Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Son dönemlerde hızla büyüyen dondurma pazarı, kurumsal zincir markalarla büyümesini sürdürüyor. Türkiye’de dondurma tüketiminin hâlâ Avrupa ülkelerinin altında olduğunu anlatan yetkililer, “Şuan kurumsal markalar 2019’da yeni şubeler için harekete geçti. Bu sene turizm patlaması bekleyen Türkiye’de özellikle deniz kenarındaki tatil bölgelerinde birçok marka yeni girişimciler arıyor. Franchise bedellerinin 50 bin TL ile 200 bin TL arasında değiştiği bu sektörde yılsonuna kadar açılması beklenen şube sayısı ise 150” dedi.
DÜNYADA PAZAR NASIL?
Sektör temsilcileri, bu alanda şube açmayı planlayan 10’dan fazla markanın bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptılar: “Türkiye’de dondurma tüketimi her yıl artsa da dünyanın diğer bölgelerine göre kişi başı tüketimde Türkiye hâlâ bir hayli geride. Amerika’da yıllık kişi başı dondurma tüketimi 30 litreye ulaşırken, Avrupa’da ise en yüksek tüketim yılda kişi başına 13 litre dondurma tüketen Finlandiya’da. Yine Avrupa ortalamasına baktığımızda tüketim miktarı 7 litre civarında. Türkiye’de her yıl düzenli olarak büyüyen dondurma pazarına baktığımızda tüketiminin en büyük kısmını, anında tüketilen ürünler oluşturuyor. Bu tüketimin yüzde 80’ini 6-25 yaş arası nüfus tüketirken, toplam tüketimin yüzde 44’ü Marmara Bölgesi’nde, yüzde 23’ü Ege Bölgesi’nde gerçekleşiyor. Dünya çapındaki dondurma tüketimine baktığımızda Türkiye 15’inci sırada yer alıyor.
Yine Türkiye, kişi başı tüketime baktığımızda 3.5 litre kişi başı tüketimle dünyada 30’uncu sırada. Türkiye’de bu alanda kurumsal marka sayısı çok az. Markalara ek olarak özellikle İstanbul ve Ege’de butik olarak hizmet veren, üretim yapan birçok marka var.”
GERİ DÖNÜŞÜ 18 AY
Bugün markaya yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının sahip olması gereken bütçe, restoranın büyüklüğe göre değişkenlik gösteriyor. Markaların birçoğu anahtar teslim faaliyet gösteriyor. Franchise giriş bedelleri 50 bin ile 200 bin TL arasında. Yatırımın geri dönüş süresi de ortalama 18-20 ay civarında. 60-80 metrekarelik restoran için 30-40 bin dolar yatırım bedeli gerekiyor. 100 metrekare ve üstü mekanlar için yaklaşık 35 bin-50 bin dolar yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca franchaise alacaklara yüzde 2 oranında yıllık ciro katkı payı ve yüzde 3 oranında da reklam katkı payı var. Dükkanın büyüklüğüne ve cirosuna göre personel gideri yaklaşık yüzde 10 olarak hesaplanıyor. Net kâr tahmini ise lokasyona göre yüzde 25 ile yüzde 35 arasında” dedi.
TÜRKİYE’DE NASIL BÜYÜDÜ?
Sektörün Türkiye’de büyümesini de anlatan sektör temsilcileri, “Dondurma ilk olarak belirli lokanta ya da restoranlarda imal edilirken, daha sonra ev, sokak ve dükkân dondurmacılığı olarak gelişme gösterdi ve 1970’lere kadar teknik kapasitesi olmayan küçük işletmelerden halka sunuldu. 1980’den itibaren sektöre modern ve ileri teknoloji kullanarak giren yerli ve yabancı sermayeli firmalar, sektörün gelişim sürecini hızlandırdı. Son yıllarda ise farklı tatların da pazara sunulması ve kış aylarında da yavaş yavaş hareketlenen satışlar ile pazar daha da büyümeye başladı.”
YATIRIMCIDA ARANAN ÖZELLİKLER
Türkiye’deki dondurma markalarına yatırım yapmak isteyenlerde aranan özellikler hakkında da bilgi veren sektör temsilcileri, “Türkiye’nin her yerinden gelecek tekliflere açıklar. Markaların havasını yansıtacak ve markaya değer katacak yatırımcılar öne çıkıyor. Türkiye genelinde öncelikle tercih edilen illerin başında ise İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Eskişehir geliyor. İnsan trafiği fazla olan lokasyonlara ek olarak AVM ya da iş merkezi yakınındaki yerler tercihler arasında” dedi.
06 Mayıs 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı