Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Türkiye’nin yerli otomobili, 27 Aralık 2019’da kamuoyuna tanıtıldı. Uluslararası alanda ilk kez ABD’nin Las Vegas kentindeki dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES’te anlatılan elektrikli otomobil, şimdi de İspanya’nın Barselona kentinde görücüye çıkacak. Barselona kentinde 24-27 Şubat 2020 tarihleri arasında düzenlenecek Mobile World Congress (MWC) etkinliğinde, yerli otomobilin ön gösterim aracı C-SUV modeli, ilk kez Avrupa’da dünya arenasına çıkacak.
TEMEL MAYISTA
Öte yandan yıllık 175 bin adetlik kapasitesiyle 2022’de üretime başlanması planlanan Türkiye’nin otomobilinde fabrika temeli de mayıs ayında atılacak. Gemlik’teki fabrikanın kaba inşaatının 12 ay süreceği öngörülüyor. 2022 itibarıyla ön üretim araçlarının bantlardan indirilmesi planlanırken, 22 milyar TL’lik yatırımla fabrikada, 2032’ye kadar 1 milyon aracın bantlardan indirilmesi hedefleniyor.
AKILLI FABRİKA
Bilişim Vadisi’ndeki basın toplantısında konuşan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, fabrikanın akıllı fabrika konseptinde olacağına dikkat çekti. Karakaş, marka isminin belirlenmesi konusunda ise çalıştıklarını ve nihai kararlarını sonbaharda açıklayacaklarını bildirerek, “Sadece Türkiye’de değil global ölçekte de kabul edilebilir bir isim olmasını hedefliyoruz. Araştırmaları Norveç, Almanya, Rusya, Fransa ve Türkiye’de yaptık. Markamızın ismini sonbaharda duyuracağız” diye konuştu.
FIRSAT PENCERESİ
Karakaş, “Şu an üreticilerin araç başına kârı 300 ila 500 dolar arasında değişiyor. Gelecekte daha çevik, yaratıcı, iş birliğine açık ve kullanıcı odaklı olanlar başarılı olacak” dedi. Karakaş, şunları kaydetti: “Fırsat penceresi 2023’ten itibaren daha hızlı kapanacak. 2022’de Türkiye’de ödenmiş sermayesi en yüksek otomobil şirketi olacağız. Kazandığımız parayı yeni yatırımlara yeni ürünleri harcayacağız.”
48 AYLIK SÜREÇ
Karakaş, şöyle devam etti: “Araç entegrasyonu konusunda teknoloji partneri olarak Alman mühendislik firması EDAG’ı seçtik. Myra İngiltere’nin kabul gördüğü, özelikle mekanik aksamlarda şasi sistemleri konusunda partnerlerimizden biri. Aradığımız 105 farklı komponenti tek tek araştırdık. Tedarikçi ile oturduğumuzda maliyet net şekilde hesaplanıyor. 48 aylık süreç belirledik. Nisan ve mayıs gibi tedarikçi seçimlerini tamamlayacağız.”
İHRACAT PAZARI
Karakaş, “İhracat pazarı olarak ilk etapta Avrupa ve altyapısı hazır olduğu sürece Türk Cumhuriyetleri olacak. Bu süreç, ölçek ekonomisi ile katlanabilir ve hızlandırılabilir” dedi. Şirketin genel merkezi için Bilişim Vadisi’ni bilinçli olarak seçtiklerini vurgulayan Karakaş, “Çünkü buranın etrafında oluşturacağımız startuplarla, ekosistemle daha fazla bir dinamizm olacak. Fabrika yapılana kadar ve belki fabrika yapıldıktan sonra da bir süre buradayız” dedi.
BATARYADA GİZLİLİK
Karakaş, “Bataryada, 2022’de piyasaya girdiğimizde son teknoloji neyse onu istiyoruz. Dünyada belli başlı 7 üretici var. Bunlar yaklaşık yüzde 95’ini yapar. Biz bu 7 üreticinin 6’sıyla gizlilik anlaşması imzaladık” dedi. Karakaş, otomobilin fiyatı ile ilgili de şunları söyledi: “Şu aşamada fiyatını söylemek hem pazarlama hem de rekabetçilik anlamında doğru değil. Türkiye’de henüz oturmuş bir elektrikli otomobil piyasası yok. Olmadığı için de baz alabileceğimiz bir şey yok. Bu nedenle kendi stratejimizi, oyun planımızı Türkiye’deki mevcut üreticilerden pazar payı alabilecek şekilde kuruyoruz.”
4 PATENT 4 TESCİL
Tasarım için yola çıktıklarında 18 şirketle görüştüklerini belirten Gürcan Karakaş, Murat Günak haricinde bazı Türk tasarımcılarla da görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Karakaş, Türkiye’nin otomobili için şu ana kadar 4 kayıtlı patent ve 4 tescil alındığını ifade etti.
ŞARJ ALTYAPISI 2022’DE HAZIR
Şarj altyapısında Norveç, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Çin’i yakından incelediklerini ifade eden Gürcan Karakaş,“Şarj altyapısı 2022’de hazır olacak. Çünkü içten yanmalı motora sahip araçlar için pazar 2030’da yüzde 50’nin altına inecek. Bu da pazarın yüzde 50’den fazlasının elektrikli olacağı anlamına geliyor” diye konuştu.
ÖN SİPARİŞ
almak doğru değil Gürcan Karakaş ön siparişlerle ilgili, henüz imalatın başlamasına yaklaşık 2.5 yıllık bir süre olduğunu anımsatarak, bu aşamada ön sipariş almanın doğru olmadığını vurgulayarak, C-SUV modeli piyasaya çıktıktan sonra sedan modelinin de 18 ay içinde piyasaya girmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
06 Şubat 2020 Perşembe
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi