Salı, 05 Kasım, 2024
Dünya genelinde her yıl 8 Mart'ta kutlanan "Dünya Kadınlar Günü", 1857'de ABD'de yaşanan protesto gösterilerinde, 120'den fazla kadın işçinin hayatını kaybetmesine dayanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmi olarak 1977'de kabul edilen "Dünya Kadınlar Günü", kadınların insan haklarındaki siyasi ve sosyal yerinin geliştirilmesi ve konu hakkında farkındalık oluşturulması amacıyla her yıl 8 Mart'ta kutlanıyor.
Kadınlar Günü'nün çıkış noktası, ABD'de 8 Mart 1857 tarihine yaşanan olaylara dayanıyor. Daha iyi çalışma koşulları talep eden 40 bin kadın işçinin grevi sırasında polisin işçileri bir tekstil fabrikasına kilitlemesinin ardından çıkan yangında, 120'den fazla kadın işçi hayatını kaybetmişti.
Olayın ardından, 8 Mart 1908'den başlayarak her yıl New York'ta birçok kadın işçi, iş hayatlarında haklarının artırılmasını ve kadınlara oy hakkı verilmesini talep eden gösteriler düzenledi.
Gösterilen başlamasından 2 yıl sonra 26-27 Ağustos 1910'da kadın hakları savunucularından Alman Clara Zetkin ve Kate Duncker, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki "Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda" 1857'de hayatını kaybeden işçilerin anısına 8 Mart'ın Kadınlar Günü olarak kutlanmasına ilişkin öneri sundu ve bu öneri, oybirliğiyle kabul edildi.
Kadınlar günü ilk olarak 19 Mart 1911'de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de yapılan etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
İkinci Dünya Savaşı sonrası diğer ülkelerde de kutlanmaya başlayan Dünya Kadınlar Günü, BM tarafından resmiyet kazandıktan sonra da bazı ülkelerde resmi tatil ilan edildi.
- Kadınların toplumda güçlendirilmesi için BM tarafından stratejik plan oluşturuldu
BM'nin verilerine göre, dünyada erkeklerin yüzde 90'ından fazlasına kıyasla kadınların üçte ikisinden azı işgücüne katılırken bu oranlarda 30 yıldır herhangi bir iyileşme görülmedi.
Dünya çapındaki parlamentolarda, kadınlar tüm sandalyelerin 4'te 1'ine, devlet ve hükümet başkanlık koltuklarının da yalnızca yüzde 24'üne sahip.
BM Kadın Birimi, kadınlar için toplumsal cinsiyet ve insan hakları konusundaki adaletin tam tesis edilmesini sağlamak için 2022-2025 yıllarını kapsayan bir stratejik plan oluşturdu.
Stratejik plan kapsamında, BM Kadın Birimi, kadınların kalkınmasını ve güçlendirilmesini amaçlayan misyonlar belirledi.
Buna göre, cinsiyet konusunda adaletin tesisi, toplumsal alanda kadınların güçlendirilmesi ve kadın hakları konusunda küresel standartların iyileştirilmesi için BM koordinasyonunda ulusal ve yerel düzeyde çalışmalar yürütülecek.
Stratejik plan ile uzun vadede kadınların kamusal hayata katılımının sağlanmasının yanı sıra kadınlara yönelik şiddetin sona erdirilmesi ve kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Öte yandan, bunun gerçekleştirilebilmesi için BM Kadın Birimi daha fazla finansmana ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.
08 Mart 2023 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi