Salı, 05 Kasım, 2024
ABD Başkanı Donald Trump, Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret anlaşmasından ABD’nin çekilmesi için başkanlık emrini imzaladığını duyurdu.
Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında Trump, seçim kampanyasında vadettiği üzere, Asya-Pasifik bölgesinde toplam 12 ülkenin dahil olduğu TPP anlaşmasından ABD’nin çekilmesi için bir başkanlık emri imzaladı.
İŞÇİLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ
Trump, TPP’in kötü bir anlaşma olduğunu ifade ederek, ABD’nin TPP’den ayrılması konusunda, “Bunu uzun süredir konuşuyorduk. Gerçekleştirdiğimiz icraat, Amerikalı işçiler için önemli” dedi.
TPP anlaşması ABD’nin eski başkanı Barack Obama tarafından iki yıl boyunca müzakere edilmiş ancak ABD Kongresi tarafından onaylanmamıştı.
EKONOMİYİ ETKİLEMEYECEK
Uzmanlar, ABD’nin TPP’den çekilmesinin ülke ekonomisine doğrudan etkisinin olmayacağını belirterek, Trump’ın Obama’dan çok farklı ekonomik ve ticari politikalar izleyeceğini vurguluyor.
Trump ayrıca imzaladığı diğer başkanlık emirlerinde ABD hükümetinde çalışan kişilerin görevlerinden ayrılması durumunda beş yıl boyunca lobicilik faaliyetlerinde bulunmasını engelledi. Trump, ABD silahlı kuvvetleri hariç, federal kurumlara yapılacak tüm işe alımları dondurma kararı da aldı.
NAFTA NE OLACAK?
Meksika ve Kanada liderleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın talep ettiği yeniden müzakereler öncesi Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun ofisinden yapılan açıklamada, Meksikalı liderin ABD ile planlanan üçlü müzakereler öncesi Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile NAFTA konusunda bir görüşme yaptığı belirtildi.
Açıklamada, liderlerin görüşmede, “ABD’nin her iki ülke için taşıdığı önemi vurguladıkları ve Kuzey Amerika’nın ekonomik bütünleşmesini sürdürmek üzere güç birliği yapma konusunda hemfikir oldukları” kaydedildi.
MEKSİKA ETKİLENECEK
ABD Başkanı Trump, seçim sürecinde üç ülkenin imzacı olduğu serbest ticaret anlaşmasını yeniden müzakere etme ve gümrük tarifelerini yeniden gündeme getirme sözü vermişti. Toplam ihracatının yüzde 80’ini ABD’ye yapan Meksika, gayrisafi hasılasının ise yüzde 29’unu ABD ile ticaretten sağlıyor. NAFTA sayesinde bu ticaret, gümrük kısıtlamalarından bağımsız olarak gerçekleşiyor.
24 Ocak 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı