tatil-sepeti

Malezya Ulusal Kalkınma Finans Kuruluşları Birliği heyeti ile Malezya, Uganda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’deki banka temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Komite üyeleriyle görüştü.

 

Heyeti kabul eden İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, dost ülkelerle ticareti dengeleyerek, dünya ekonomisi içinde birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti.   

 

HABER: BARIŞ CABACI 

 

Türkiye ekonomisinin büyümesi ve uluslararası ticaretteki rekabet gücünün güçlendirilmesi hedefiyle İstanbul Ticaret Odası (İTO), çeşitli projeler ve etkinlikler yürütüyor. Bu kapsamda, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Malezya Ulusal Kalkınma Finans Kuruluşları Birliği (ADFIMI) heyetini, İstanbul Ticaret Odası’nda ağırladı. Toplantıya, İTO Meclis ve Komite Üyeleri, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel ile Malezya, Uganda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’deki banka temsilcileri katıldı. 

 

Toplantıda, yatırım teşvikleri, finans sektöründeki gelişmeler ve olası işbirlikleri gibi konular ele alındı. Ayrıca, firmaların yapısı ve kadın girişimcilerin rolü de tartışıldı. Toplantıya katılan KOSGEB yetkilileri ise destek programları ve hibe imkanları hakkında bilgi verdi.

 

İŞBİRLİĞİNİ ARTIRALIM

 

İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, toplantının açılış konuşmasında, uluslararası işbirliklerinin önemini vurgulayarak, Malezya Ulusal Kalkınma Finans Kuruluşları Birliği ile Türkiye’deki bankaların işbirliği potansiyelinin iki ülke için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, finans sektöründeki gelişmelerin ve yatırım teşviklerinin ülkeler arasında işbirliğini daha da güçlendireceğine inandığını ifade eden Develioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:  “Malezya, Türkiye’nin ticari ilişkilerinde öncelikli ülkeler arasında yer alıyor. 

 

2022’de Türkiye’nin, Malezya’ya ihracatı 478 milyon dolar, Malezya’dan ithalatı ise 4.2 milyar dolar seviyesinde. Malezya’nın ihracat yaptığı ülkeler arasında Türkiye 17. sırada iken, en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında ise 36. sırada. Bu sıralamalar, Malezya ile Türkiye’nin ticari anlamda daha da yakınlaşması için yoğun bir şekilde çalışılması gerektiğini gösteriyor. İki ülke arasındaki ticaretin dengelenmesi gerektiğini de görüyoruz. Bu anlamda Malezya’ya yapacağımız ihracatın yükselmesi bizim için önemli. Dünya ekonomisinde daha sağlam yer almak için firma ortaklıklarımızı artıralım ve dengeli ticaret için çalışalım. Bunu, finans sektöründe oluşacak ortaklıklarla gerçekleştirebiliriz.”

 

HEDEF SEKTÖRLERE YOĞUNLAŞALIM

 

Çok yönlü ticari ilişkilerin, ülkeler arasındaki köprüleri daha da sağlamlaştırdığını vurgulayan Malezya Ulusal Kalkınma Finans Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri İlhami Öztürk ise Türkiye ile Malezya arasında 2015 yılında yürürlüğe giren kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması ile 2022 yılında Malezya Yatırım Geliştirme Kurumu’nun (MIDA) İstanbul’da ofis açmasının ticaretin gelişmesi için çok değerli adımlar olduğunu söyledi. Öztürk,  “Türkiye ve Malezya, coğrafi uzaklıklarına rağmen güçlü ticari bağlara sahip. İki ülke arasında ticaret hacmi sürekli olarak artış gösterdi, göstermeye devam ediyor. 2019 yılında Türkiye ile Malezya arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar doları aşarken, bu rakam geçen sene 4.6 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, Türkiye ve Malezya arasındaki ticaretin gelişiminde ulaşım ve lojistik altyapısının iyileştirilmesi de büyük önem taşıyor. İki ülke arasında düzenli olarak hava yolu ve deniz yolu bağlantıları artıyor. Bu da ticaretin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesiyle neticelendi. Türkiye ve Malezya arasında potansiyel ticaret alanları; finans, enerji, inşaat, tarım, otomotiv ve bilgi teknolojisi. 

Bu sektörlere yoğunlaşarak iki ülkenin ticari ilişkilerini artırabiliriz” diye konuştu.

 

PAZARLARI BERABER ARAŞTIRIP ORTAK YATIRIMA YÖNELELİM 

 

Ugandalı sektör temsilcileri ise Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek için şunları önerdi:

 

İşbirliği ve ortaklıklar: Ugandalı firmaların Türk firmalarıyla işbirliği ve ortaklık yapması, ticaretin geliştirilmesi açısından büyük önem taşır. Ortak projeler, üretim veya teknoloji transferi gibi işbirliği modellerinin değerlendirilmesi faydalı olabilir. 

 

Pazar araştırması: Ugandalı firmaların Türk pazarını iyi tanımaları ve potansiyel fırsatları belirlemeleri önemli. Türkiye’nin talep ettiği ürünler veya hizmetler hakkında detaylı araştırmalar yapmak, uygun pazar segmentlerini belirlemek ve bu doğrultuda stratejiler oluşturmak, ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlar.

 

Ticaret ve sanayi odaları ile işbirliği: Türkiye’deki ticaret ve sanayi odalarıyla iletişim kurmak ve işbirliği içinde olmak önemli. Bu odalar, iş bağlantıları, ticaret fuarları ve iş etkinlikleri gibi platformlar sağlayarak işbirliğini kolaylaştırabilir. Odalar arasında ihracat ve ithalat platformları oluşturulabilir.

 

Fiziki iş gezileri: Uganda iş dünyası temsilcilerinin Türkiye’ye iş gezileri düzenlemesi, doğrudan iş bağlantıları kurma ve potansiyel iş ortakları ile yüz yüze görüşme imkanı sağlaması oldukça önemli. Asya ve Afrika halkı yüz yüze görüşerek ortaklıkları daha da geliştiriyor. 

 

ORTALAMA YÜZDE 5.1 BÜYÜYOR

 

Malezya ekonomisi, Endonezya ve Tayland’dan sonra Güneydoğu Asya’nın üçüncü ve dünyanın en büyük 35. ekonomisi. Malezya; Singapur, Tayland ve Vietnam’ı içeren Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) bir parçası. 2002 yılından bu yana her yıl ortalama yüzde 5.1 büyüyen ekonomisiyle Malezya, hızlı ve istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Bilgi tabanlı endüstrilerin yoğunluğu ve üretimde en son teknolojinin benimsenmesi, ekonomik gelişmenin itici gücüdür. Malezya, Dünya Bankası ‘İş Yapma Kolaylığı’ endeksinde 12. sırada.

11 Eylül 2023 Pazartesi