Donanmanın yerli ve milli gururu

Giriş: 22.03.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’üncü yılında, Türk donanması ve Türk denizciliği milli gücünü sahada bütün ihtişamıyla ortaya koyuyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa ana vatanı çevreleyen üç denizde birden tatbikat yapıldı. Yabancı basın mensuplarına da açık olarak icra edilen Mavi Vatan 2019 Tatbikatında, askeri operasyon kabiliyeti gösterilirken savunma ve denizcilik ürünleri de sergilendi. Tatbikatta milli teknoloji ve yerli imkanlarla yapılan ürünler kullanıldı. Deniz Kuvvetleri, tatbikatta dünyanın gelişmiş deniz kuvvetlerinde bile nadir görülen gemi, deniz karakol uçağı ve deniz helikopteri katılım yüzdesine sahip oldu.

Mavi Vatan Tatbikatında 13 fırkateyn, 6 korvet, 16 hücumbot, 7 denizaltı, 7 mayın avlama gemisi, 17 yardımcı sınıf gemi, 14 karakol gemisi, 22 çıkarma gemisi, bir eğitim gemisi olmak üzere toplam 103 gemi katıldı. Türkiye’nin en büyük tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar önemli unsurlar arasındaydı.

SİLAH SİSTEMLERİ

Tatbikatta, envantere dahil olan ANKA ve Bayraktar İnsansız Hava Araçları, Deniz Kuvvetleri tarafından deniz harekatında kullanıldı.

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında üretilen ve kasım ayında hizmete alınan ada sınıfı korvetlerden üçüncüsü TCG Burgazada, bu tatbikat ile ilk büyük görevini icra etti.

Hazırlık eğitimleri kapsamında Gölcük’teki Poyraz Limanı’ndan asimetrik tehdit altında seyre kalkan TCG Burgazada, senaryo gereği kendisine yaklaşan bir bota ASELSAN yapımı silah sistemleriyle ikaz ve imha atışları gerçekleştirdi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığıyla icra edilen koordineli harekatta ise UMTAS ve CİRİT silah sistemleri denendi.

Yerli imkanlarla üretilen TCG Bayraktar (L-402) 138 metre boyunda. Gemi, 13 tank veya 60 zırhlı personel taşıyıcı nakledebiliyor. Tasarımı üç yıl süren gemi, üretildiği yıl dünyada sınıfının en büyük gemisi olarak denize indirildi. Torpidoya karşı tedbir sistemi olan gemide ayrıca helikopter platformu da bulunuyor.

YAZILIM VE OYUN

HAVELSAN’ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte geliştirdiği Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) tatbikatta kullanılan bir sistem oldu.

Tatbikat kapsamında karargahlar jenerik senaryoya istinaden harekat planlama süreçlerini işletti. Bu planlar ‘milli ve yerli’ olarak geliştirilen Deniz Harp Oyunu Sistemi’nde (DEHOS) denenerek, tatbikat bilgisayar destekli icra edildi.

BAHRİYELİLER, GELENEĞİ YAŞATIYOR

Osmanlı donanmasının sefere çıkmadan önce büyük Türk denizcisi Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın Beşiktaş’taki türbesini selamlama geleneği, Mavi Vatan-2019 Tatbikatının ardından Türk Deniz Kuvvetlerince yeniden başlatıldı. Mavi Vatan’daki görevlerini tamamlayan gemiler İstanbul’dan geçişlerinde Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi’ni selamladı.

UÇAK GEMİSİ HAVUZU AÇILIŞA GÜN SAYIYOR

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uçak gemisi yapım havuzu, iyice kendini göstermeye başladı.
İnşaatı önceki yıl başlayan havuz, 2019 sonunda tamamlandığında ülkenin en büyük gemi inşa alanı olacak. Özellikle demir çelik sektöründe üretim ve istihdam kapasitesiyle önde gelen şirketlerden biri olan İçdaş’ın Biga’daki tesislerinde başlayan inşaat için 50 milyon dolar yatırım yapıldı. Projeye göre 370 metre boyunda ve 70 metre genişliğinde kuru havuz yapılacak.

24 saat esasına göre çalışılan sahada, en gelişmiş teknik ekipmanlar kullanılarak yüksek mühendislik uygulamaları gerçekleştiriliyor. Tesiste, uçak gemisi inşası ile yeni istihdam imkanı ortaya çıkarak yaklaşık bin kişi için iş imkanı sağlanacak. Tesis, uçak gemisi ve muadili büyüklükteki bütün gemilerin yapımı için de Türkiye’yi bir cazibe merkezi yapacak.