak isteyen kişiler ve şirketler içinse www.AI.gov internet sitesi hizmet veriyor. Ülkede yapay zeka yarışında özel sektörün liderlik etmesi dikkati çekiyor.
JAPONYA STRATEJİ AÇIKLADI
Küresel ekonomide üçüncü sırada yer alan Japonya, bazı sektörlerde teknolojideki üstünlüğünü korumak ve yaşlanan nüfusundan kaynaklanan sıkıntıları gidermek amacıyla açıkladığıYapayZekaTeknolojisi Stratejisi ileyapayzekaçalışmalarını sanayiye aktarmak için yol haritasını belirledi.
Japonya, bu çalışmalardan ticari olarak faydalanmak ve halkın kullanımına sunmak içinyapayzekaekosistemi oluşturmaya çalışıyor.Yapayzekayı sağlık alanında kullanmak için Japon şirketleri yatırım yaparken, Japon hükümeti de yapay zeka konusunda çalışacak yabancılara vize konusunda kolaylık sağlıyor.
GÜNEY KORE’DE DEVLET DESTEĞİ
Güney Kore; Samsung, LG, SK Telecom veHyundai gibi uluslararası şirketler, yapay zeka konusunda faaliyet gösteren birçok şirketi satın alarak bu konuda yatırım yapıyor.Yapayzekaprojelerine devlet tarafından destek verilen Güney Kore’de, 2020’ye kadar bu alanda milyarlarca dolar yatırım yapılması planlanıyor.
HİNDİSTAN ÖZEL SEKTÖRLE ÇALIŞIYOR
Hindistan dayapayzekakonusunda devlet-özel sektör iş birliği üzerine planlar yapılıyor.
BAE BAKANLIK KURDU
Birleşik Arap Emirlikleri ise yapay zeka bakanlığı kurarak, ulaşım, sağlık, uzay, yenilenebilir enerji, su, teknoloji, eğitim, çevre ve trafik gibi dokuz sektörde yapay zeka teknolojilerine yatırım yapıyor.
KANADA 125 MİLYON DOLAR AYIRDI
Ulusal yapay zeka stratejisini yayımlayan ilk ülkelerden olan ve söz konusu alanda 125 milyon dolar bütçe ayıran Kanada, ayrıca bu alanda çalışacak yeni girişimcilerin ürünlerini piyasaya sunmalarında yardımcı oluyor.
ALMANYA 3 MİLYAR EURO YATIRIM YAPIYOR
Almanya, yapayzekaalanında 2025’e kadar 3 milyar Euro’dan fazla kaynak ayırarak ve bu konuda 100 adet profesörlük kadrosu oluşturmayı hedefliyor.Almanya’da eyalet hükümetlerinin deyapayzekada fazladan fon oluşturması dikkat çekiyor.
AB SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞİME HAZIRLIYOR
Avrupa Birliği Komisyonu, geçen yıl Yapay Zeka İletişimi belgesi yayınlayarak, birliğin teknolojik ve endüstriyel kapasitesini artırmayı ve Avrupalıları yapay zeka tarafından ortaya konan sosyo-ekonomik değişimlere hazırlamayı, AB’nin yapay zeka yatırımlarını gelecek yıl 1.5 milyar Euro’ya yükseltmeyi hedefliyor.
Malezya, Polonya, Rusya, İsveç, Tunus, İtalya, Singapur, Meksika, İngiltere ve Finlandiya gibi yaklaşık 40 ülke, ulusal yapay zekâ stratejisini yayımlayarak, bu alandaki yarışta yer aldıklarını belli etmeleri dikkati çekiyor.
152 ÜLKE İÇİNDE 12’NCİYİZ
Türkiye, Scimago verilerine göre, 1996’da yapay zeka üzerine üretilen çalışmalarda 76 ülke arasında 32’nci sırada yer alırken, 2018’de 152 ülke arasında 12’nci sıraya yükseldi.
26 Kasım 2019 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba