tatil-sepeti
tatil-sepeti

Dünya Bankası’ndan İTO’ya ‘kolay girişim’ övgüsü

Giriş: 27.06.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılan reformlarla iş kurmak çok kolaylaştı. Girişimci ve mükelleflerin artık şirket kurmak için noter, banka ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) gitmesine gerek kalmadı.

YATIRIMCIYA UYGUN İKLİM

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7099 Sayılı Kanun ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliği, girişimciler ve mükellefler için birçok yenilik getirdi. İş yapma kolaylığı sağlayan yeni düzenlemeye göre girişimci ve yatırımcılar sadece ticaret sicil müdürlüklerine giderek işlemlerini gerçekleştiriyor.

TEK DURAK OFİSİ

Bu noktada İstanbul Ticaret Odası’nın Eminönü’ndeki Merkez Bina’sında bulunan İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü, kolayca şirket kurmak isteyenlerin tek adresi oldu. Daha önce banka, SGK, notere giderek yapılan işlemler artık ticaret sicil müdürlüğünde yapılıyor.

7 ADIMDAN 1 ADIMA

Yedi prosedürün bire inmesiyle Ticaret Sicil Müdürlüğü adeta tek durak ofisi oldu. Sahadaki bu gelişmeler en üst düzeyde ilgi çekti. Yeni uygulamanın başladığı günlerde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, İTO Merkez Bina’da bulunan Ticaret Sicil Müdürlüğü’nü ziyaret etmişti.

YOİKK İLE YAKIN TEMAS

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) yakın temas halinde bulunduğu Dünya Bankası da sahadaki uygulamaları yakından takip ediyor.

Bu kapsamda Dünya Bankası Kıdemli Sektör Uzmanı ve İş Yapma Kolaylığı Endeksi Raportörü Hülya Ülkü, yapılan reformları yerinde görmek üzere Ticaret Sicil Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Dünya Bankası’nın ‘iş yapma kolaylığı raporu’ kapsamında gerçekleştirilen saha ziyarette ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Şirketler Dairesi Başkanı Ahmet Can Balak ile TOBB KOBİ Müdürü Cahit Ceren de yer aldı.

YERİNDE GÖRDÜLER

Dünya Bankası Raportörü Hülya Ülkü, ziyaret sırasında 7099 sayılı kanunun öngördüğü reformların nasıl uygulandığını gözlemledi. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ndeki işlemleri takip eden Ülkü, girişimcilerin iş kurmak için yaptığı başvuru sürecini ve teslim edilen belgeleri inceledi. Ayrıca ziyaret anında gerçekleşen şirket kuruluş işlemlerini de bizzat takip eden heyet üyeleri, İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Avukat Nurcan Turan’dan bilgi aldı.

İSTANBUL BAZ ALINDI

Heyet üyelerinin, İTO’nun titiz yaklaşımını ve hızlı çalışmayı yerinde gördüğünü belirten Turan, “Türkiye, iş yapma kolaylığı bakımından geri sıralarda. Bu alanda sıçrama yapılması için yeni yasal düzenlemeler hayata geçirildi. 7099 sayılı kanun da bunu amaçlıyor. Kanun hazırlanırken ağırlıklı olarak İstanbul baz alınmıştı. Dünya Bankası da İstanbul’u yakından takip ediyor. Dünya Bankası’nın birçok sektördeki şirketlerle yürüttüğü anket çalışmaları da var.
Ayrıca sicil müdürlüklerini ziyaret ediyor. Bu şekilde denetim raporu hazırlayacaklar” dedi.

MÜKELLEFLERLE DE GÖRÜŞTÜLER

Turan, heyet üyelerinin, gün içinde müracaat eden şirket ortakları veya vekilleriyle de bizzat görüştüğünü belirterek, şöyle devam etti: “Başvuru sahiplerine, ‘işlem adımları kısaldı mı, maliyetler düştü mü, buradaki süreç nasıl işliyor’ sorularını yönelttiler. Bu sorularına da oldukça olumlu cevaplar aldılar. Heyet üyeleri, iş kurma sürecinde yapılması gereken tüm işlemlerin Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştiğini gözlemlediler. İTO’nun, bu reformun gereği olan adımları çok hızlı yaptığını ve eylem adımlarını eksiksiz gerçekleştirdiğini belirterek, açıkça takdirlerini ifade ettiler.”

ENDEKSTE YÜKSELECEĞİZ

Heyette yer alan TOBB KOBİ Müdürü Cahit Ceren, şunları söyledi: “Yasal düzenlemeler ve kurumlardaki dönüşüm, Türkiye’yi, Dünya Bankası’nın hazırladığı iş yapma kolaylığı endeksinde üst sıralara taşımayı hedefliyor. Bu ziyarete ilişkin bizim gözlemlerimiz de hayli olumlu. İTO binasındaki Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde kurulan sistemi çok beğendiğini ifade eden Dünya Bankası Raportörü, şirket kuran iş adamlarına ve girişimcilere verilen hizmetin çok iyi olduğunu ifade etti.”

YOİKK EYLEM PLANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şirket kuruluşunu ve iş yapmayı kolaylaştırmak için planlanan aşağıdaki adımlar bir bir gerçekleştirildi:

  • Şirket kuruluşu esnasında vergi numarasının Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden otomatik olarak alınması uygulamasının Türkiye genelinde gerçekleştirildiğinin Dünya Bankası’na anlatılması uygulamanın netleştirilmesi.
  • Dünya Bankası tarafından anketlerin Türkçe’ye çevrilip anketörlere bu şekilde gönderilmesinin temin edilmesi.
  • SGK kaydı işleminin ayrıca SGK’ya gitmeye gerek kalmadan Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde şirket kuruluşu esnasında online olarak yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapılması.
  • Rekabet Kurumu payının Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne ödenen harçlarla beraber ödenmesi ve ilave bir belge istenmemesi.
  • Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne şirket kaydı sırasında ödenen harçlarda yapılan indirimin Dünya Bankası’na iletilmesi.
  • Noter tarafından gerçekleştirilen imza onayı prosedürünün kaldırılması amacıyla Türk Ticaret Kanunu’nda düzenleme yapılması ve bu prosedürün yalnızca Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştirilmesi.
  • Defter onaylama işleminin Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde yapılabilmesi amacıyla Türk Ticaret Kanunu’nda düzenleme yapılması ve prosedür için noter gerekliliğinin ilgili mevzuattan ve uygulamadan çıkarılması.
  • Şirket kuruluşu sırasında nakit sermaye taahhütlerinin yüzde 25’inin tescilden önce bir banka hesabına şirket adına bloke edilmesine yönelik Türk Ticaret Kanunu’ndaki düzenlemenin kaldırılması.