tatil-sepeti

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye un sektörünün pandemi döneminde önemli bir sınavı başarıyla verdiğini söyledi. Pandemi öncesine göre perakende tarafında halen yüksek bir tüketim gördüklerini belirten Ulusoy, “Salgında ikinci bir dalgaya karşı hammadde, üretim, ambalaj ve paketleme kapasitesi olarak gerekli hazırlıkları tamamlamış durumdayız. Sektörümüz, 2020’nin 9 ayında 2 milyon tonun üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Son 7 yıldır dünyada ihracat şampiyonu olan sektörümüz, bu yılı da yeni bir ihracat rekoruyla kapatmaya hazırlanıyor” dedi.

KÜRESEL ÜRETİM 770 MİLYON TON

Türkiye’deki buğday rekoltesinin, TÜİK’in ilk tahminlerine göre 20.5 milyon ton olarak tamamlandığını ve geçen yılın yüzde 7 üzerinde bir üretim rakamı tahmini yapıldığını hatırlatan Ulusoy, “Biz bu üretimin bir miktar daha aşağıda olabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak her halükarda 19 milyon ton Türkiye tüketiminin üzerinde bir üretim söz konusu. Yani iyi bir rekolte geçirdik. Dünyaya baktığımız zaman ise 770 milyon tonluk bir rekolte üretimi, buna karşılık 750 milyon tonluk bir buğday tüketimi söz konusu. Bu sayede dünyadaki buğday stokları 320 milyon tondan 330 milyon tona yükselecek” diye konuştu.

STRATEJİK ÜRÜN OLDU

Dünya buğday fiyatlarında ciddi bir hareketlilik görüldüğünü ve pandemi döneminde birçok ülkenin kendi stoklarını güçlendirme çalışması yaptığını vurgulayan Ulusoy, şu bilgileri verdi: “Pakistan normal süreçte hiç ithalat yapmayan bir ülkeyken, üst üste ihalelerle buğday aldı. Çin’in de kendi stoklarını güçlendirmek için 7 milyon ton ithalat yapacağı öngörülüyor. Mısır ve Suudi Arabistan her yıl olduğu gibi güçlü alımlarına devam ediyor. Bu yüksek alımlar, fiyatların yükselmesine sebebiyet veriyor. Çin’in, yılı 163 milyon ton stokla kapatması bekleniyor ve bu da dünya stokunun yarısı anlamına geliyor. Buğday stratejik bir ürün oldu. Pandemi sonrası ülkeler, buğday stoklamaya başladı. Pek çok ülke tedarikte aksama olmaması için stoklarını yüksek tutuyor.”

LİSANSLI DEPO KAPASİTESİ 6 MİLYON TON

Lisanslı depoculuğun, Türk tarımının devrim niteliğinde bir gelişmesi olduğunu ve çiftçilere büyük rahatlık sağladığını belirten Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Başkanı Eren Günhan Ulusoy, şunları kaydetti: “Ürünlerin pazarlanması, elektronik ürün senetleri sayesinde oluyor. Çiftçimiz için büyük bir kolaylık. Türkiye’de lisanslı depo kapasitesi sezon başı itibariyle 6 milyon tona yükseldi ve hedef 10 milyon tona ulaşmak. Bu rakamın 5 yıl önce 400 bin ton olduğunu değerlendirirsek gerçekten çok hızlı bir yükseliş var. Lisanslı depoculuk, gıda güvenliğinde çok önemli rol oynuyor. Sadece çiftçimiz, tüccarımız, sanayicimiz için değil, tüm halkımız için lisanslı depoculuk kapasitesinin yükselmesi, yaşadığımız salgın ya da dış ticarette herhangi bir aksama, ürün tedarik ettiğimiz ülkelerden ürünün gelmemesi gibi durumlarda gıda güvenliğimizi garanti altına alıyor.”

20 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Sektörel