tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

2020, birçok alanda olduğu gibi franchise sektörü için de zor geçiyor. Ancak sektör, yeni yatırımlar, yeni fikirler ve yeni girişimcilerle büyümesini sürdürmenin peşinde. Son yıllarda ciddi atılım yapan sektör, yeni konseptler belirleyerek hem yurt içinde hem yurt dışında önemli çalışmalara da imza atıyor. Bugün kafeden hediyelik eşyaya kadar birçok alanda hizmet veren markalarda nostalji havasını görmek mümkün. Nostalji tutkusu, kimi zaman ürün kimi zaman da dekorasyon anlamında karşımıza çıkıyor. Tüketicilerin de beğenisini toplayan bu markaların hedefi büyük.

TATİL BÖLGELERİ

Nostalji dükkanlarının büyümesinde özellikle İstanbul, İzmir ve Muğla gibi illerde yeni yeni öne çıkan bölgelerin payının büyük olduğunu anlatan sektör mensupları, şöyle konuştu: “Nostalji her dönem para kazandırıyor. Küçük bir yatırımla çeşitli nostaljik objelerin benzerlerini ürettirip satmak mümkün. Ya da açacağınız bir kafede nostalji konsepti oluşturarak müşteri çekebilirsiniz. Bunu son yıllarda tatil bölgelerindeki kafe ve restoranlarda görüyoruz. İstanbul’da ise Karaköy, Kadıköy ve Beyoğlu gibi yerlerde öne çıkıyor. Kimi 70’leri, kimi 80’leri, kimi de 90’ları yılları andıran konseptlerde restoran ve kafe açıyor. Bu alanda markalaşma yoluna gidenler de zincir şubelerle büyümeyi tercih ediyor.”

TURİSTLERİN İLGİSİ BÜYÜK

Türkiye’de nostalji tutkusunun sadece restoran ve kafelerle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda hediyelik eşya satan franchise markaları için de önemli bir fırsat oluşturduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, “Bu dükkanların ve kafelerin daha çok turist çekilen noktalarda açıldığını gözlemliyoruz. Yani turistlerin de bu kafelere yoğun ilgisi var. Şimdi markalar yurt dışında yatırım fırsatı için kolları sıvamış durumda. Özellikle Avrupa ülkelerinde yatırımcı arıyorlar” dedi.

YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ 24 AY

Sektör mensupları, nostalji dükkanlarına yatırım bedeline ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Yatırım tutarı, daha çok dekorasyona ve talep edilen ürünlere göre değişiyor. Bu restoranlar, kafeler ve dükkanlar anahtar teslim işlem yapmak zorunda. Bunun nedeni de ürünlerin her yerde bulunmaması. Örneğin bir kafe açacaksınız, konsept olarak 80’li yılları planlıyorsunuz. Kafede o yıllara ait bir TV ya da radyoyu bulmanız çok da kolay olmuyor. Marka ile el sıkıştıktan sonra yatırım süreci başlıyor. 3 ayda lokasyon belirleniyor. Gerekli personel temini sağlanıyor ve eğitim veriliyor. Ardından pazarlama ve tanıtım çalışmaları start alıyor. Yatırımın geri dönüşü için en önemli konu ise dükkanın kira ve personel gideri. Türkiye’de doğru lokasyonda açılan bir nostalji kafesinin ya da restoranının geri dönüş süresi ortalama 24 ay olarak hesaplanıyor. Bu markalara yatırım tutarının da yaklaşık olarak 100 bin TL ile 450 bin TL arasında değiştiği belirtiliyor. Hediyelik eşya dükkanlarında bu rakamlar 20 bin TL’ye kadar inebiliyor.”

29 Eylül 2020 Salı

Etiketler : Sektörel