tatil-sepeti

* Doğu Afrika’nın ekonomi, ticaret ve lojistik merkezi olarak kabul edilen Kenya, yıllık yüzde 6’ya yaklaşan büyüme oranıyla yatırımcıların dikkatini çekiyor. 100 milyar dolar milli gelir ve 50 milyonluk nüfusuyla Sahraaltı Afrika’nın en büyük üçüncü ekonomisi olan Kenya ekonomisinin temelini çay, kahve ve titanyum ürünleri oluşturuyor.

* Türkiye’nin belirlediği 17 hedef ülke arasında olan Kenya, Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı başta olmak üzere birçok anlaşmayla, yatırımcıların 500 milyon tüketiciye ulaşmasını sağlıyor. Türk tekstilcilerinin mağazalar açtığı Kenya’da online ödeme sistemlerinin mevcut ve sık kullanılması, ticareti kolaylaştıran bir faktör olarak öne çıkıyor.

HAZIRLAYAN: DİLEK BORA YILDIZ

Bağımsızlığını 1963 yılında ilan eden Kenya, 100 milyar dolarlık milli geliri ve 50 milyona yaklaşan nüfusuyla Güney Afrika ve Nijerya’dan sonra Sahraaltı Afrika’nın üçüncü büyük ekonomisi konumunda. Kenya, sadece iç pazarıyla değil, bölge ülkelerinin üyesi olduğu Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ile Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarıyla (COMESA) yaklaşık 500 milyon tüketiciye ulaşabilme potansiyeliyle öne çıkıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından ilan edilen ‘hedef ülkeler’ arasında yer alan Kenya ile Türkiye’nin toplam ticaret hacmi 250 milyon dolar. İki ülke arasındaki ticaret hacminin kazan-kazan mantığıyla 1 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Doğu Afrika için önemli giriş noktalarından olan Mombasa Limanı, 170 milyon kişilik bir pazara ulaşım imkanı sağlıyor.

İSTİHDAMIN YÜZDE 54’Ü

Pandemi nedeniyle etkilenen ekonomisi için çıkış yolları arayan Kenya, Nairobi’de serbest bölge teşvikleri ile yatırımcı çekmeyi hedefliyor. Tarım ve hayvancılık, Kenya ekonomisinde önemli yer tutmakla birlikte, sektörün milli gelire katkısı yüzde 34’ü geçmiş durumda. 2019 yılında yüzde 5.6 büyüme gösteren Kenya’da tarım ve hayvancılık ihracatta da başı çekiyor. Çay, kesme çiçek ve kahve, ülkenin en büyük ihraç kalemlerini oluşturuyor. Çin ve Hindistan’ın ardından dünyanın en büyük üçüncü çay üreticisi olan Kenya, toplam ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini siyah çaydan sağlıyor. Tarım, ülkenin yüzde 54’lük istihdamını da karşılıyor. Hükümet, milli geliri ve ihracat oranlarını artırmak için yeni teşviklerle yeni tarım alanları oluşturmayı planlıyor. Ülke genelinde küçükbaş yetiştiriciliği yaygın. Hint Okyanusu ve Viktorya Gölü kıyılarında balıkçılık da önemli bir geçim kaynağı.

TÜRK MÜTEAHHİTLER

İnşaat sektöründe tecrübeli olan Türk müteahhitleri, Kenya’nın birçok şehrinde projelerine devam ediyor. 350 milyon dolarlık yol ve inşaat projesinin tamamlandığını belirten DEİK Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Gökhan Gül, yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu: “Kenya’da yatırım ve iş yapmak isteyenler, ticaret süreçlerinin yavaş işlemesi gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Yatırımcılar bu süreçleri göz önünde bulundurarak sabırlı olmalı ve uzun vadede yatırım yapmalılar.”

