Cuma, 15 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İş dünyası, gayrimenkulden yenilenebilir enerjiye kadar farklı sektörlerdeki projeler için dış kaynaklı alternatif finansman imkanlarına sahip. Bunlar arasında yer alan ihtisaslaşmış dış kaynak firmaları da uzun vadeli çözümler sunuyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi’nin düzenlediği konferansta, projelerine finansman arayan firmalar için imkanlar anlatıldı.
BÜYÜMENİN GÜCÜ
Doğu ve Orta Avrupa Ülkelerinden Proje Finansmanı ve Yatırım Fırsatları Konferansı, İTO Cemile Sultan Korusu tesislerinde gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak güneş ve rüzgar enerjisi, tarım, spor, sağlık ve turizm sektöründeki firma yetkililerinin katıldığı konferansta, Çekya merkezli Traficon firmasının yöneticileri, Türk firmalarına, finansman çözümlerini anlattı. İTO Meclis Üyesi iş adamlarının da katıldığı konferansın açılışında konuşan Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Atakan Genç, finans sektörünün güçlü, finans çözümlerinin kolay olmasının işletmelerin büyümesini de olumlu etkilediğini söyledi. İTO’nun girişimcileri desteklemeye devam ettiğini belirten Dr. Genç, “Girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılması, fikirlerin ticarileşmesi önemli. İş fikri olanların en büyük engeli yeterli sermaye olmaması. Birçok iş fikrinin istihdama dönüşmeden yok olması ekonomik bir kayıp. Bu bakımdan farklı finansman çözümleri kritik önem taşıyor” dedi. Çekya’nın yanı sıra Avusturya, Slovakya, Polonya, Ukrayna’nın ardından Türkiye’de de çalışmaya başlayan Traficon firmasının yöneticilerinden Ira Saul Rubenstein, “Şirketlere ve girişimcilere finansman desteği sağlayan bağımsız partnerlik şirketiyiz” dedi.
20 YIL VADE
Traficon yöneticilerinden Piotr Lemieszek ise Ürdün’deki enerji projesini örnek göstererek, uzun vadeli finans sağlayabildiklerine dikkat çekti. Lemiezsek, şunları söyledi: “Yatırımcılar da finansörler de riski dağıtmak ister. Avrupa’da bankaların finanse etmeye hevesli olmadığı projeleri dahi inceleyip, kredilendirmesini ve inşaatını başarıyla sonuçlandırdık. Ciddi bir analizin ardından yatırımı doğru ve yatırımcıyı da uygun bulursak, uzun vadelerle kredi veriyoruz. Çekya’da yüzde 2.3’ün altında faiz oranı, 20 yıl vadeli, bir kısmı hedge ile desteklenmiş sabit ödemeli finansman imkanları sağladık.”
AYRINTILI SÜREÇ
Finansman sağlayanların ayrıntılı bir inceleme süreci isteyeceğini hatırlatan Lemieszek, “Yoğun doküman işi bütün proje boyunca devam eder. Büyük projelerde kredi için araştırma ve yapılandırma 1-1.5 yıl sürebiliyor. Özellikle enerji projelerinde resmi izin almanın 2-3 yıl sürebildiğini hatırlatmak isteriz. Şirketlerin ve girişimcilerin gelecekteki nakit akışları da çok önemli. Bu tespit edilerek çok iyi yapılandırılmış bir geri ödeme takvimi çıkarılır” şeklinde konuştu.
PORTFÖYÜNÜ GETİRDİ, BİRLEŞME VE SATINALMA ÖNERDİ
Gayrimenkul sektöründe satış finansmanını anlatan Traficon firması ortağı Jan Stavek, iş imkanlarını şöyle anlattı: “Portföyümüzde Avrupa’da 30 milyon Euro’luk otel projeleri ve Ortadoğu’da 180 milyon Euro’luk enerji projeleri de var. Türk iş adamlarına ve girişimcilere de ayrıntılı analizlerimiz ve çözümlerimizle yardımcı olmak istiyoruz.”
Büyümek isteyen şirketlerin, Türkiye dışında yatırım yapma imkanı olduğunu belirten Stavek, “Önceki yıl Çekya’daki satın alma ve birleşme pazarına bakıldığında 7.2 milyar Euro’luk 185 işlem görüyoruz. Türkiye’nin ardından bu tür yatırımlar açısından bölgedeki en aktif üçüncü pazar Çekya. Yatırımcıların yüzde 48’i yerli, geri kalanları çoğunlukla ABD, İngiltere, Almanya kökenli. Çin de Orta ve Doğu Avrupa’da çok sayıda şirketi veya hisselerini satın alıyor. Bölgedeki benzeri yatırım fırsatları için de Türk iş dünyası ve girişimcilerle çalışmak istiyoruz”diye konuştu.
AVRUPA’DAKİ PARA TÜRKİYE’YE GELECEK
Türkiye’nin yatırım çekme konusunda avantajlarını koruduğunu belirten CRATonE Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Proje Finansmanı Uzmanı Sezer Koyun, şunları söyledi: “Türkiye, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde sıkışmış ve kârlı yatırım yeri arayan sermaye için hâlâ çekici bir ülke. Girişimciler, Avrupa’da sıkışan parayı Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden Türkiye’ye getirebilirler. Zira Türkiye’de kazançlar yüksek ve faizler gayet çekici seviyede. Dolayısıyla Avrupa’daki paranın Türkiye’ye mutlaka geleceğine inanıyoruz.”
İyi kurgulanmış proje fikrinin önemine de dikkat çeken Sezer Koyun, “Gerçek proje olmadan finansmana ulaşılması mümkün değil. Projenin ayrıntıları ve finansal fizibilite çok önemli. Finansal mimariyi planlama kısmında yapılandırıyoruz. Burada yatırımcının nakit akış yönetimi kritik. İş yönetim beceresinde planlı ve gerçekçi olmak gerekir. Şirketlerde, uluslararası finans bilgisi gerçekten iyi olan çalışanlara ve bu konuda tecrübesi olan danışmanlara büyük iş düşüyor” dedi.
YÜKSELEN TREND: ENERJİ
Konferansta Pierre Philippe Möller, Redside ve Resort Group otel ve gayrimenkul uygulamalarını; Piotr Lemieszek ise yenilenebilir enerji yatırımları için Eques güç santralleri uygulamasını örnek olarak anlattı. Türkiye’de 1 MW altındaki enerji santrallerinin izinlerinin daha kolay alındığını belirten Lemieszek, “Türkiye’de çok büyük fırsat bulunuyor.
Biz de yenilenebilir enerjide geniş seçeneklerle yatırım ve finansman çözümleri sunuyoruz.
Bu alanda hem enerji üretim tesisi hem de inşaat kısmı için finansman tecrübemiz var” dedi.
04 Nisan 2017 Salı
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe