tatil-sepeti

Etiyopya’nın Afar halkı, ‘yeryüzünün cehennemi’ olarak tanımlanan Eritre sınırı yakınlarındaki Danakil Çöküntüsü’nde geçimlerini temin edebilmek için aşırı sıcaklar altında zorlu mesai yapıyor. Bir dönem ‘beyaz altın’ olarak görülen tuzu, kavurucu sıcağın altında çıkarmaya çalışan Afarlı madencilerin ekmek kapısı olan çöküntü, deniz seviyesinin 100 metre altında yer alıyor.

HABER: İLKER BAŞÖZ

Keşfedilmeyi bekleyen madenleri ile dikkat çeken Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti, Afrika’nın gelişmekte olan üretim merkezlerinden biri. Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya, 100 milyonluk nüfusa ve 54 milyona yakın iş gücüne sahip. Doğu Afrika’da yer alan ülkenin komşuları ise Sudan, Kenya, Cibuti, Güney Sudan, Somali ve Eritre’den oluşuyor.

165 TÜRK ŞİRKETİ

İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtlayan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wondimu Gezahegn, Etiyopya’nın dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu vurgulayarak, geçen 14 yılda yüzde 11 büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. Etiyopya’nın doğrudan yabancı yatırım için popüler bir destinasyon olduğunu kaydeden Gezahegn, hali hazırda Etiyopya’da sermayesi 2.5 milyar doların üzerinde olan 165’ten fazla Türk şirketinin bulunduğunu belirtti. Yatırım yapan Türk şirketleri, ağırlıklı olarak inşaat, makine ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Neden Etiyopya’da yatırım yapılmalı?

Stratejik konumuyla Etiyopya, hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme özelliğine sahip. El değmemiş doğal kaynaklara kolay erişim imkanı ve gelişmiş iş gücü var. Ayrıca bölgede uygun altyapı ve pazar erişimi seçenekleri de mevcut. Güçlü bir yatırım politikası olan Etiyopya, aynı zamanda cazip teşvikler de sunuyor. İleri teknolojili endüstriyel parkların geliştiği Etiyopya, böylelikle ilgi çekici bir merkez konumunda. Öte yandan kilowatt başına 3 dolarlık bir ücretle Etiyopya, dünyanın en ucuz maliyetli enerji kaynaklarına sahip ülkelerinden biri. Kullanılabilen enerji kaynakları arasında hidroenerji, güneş, rüzgar ve jeotermal bulunuyor.

Etiyopya’nın coğrafi konumu itibariyle piyasaya erişim avantajları neler?

Konumu itibariyle Ortadoğu ve Asya’ya yakın olan Etiyopya, Afrika Gelişim Fırsatı Anlaşması (AGOA) ve Askeriye Haricinde Her Şey (EBO) yoluyla ABD ve AB’ye gümrüksüz pazar erişimi sağlıyor. Çin, Japonya, Hindistan ve Kanada gibi ülkelere de tercihli gümrük muamelesi uygulanıyor. Ayrıca 19 ülke ve 420 milyon kişinin dahil olduğu Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı’na (COMESA) erişim de çok kolay.

Hangi sektörlerde yatırım yapılabilir?

Önü açık üretim endüstrileri arasında tekstil ve giyim, deri ve deri ürünleri, sınai gelişim var. Temel ve önemli ikincil sektörler arasında ise metal mühendisliği, inşaat malzemeleri, farmasötikal ürünler, kimyasallar yer alıyor. Diğer revaçta olan sektörleri özetleyecek olursak... Tarım alanında; ticari çiftlikler, çiftlik hayvanları ve çiçek yetiştiriciliği revaçta olan sektörler arasında. İnşaat da popüler sektörler arasında yer alıyor. Birçok Türk şirketinin inşaat konusunda Etiyopya’da yatırım yaptığı biliniyor. Turizme bakacak olursak, kendini geliştirmekte olan bir ülkeyiz. Yıldızlı otellerin gelişimi söz konusu. Ayrıca bölgede birçok butik otel bulunuyor. Enerji kaynakları açısından da Etiyopya her türlü kaynaktan ve kapasite limiti olmadan enerji üretebilme olanağına sahip. Sağlık sektörü açısından önde gelen sağlık merkezleri mevcut ve dolayısıyla ilaç sektörü de popüler sektörler arasında. Madencilik sektöründe ise keşif ve gelişime açık bir ülke.

Ülkenizde nasıl yatırım yapılabiliyor?

Yatırım izinleri, Etiyopya Yatırım Komisyonu’ndan alınıyor. Yabancılar, ister yalnız kendileri, ister yerli ortaklarla yatırım yapabiliyor. Ayrıca şirketlere; Etiyopya dışına açılan dış kredide, elde ettikleri kârı sabit para birimi cinsinden, kâr payı ve faiz ödemelerini de döviz cinsinden kendi ülkesine götürebilme hakkı tanınıyor.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki Afrika’nın en büyük pazarı Merkato Pazarı’nda binlerce dükkan, on binlerce işçi ve işportacı çalışıyor. Pazarda; meyve sebzeden giyime, ayakkabıdan hırdavata, ev eşyasından oyuncağa, kahveden baharata hemen her şeyi bulmak mümkün.

ENDÜSTRİYEL PARKLARDA BU TEŞVİKLER SUNULUYOR

  • Addis Ababa ve diğer şehirlerde gelir vergisi muafiyeti
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Promosyon oranına göre endüstriyel parklara kolay erişim
  • İhracatta sıfır vergi
  • Makine, hammadde ve yedek parça ithalatında gümrük vergileri ve diğer vergilerden muafiyet
  • Maaş ve küçük işler/sektörler için yüzde 10’dan yüzde 35’e kadar değişen oranda revize edilmiş vergi

VİZE BAŞVURUSU

Etiyopya’ya iş amaçlı gitmek isteyen herkes için Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’ndan vize veriliyor.

Bilgi için adres: Bağlar Mahallesi, Yavuz Sultan Selim Caddesi, No: 15 Kat 2, Canel Plaza, Bağcılar / İstanbul
Tel (0212) 790 11 50/5
Fax (0212) 790 11 54
, ,

16 Şubat 2018 Cuma

Etiketler : Gündem