TEKSTİLDE ROL MODEL

Bölgede merkez konumunda olan Kenya, 5 saatlik sürede Afrika’nın bütün önemli merkezlerine ulaşım sağlıyor. Genç nüfusu ve inovasyona yönelik girişimleriyle hızlı büyümeye müsait bir ekonomi yapısına sahip Kenya için Türkiye, tekstil sektöründeki yatırımlarıyla rol model. Kenya, Türk tekstilcilerinin yatırımlarına teşvikler de sunuyor. Bu yatırımlardan biri olan LC Waikiki’nin ülkede 8 mağazası bulunuyor.

17 MİLYON KULLANICI

Afrika kıtasının startup üssü olarak görülen Kenya’da online ödeme sistemlerinin sık kullanılması, ürün satışlarını da artırıyor. Afrika’nın mobil parası olarak görülen M-Pesa’yı, 17 milyon Kenya vatandaşı kullanıyor. M-Pesa’nın tekstil sektöründe çok faydasını gördüklerini söyleyen Kenya LC Wakiki Mağazalar Müdürü Sevda Bilen, bu sayede sosyal medya üzerinden satış yapabildiklerini de belirtti.

2030’DA SANAYİLEŞECEK

Kenya, 2030 yılına kadar sanayileşmiş, orta gelirli bir ekonomi hedefliyor. Bu doğrultuda, özel ekonomik bölgeler ve ihracata yönelik üretim bölgeleri oluşturarak, üretici ve yatırımcılara uygun bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Nairobi, Voi, Athi Nehri, Kerio Vadisi, Mombasa ve Kilifi’nin de aralarında yer aldığı yaklaşık 40 bölgede faaliyet gösteren ve ihracata dönük üretim yapan işletmelere, çeşitli vergi muafiyetleri ve yatırım teşvikleri sağlanıyor.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Türkiye ile Kenya arasında 250 milyon dolar ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak için iki ülkenin çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Kenya Ticaret Ataşesi Timothy Krop Altingit, İstanbul Ticaret’in sorularını yanıtladı:

DİPLOMATİK İLİŞKİLER

Türkiye ile Kenya arasındaki ticari ilişkiler hakkında görüşlerinizi paylaşır mısınız?

Kenya ve Türkiye arasındaki ikili ticaret, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana istikrarlı artan bir hacme sahip. 2020’de iki ülkenin ticaret hacmi 250 milyon dolara ulaştı. Yeterli seviyede olmayan bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmak için çalışmalar sürüyor.

E-TİCARET BÜYÜYOR

İki ülke arasındaki e-ticaret potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kenya’nın e-ticaret ekonomisi, güçlü insan sermayesi, güvenilir finansal yapı, birinci sınıf teknolojik kapasite desteğiyle istikrarlı bir şekilde büyüyor. Covid-19 döneminde ticaret ve yatırım kanalları sürekli aktif tutularak e-ticaret gelirleri artırıldı. Yatırım yapacaklar için Kenya, Doğu ve Orta Afrika’da iş kurmanın ve işletmenin kolay olduğu ülkelerin başında geliyor. Aşılama sürecinin başlamasıyla birlikte bu yıl Kenya ile Türkiye arasındaki ticaretin ve yatırımların artacağına inanıyoruz.

KOMİSYONLARIN AZALMASI TİCARETİ HIZLANDIRACAK

Pazara giriş yapacak yatırımcıların bankaların kart aidat ve komisyonlarına dikkat etmesi gerekiyor. Diğer ülkelerde yılda bir kez talep edilen kart aidatı, Kenya’da her ay alınıyor. Bu nedenle ülkede çok az bir kesim kredi kartı kullanıyor. Vade farkı için de astronomik rakamların talep edilmesi, taksit seçeneğine ilgiyi azaltıyor.

Kenya ile ilgili detaylar için QR kodu okutunuz

EN ÇOK NELER SATIYOR?

Çay, kesme çiçek, mineral yakıtlar ve yağlar, örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarı, sebzeler ve meyveler, metal cevherleri.

EN ÇOK NELER ALIYOR?

Mineral yakıtlar, yağlar, makinalar, mekanik cihazlar, motorlu kara taşıtları, demir ve çelik, hububat, plastikler ve mamulleri, hayvansal ve bitkisel yağlar, kağıt ürünleri.

15 Şubat 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem