tatil-sepeti

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, SIALgibi bir dünya sofrasında milli katılımda en büyük yabancı katılımcı olmanın gurur verici olduğunu belirterek, “Bu, pandemi sonrasında Türk girişimcisinin küresel rekabette en önde yer alma kararlılığının bir delili” dedi.

HABER: DOĞAN ERDOĞAN / PARİS

Dünyanın en büyük gıda ve içecek inovasyon fuarlarından SIAL Paris, 15-19 Ekim 2022 tarihlerinde, Fransa’nın başkenti Paris’te, pandemi sonrası 119 ülkeden gıda profesyonellerini aynı çatı altında buluşturdu.

Fuara bu yıl 345 firma ile katılan Türkiye, SIAL’de bir organizatör tarafından milli katılım düzenleyen ülkeler arasında ilk kez birinci ülke oldu. Türkiye, genel sıralama olarak adlandırılan milli ve bireysel katılımcı sayısı ile metrekare toplamında ise İtalya ve İspanya’nın ardından 3’üncü büyük yabancı katılımcı ülke olarak açıklandı.

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, Meclis Üyeleri ve Genel Sekreter Prof. Dr. Nihat Alayoğlu, fuarda incelemelerde bulunarak firma temsilcileriyle görüştü.

DEĞİŞİME SAHİP OL

Gıda endüstrisinin dünyadaki en iyilerini tek bir fuarda buluşturan ve 300 bin ziyaretçi öngörülen SIAL Paris’in bu yılki teması ‘Değişime sahip ol’ (Own the change) olarak belirlendi. SIAL Paris 2022’de Türkiye milli standı 8 ayrı ihtisas salonunda yer aldı. Bu salonlar şunlar: Genel gıda, bisküvi, çikolata, şekerleme, içecekler, dondurulmuş gıda, gıda ekipman ve teknolojileri, süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları ve organik gıda.

YILIN İNOVATİF ÜRÜNÜ

Fuarda, İTO’nun yayınladığı ‘İstanbul Mutfağında Ahenk ve Lezzet’ kitabı da SIAL Paris ziyaretçilerine ve profesyonellere tanıtıldı. Ziyaretçiler; tatları, sofraları, ikramları, çeşnileri, kurumları, perhizleri, bayramları, kültürü ve tarihi arka planı ile İstanbul mutfağı hakkında bilgi aldı. SIAL Paris’te bu yıl ilk defa süt ürünleri bölümünde de Türkiye milli katılım düzenlenmesi önemli bir gelişme olarak dikkati çekti. Ayrıca SIAL Paris’e katılan Türk firması Asiltane’nin ürettiği zeytinyağı da fuar idaresi tarafından 2022’nin ‘inovatif ürünü’ olarak seçildi.

GURUR VERİCİ

Fuarın açılışına online olarak katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, SIALParis gibi 119 ülkenin katıldığı adeta bir dünya sofrasında milli katılım organizasyonları içinde en büyük yabancı katılımcı olmanın gurur verici olduğunu söyledi. Avdagiç, “SIAL Paris’te milli katılımda en büyük yabancı katılımcı olmamız, salgın sonrasında Türk girişimcisinin küresel rekabette en önde yer alma kararlılığının bir delili. Biz hammaddelerimizi kendimiz işleyip onlara değer katabiliyoruz. Altına kanmıyor, toprağa inanıyoruz. Anadolu bize vatan oldu, Anadolu bizi mümbit topraklarıyla doyuran ana oldu” dedi.

KALİTELİ VE SAĞLIKLI

Avdagiç, SIAL 1986’da Türkiye milli katılımını yaklaşık 100 metrekarede 10 firma ile gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bu marka fuara Türkiye milli iştirakimiz 1980’li yıllardan bu yana sürekli arttı. 2022’de ise geçmişteki tüm çalışmaların grafiğini geçtik. SIAL’deki 36 yılımızın sonunda bir kez daha gördük ki, firmalarımız tarım ve gıda sektörünü yüksek teknolojiyle buluşturup, yüksek kaliteli, sağlıklı ürünler ortaya koyuyorlar. Bir başka ifadeyle gıdanın tüm süreçlerinde etkin olmamız memnuniyet verici” diye konuştu.

HER BİR ÜRÜNE DAHA FAZLA KATMA DEĞER İLAVE ETMELİYİZ

Küresel gıda endüstrisindeki gelişmelerin iki konunun önemini yeniden hatırlattığını kaydeden Şekib Avdagiç, “Birincisi, gıda potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirmeli ve tarımsal hasılamızı artırmalıyız. Bu da ancak teknolojiyi gıda üretimine entegre etmekle mümkün. İkincisi ise gıdada kendimize yeterli olmak ya da üretimde birinci veya ilk beşte yer almak yetmez. Ürettiğimizi işlemeliyiz, her birinde ürüne daha fazla katma değer ilave etmeliyiz” dedi.

Gıda sektörünün tüm sektörlerin başlatıcısı ve devamlılığı sağlayan tek sektör olduğunu belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Artık dünyada bir numaralı gündem maddesi, gıdadır. Covid-19 salgınıyla öğrendik ki, gıda ve ona bağlı tüm sektörler, günümüzün en stratejik sektörleri haline gelmiştir. İçinde hammadde temini vardır, enerji kullanımı vardır, atık yönetimi vardır, işleme ve ambalaj vardır, yine dağıtım kanalları gibi birçok alan vardır.”

GIDADA İHRACAT HEDEFİMİZ 30 MİLYAR DOLARI AŞMAK

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iklim değişikliğinin küresel gıda güvenliği için önemli bir tehdit olduğuna da dikkati çekti. Avdagiç, “Bu tehdidin kuraklık ve sıcak dalgaları sebebiyle kahveden levrek balığına kadar küresel gıda fiyatlarını daha da artıracağı görülüyor. Uzmanlara göre küresel ısınma 1.5 santigrat dereceye ulaşırsa, dünyadaki tarım arazilerinin yüzde 8’i tarım için uygunsuz hale gelecek” dedi.

Türkiye’nin gıda ihracatı rakamlarına değinen Avdagiç, 2021’de gıda ürünleri sektörünün 22.2 milyar dolarlık ihracat, 16.7 milyar dolarlık ithalat ile 5.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini söyledi.

Türkiye’nin 48 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dünyanın en büyük 10’uncu tarım ülkesi konumunda olduğunu belirten Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörde son 5 yılda 1 milyar dolara yakın doğrudan yabancı yatırım yapıldı. Türkiye, 2022 yılının ilk 7 ayında 13.8 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatı yaptı. 2022 yılında 2021 yılının toplam ihracat rakamı olan 22 milyar doların da aşılacağını öngörüyoruz. Tarımda, gıdada üretim ve işleme potansiyeli ile kapasitesi Türkiye kadar büyük olan bir ülkenin, hayalleri de büyük olmak zorunda. Bizim gıda ürünlerinde kısa vadeli ihracat hedefimiz 30 milyar dolar sınırını aşmak.”

36 YILDIR İTO DÜZENLİYOR

İki yılda bir gerçekleştirilen fuarın milli katılımlar için ayrılan bölümünde Türkiye stantlarını 36 yıldır İstanbul Ticaret Odası (İTO) düzenliyor. Bu ortak alanda, bu yıl 270 Türk firması, 5 gün boyunca Paris’ten dünyaya lezzetlerini tanıttı. 75 Türk firması da SIAL Paris’e farklı salonlardaki bireysel stantlarıyla katıldı.

24 Ekim 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel