Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Türkiye’de 2012’de başlayan kentsel dönüşüm ile bugüne kadar bağımsız birim olarak 530 bin konut, dönüşüm alanlarında ise 435 bin konut dönüştürüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre 15 milyona yakın yapının ise yenilenmesi gerekiyor. Bakanlığa göre, Türkiye’de 2018 itibariyle en az 7.5 milyon yapının yıkılıp yeniden yapılması bekleniyor.
YILDA 500 BİN KONUT
İstanbul’da 250 bin, Anadolu’da 250 bin olmak üzere yılda 500 bin konutun yenilenmesi ve dönüştürülmesi öngörülüyor. Bu dönüşümler sonucunda da ülke ekonomisi için 40 milyar dolarlık bir hacim oluşacak. Bu süreci, Çin’den sonra 2’nci sırada yer alan Türk inşaat sektörü temsilcileri de çok yakından takip ediyor.
ADA BAZLI OLMALI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serkan Bilir, kentsel dönüşüm sürecince riskli yapıların dönüşümünü başarıyla yapan, yeterliliği olan KOBİ statüsünde çok sayıda inşaat firmasının bulunduğunu söyledi. Bu firmaların ada bazında dönüşümlerde yer almasını sağlayacak ekonomik düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getiren Bilir, “Böylelikle kentsel dönüşüm sürecinin daha hızlı ilerleyeceğine inanıyorum” dedi.
OFİS AÇILMALI
Bilir, şunları söyledi: “Ayrıca sektöre kontrolsüz girişler önlenmeli. İnşaat sektörüne farklı sektörlerden sadece ticari beklentilerle gelen şirketler, kentsel dönüşümde sıkıntılara sebep oluyor. Diğer bir sorun da binaların hisse paylarının eski binalarda aynı metrekarede konut veya işyeri olan maliklere düzensiz dağılımı. Maliklerin iletişim bilgilerinin eksik, hatalı ve yetersiz olması, ihtilaflı durumlarda uzun süren mahkeme süreçleri, yasal problem olarak karşımıza çıkıyor. Bakanlık ve belediyeler, vatandaşın kentsel dönüşüm sürecini daha rahat anlayabilmesi için mahallelerde irtibat ofisleri açmalı. Bu ofisler kentsel dönüşüm çalışmaları başlamadan yapılmalı.”
‘ÇOK TEHLİKELİ’ YERLERDE YAPILMALI
İstanbul Ticaret Odası Konut İnşaatı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Emrullah Tellioğlu, kentsel dönüşümün günümüzde sadece ‘daha az tehlikeli’ olan yerlerde yapıldığını savundu. Tellioğlu, “Ancak ‘çok tehlikeli’ yerler de var. İstanbul’da asıl Bağcılar, Güngören, Moda ve Yeldeğirmeni gibi nüfusun kalabalık olduğu yerlerde kentsel dönüşüm yapılmalı” dedi. Tellioğlu, şöyle konuştu: “Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, riskli ve imar artışı olmayan yerlerde ada ve mahalle bazında proje yapması gerekiyor.
Ama bu süreçte şehrin yapısını ve kimliğini korumaya dikkat edilmeli.”
İHTİYACI OLAN BİNAYA ÖNCELİK
Kentsel dönüşümde asıl amacın ‘imar artışı’ olmaması gerektiğini ifade eden İstanbul Ticaret Odası İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Zeytin, “Bu süreçte gerçekten yenilenmesi zorunlu binalara öncelik verilmeli” diye konuştu.
19 Nisan 2017 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı