Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren Pusula AI, geliştirdiği ileri teknolojili farklı versiyonlara modüllerle makinaları akıllı hale getiriyor. Arıza yapacağını önceden sezen makinalar kullanıcısına bildirim veriyor. Enerji kaçağını anlayan, planlamayı düzenleyen, kalite tespiti yapan, hatta ürünlerin satışını artıran taktikleri sunan modüller, firmaya ‘yüksek ve sürdürülebilir verimlilik’ sağlıyor. Şirketin kurucusu Kayhan Eritmen, İstanbul Ticaret’e geliştirdikleri ürünleri ve projelerini anlattı.
YAPAY ZEKA ARAÇLARI GELİŞTİRİYOR
* Şirketiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Bu fikir nasıl doğdu?
Şirketimizi 2020 yılı ocak ayında Teknopark İstanbul’da kurduk. Uzun yıllardır veri bilimi ve optimizasyon teorisi üzerine bilimsel makaleler yazan, ürünler üreten, Silikon Vadisi deneyimine sahip bir ekip olarak bir araya gelip, üretimdeki gerçek sorunları çözelim diye yola çıktık. Bizim üretimin geleceği için bir vizyonumuz var. Bu vizyonda çok yakın bir gelecekte bir makinanın kendi arızasının yaklaşmakta olduğunun farkına varıp, arızanın ne olacağını tahmin edip, stoklarda gerekli yedek parça olup olmadığını kontrol edip ilgili kişilere bununla ilgili bilgi vermesi, istenen durumda üretim planlaması üzerinde değişiklik yapabilmesi yatıyor. Bu vizyonun hayata geçirilebilmesi için yapay zeka araçları geliştirmek üzere yola çıktık.
MAKİNALARIN DİLİNDEN ANLIYOR
* Ürün veya hizmetiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ürünümüz aslında alt modüllerden (araçlardan) oluşuyor. Arıza tahmini modülü, enerji anomalisi sezim aracı, öngörüsel kalite modülü, iş emri planlama modülü, satış tahminleme modülü. Hepsi ayrı ayrı kullanılabileceği gibi birlikte de kullanılabiliyor.
Örneğin, arıza tahmini modülümüz, makinaların dilinden anlayarak, “Yakında bir sorun var!” diyor. Enerji anomalisi sezim aracı, üretimde gizli kalmış enerji sızıntılarını yakalıyor. Öngörüsel kalite modülü, henüz üretim devam ederken olası kalite sorunlarını size bildiriyor. İş emri planlama modülü, kaynaklarınızı en verimli şekilde kullanmanızı sağlıyor. Satış tahminleme modülü, hangi ürünün ne zaman ve ne kadar satılacağını öngörerek, daha iyi planlamalar yapmanızı sağlıyor. Tabii bunların çalışabilmesi için elimizde temiz ve iyi muhafaza edilmiş veri kümeleri gerekiyor. Ayrıca hizmet olarak şirketlerin veri kümelerini inceleyip eksiklerini ve yanlışlarını anlamak üzere makuliyet testlerini de yapıyoruz.
GEÇMİŞE DEĞİL GELECEĞE BAKIYOR
* Geleneksel yöntemlere göre avantajlarınız neler? Yapay zeka ya da makina öğrenmesi gibi ileri teknolojiler kullanıyor musunuz?
Zaten temelde bir makina öğrenmesi ve optimizasyon Ar-Ge’si şirketiyiz. Daha önce adını saydığım modüllerin hepsi ‘AI Agents’ (yapay zeka ajanları) olarak adlandırılan araçlardır. Ürünlerimizin hepsi şirketlerin kendi veri kümeleri ve dışarıdan toplanmış verilerden öğrenerek geleceği tahmin etme prensibine bağlı olarak çalışıyor ve bunun için makina öğrenmesi, derin öğrenme ve pekiştirmeli öğrenme teknolojilerini kullanıyor. Geleneksel yöntemler, genellikle sabit kurallara dayanır. Ama biz, bu kuralları geçersiz kılmayı hedefliyoruz. Geleceği tahmin edebilen, sistemleri optimize edebilen ve anında karar verebilen bir teknolojiye dayalı bir yaklaşımımız var. Yani, makinalar sadece geçmişe bakarak değil, geleceğe dair öngörülerde bulunarak işlerini yapıyor.
PAZAR 70 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK
* Geliştirdiğiniz ürünün ticari geleceği hakkında neler söylemek istersiniz? Yurt dışından talep var mı?
Herhangi bir iş sürecindeki verimsizlik, veriler detaylı analiz edildiğinde ortaya çıkıyor. Yani süreçlerden veri toplama hızı arttıkça problemler ve bunların sebep olduğu verimsizliğin miktarı daha net ortaya çıkacak; bu da geliştirdiğimiz ürünlerin katma değerinin hem daha iyi anlaşılmasına hem de artmasına yarayacak. Güncel durumda, sadece arıza tahmin modülümüz için geçerli pazar büyüklüğü 2024 yılında 10 milyar dolar mertebelerinde. 2030 yılında bu büyüklüğün 70 milyar dolar mertebesine ulaşması bekleniyor.
Şu anda tüm dünyanın gözü bizim çalıştığımız alanın üzerinde. Japon şirketlerine veri setlerinin durumu konusunda danışmanlık hizmeti verdik. Enerji anomali modülümüz 25 bin dolar bulut bilişim desteği ile Microsoft tarafından destekleniyor. Ayrıca satış tahmin modülümüzü Azure Pazaryeri üzerinden satılabilir hale getirmemiz için yine Microsoft ile görüşmelerimiz devam ediyor.
YENİ ÜRÜN YOLDA
* Gelecekte farklı alanlarınız olacak mı, hedefleriniz neler?
Şu anda üretim yapan şirketlerle çalışıyoruz ve daha çok bu alanda özelleşmiş durumdayız. Yalnız bir diğer taraftan yazılım şirketleriyle de ürünlerinin makina öğrenmesi özellikleri kazanması açısından görüşüyoruz. 2025’te bu alanda da birçok şirketle çalışmayı planlıyoruz. Bir yandan da son kullanıcı için geliştirebileceğimiz ürün için tasarladığımız çalışmalar var fakat onların detayını paylaşmak için henüz erken.
YENİLİKÇİ ŞİRKETLERE DESTEK OLUYOR
* Teknopark İstanbul’da yer almak hangi faydaları sağlıyor?
Teknopark İstanbul’da yer almak bize sadece bir ofis adresi ya da vergi gibi avantajlar sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bir ekosistem içinde yer alma fırsatı sunuyor. Birçok konunun uzmanıyla ayaküstü konuşup bilgi alabiliyorsunuz ya da iş bölümü yapabiliyorsunuz. Diğer taraftan, büyük şirketlere yapılan organizasyonlarında çözmeye çalıştıkları sorunları dinleme ve bu sorunlara çözüm üretecek yeni ürün fikirleri üretme şansımız oluyor. Bu açıdan yenilikçi teknolojiler geliştirmeye çalışan şirketlerin ayakta kalmasında ve büyümesinde çok yardımcı oluyor.